Који политичари су чланови масона, темплара или ротаријанаца

0

Фото: Регуларна велика ложа Србије/Снимак екрана

Фотографије градоначелнице Ниша Драгане Сотировски на којима се види како клечи у посебној одори док јој изнад рамена мач држи Слободан Трапарић, први човек Организације Сувереног реда витезова Темплара Србије, изазвале су велику пажњу јавности.

Фотографија је настала 2016. године када је Драгана Сотировски полагала заклетву и примљена у ред „Темплара“. Међутим, према њеним речима, она је већ наредне, 2017. године изашла из организације „због пословних обавеза“. Није могла да усклади новинарски посао са ангажовањем у Темпларима.

Ипак, те фотографије оживеле су и питања која се с времена на време постављају а која делом спадају и у домен теорија завере – ко су политичари у Србији који су чланови масонских организација, темплара или ротаријанаца, и да ли и у којој мери ова друштва креирају политику, односно имају утицај на доношење политичких одлука.

Према неким медијским наводима, Зоран Живковић, бивши српски премијер, био је масонски ученик у Регуларној великој ложи Србије (РВЛС) када је 2003. године постао премијер Србије. Тада је добио позив да посети САД и Џоа Бајдена, који је угледни масон у Америци, па је унапређен у масонског мајстора. Наводно га је Бајден примио као брата, три пута му је приликом поздрава палцем стегао шаку и послао поруку да, као масон, има поверења у њега.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зоран Живковић негира за Данас ове наводе, мада признаје да је био (формално још увек јесте) члан масона, али и ротаријанац.

– Ја сам један од реоснивача Ротари клуба у Нишу 1992. године. Почетком двехиљадитих сам мало и завирио у масонерију, чисто да бих видео ко је од јавних личности у Србији тамо. То је било у договору са Зораном Ђинђићем. Нисам активан ни у ротаријанцима ни у масонима још из времена пре него што сам постао председник Владе. Не можете бити активан члан и на некој функцији. А активност у овим организацијама ме давно не привлачи, истиче Живковић.

Прочитајте још:  Твитераши: Континуираном кампањом против Ђиласа власт га промовише у лидера опозиције

Што се тиче Бајдена, додаје, то је чиста глупост.

– Бајден је дошао да нам честита победу на изборима у децембру 2000. године, као сенатор. Тад сам га видео. А у сусретима у Америци нисам имао контакт са масонима, наглашава Живковић. Како наводи, док је био активан члан међу масонима није видео „ништа посебно“, нити има сазнања да је неко од данас актуелних политичара у редовима масона.

И за бившег председника ДС Бојана Пајтића својевремено се писало да је примљен у масонску ложу „Митрополит Стратимировић“ у Новом Саду, та да је као почетник имао право да носи плаву масонску кецељу са два цветића. Пајтић је за наш лист то на духовит начин негирао.




– Последњи пут сам носио кецељу кад сам као ђак првак ишао у школу. Била је плава, а цветиће су ушивали само девојчицама, рекао је Пајтић.

Медији су раније писали да су бивши министри Горан Свилановић, Вук Драшковић и Душан Михајловић били чланови масонских ложа, али да су их напустили.

Лидер СПО – Вук Драшковић је наводно у Грчкој примљен у Савез слободних зидара 1999. И он тврди да су то гласине и да га та тема уопште не интересује.

– УДБА је објавила и емитовано је да је мени ЦИА поклонила вилу на Женевском језеру. Е па у тој Удбиној вили на Женевском језеру имао сам и Удбине састанке са масонима – каже иронично Драшковић за Данас додајући да га уопште не занима ко су масони и има ли их међу политичарима у Србији.

Прочитајте још:  Курти: Србија да прихвати документа "Република Косово" и да уведе санкције Русији

Медији су својевремено писали и да је актуелни министар приреде у влади Ане Брнабић – Горан Кнежевић, масон.




У масонским ложама је наводно забрањено да се прича о политици, те самим тим масони не би требало да имају икакав утицај на политичке одлуке.

То нам потврђује и Драган Ђурић, Гранд командер „Врховног Савета Србије 1912.“ Велике националне ложе Србије.

– У осамнаестом, деветнаестом, па све до прве половине двадесетог века масони су утицали на политичке одлуке у својим земљама али се увек испоставило да превише масона у државном врху не доноси ништа добро јер је организација са постављеном јерархијом и онда испада као паралелна „Влада“. Хоћу да вам кажем да се Масонерија као организација не бави тим питањима (политиком, вером, бизнисом), али смо константно на удару теорија завере, истиче Ђурић за Данас. На питање има ли политичара међу масонима, наш саговорник каже да је масонерија једна „лепеза“ од „паора до владика“.

На сајту Регуларне велике ложе Србије наводи се да је циљ масонерије људски развој – да од доброг човека направи још бољег.

„Дужност Масона није да служи себи, већ својој породици, својим ближњима, својој заједници и својој земљи. Традиционално говорећи, ми у наше чланство прихватамо „слободне људе, на добром гласу“. Они треба да буду спремни да се развијају морално и духовно, како би постали бољи људи. Наше чланство је отворено за све који поштују закон, без обзира на веру, боју коже, расу, језик или социјални статус, под условом да верују у Врховно биће. Слободно зидарство није религија, нити је замена за религију“, наводи се на сајту РВЛС. Свако је слободан да за себе каже да је масон, али ниједан масон не сме да „открије брата“, односно да укаже на неког другог да је члан масонерије.

Прочитајте још:  Daily Mail: Наваљни отрован у Србији




Јошка Броз: Не знам да ли је Тито био масон

За бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита говорило се да је масон, али његов унук Јошка Броз каже да није упознат са тим.

– Не знам да ли је био, али и ако јесте не видим у томе ништа лоше јер се масони боре за боље друштво. Ја никада нисам био члан, али познајем неке од њих – наглашава Броз.

Лечић: Ја сам Србин, нисам масон
На наводном масонском списку налазе се бројне познате личности а од политичара и Бранислав Лечић. Међутим, он је то за Данас негирао.

– Ја сам Србин, православне вере и по опредељењу демократа. Нисам масон, рекао је Лечић.



Катарина Живановић / Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *