Словенија увела нове мере: Маске обавезне и на отвореном, ограничење кретања, школе се затварају…

1
(Фото: Pixabay.com)

Рестрикције у кретању становника неких регија, ношење маске на отвореном и он-лине настава за део ученика неке су од мера које је у среду донела словенска влада како би сузбила убрзано ширење коронавируса.

Kако је на вечер након кризног састанка владе казао премијер Јанез Јанша, за седам статистичких регија које су по броју новозаражених у задњих 14 дана већ у најугроженијом „црвеној“ зони већ од петка важе ограничења у кретању становника, у њима се забрањује окупљање људи у скупинама изнад десет особа, строге рестрикције важе и за спортске приредбе, а ношење заштитних маски за лице бит ће обавезно и на отвореним површинама.

Због раста зараза у школама уводе се и промене у настави, па ће се он понедељка надаље настава за ученике од петог до завршног разреда основне школе обављати на даљину, односно он-лине. За образовни процес на вишим школама и факултетима иначе је већ на снази препорука владе да се свуда гђе је то могуће све активности одвијају на даљину.
Словенија је у уторак забележила рекордних 707 зараза коронавирусом и још два смртна случаја од посљедица Цовида-19, епидемиолози су забринути брзином ширења вируса и попуњеношћу болничких капацитета оболелима. Оцењено је да досадашње мере и рестрикције нису дале жељени резултат, па треба увести нове које би на снази могле бити око два тједна.

Словенска влада у среду је такођер прихватила захтев туристичког сектора да тзв. бесплатни туристички бонови који су грађанима подијељени ради спашавања сезоне могу користити и почетком идуће године.

До сада их је искористило око половице грађана. Због раста зараза и могућности да дође до затварања хотела и других туристичких капацитета због епидемије влада се одлучила за продужење рок за њихово коришћење на идућу годину иако их је по закону којим су бонови уведени њих требало искористити најкасније до краја ове године.Слободна Далмација / Васељенска

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.