Упад у галерију у Земуну: Уништени радови и контроверзни цртеж бебе са секиром у глави

1

Вишедневна хајка на Твитеру и Фејсбуку против поставке андерграунд стрипова групе „Момци“ у Старој капетанији, у оквиру 11. међународног фестивала „Задње доба“, завршила се вандалским упадом групе од десет до 15 младића у у капуљачама, који су покидали са зида, а затим и поцепали стрип-табле. Према неким изворима, коришћен је и сузавац.

У галерији су се у том тренутку затекли један радник обезбеђења и дежурна уметница, али нико од њих није повређен. Претходно, око 19 часова, земунској полицији пријављене су претње смрћу које су примили организатори и аутори изложбе, преносе Новости.



Контроверзе су почеле поводом илустрације са ове изложбе под именом „Кењкавац“. На њему је представљена окрвављена беба којој је секира у глави, испод које пише: „Бебац који много кења па добије сикиру у главу“. За кориснике Твитера и Фејсбука, овај цртеж димензија осам пута 15 сантиметара, настао деведесетих година прошлог века, био је „болестан“, „морбидан“, „ужас“, „сатанизам“… Помињала се масонерија, кривичне пријаве, усташтво, а уследиле су и озбиљне претње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

https://www.facebook.com/jelena.arsic.3950/posts/3299634750153519

Организатори и аутори објаснили су да је реч о специфичном жанру стрпа, за кога су карактеристични „агресивнији и графички експлицитнији садржаји“, као и да је овај, као и остали радови са ове поставке, „брутални одговор на бруталност времена у коме су настајали, деведесете године 20. века“. Били су изричити у томе да иза ове изложбе не стоје „ни балије, ни усташе, ни сатанисти“, као и да на радове није било негативних реакција у последње 24 године, од када је група „Момци“, која више не ради заједно, последњи пут излагала у Старој капетанији .

Прочитајте још:  Кремљ: Молба Србије за помоћ неће остати без одговора



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Упад у галерију у Земуну: Уништени радови и контроверзни цртеж бебе са секиром у глави

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *