Где све морамо да носимо маске и која је казна ако их немамо

1

Kризни штаб је данас одлучио да ношење маски постане обавезно за све, и то и на отвореном простору, а разматрана је измена Закона о прекршају у који би могла да буде уписана и ова ставка. Ево какви су прописи и казне до сад били на снази.

Kризни штаб је на данашњој седници предложио да Скупштина Србије усвоји измене и допуне Закона о прекршају, чиме би се кршење мере о ношењу маски сматрало прекшајем и кажњавало мандатном казном.

Епидемиолог Дарија Kисић Тепавчевић рекла је након седнице Kризног штаба да маске треба да носимо сви, стално и на отвореном простору.

До сада је ношење маски било обавезно само у затвреном простору, док је у отвореном простору било потребно носити маску само у случају кад је немогуће обезбедити дистанцу већу од два метра, као што је на пример чекање у редовима или на аутобуским стајалиштима.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Маске су до сад биле обавезне и у школама, где је било дозвољено њихово скидање само кад се седи у клупама и то док ученици слушају наставу, не и док одговарају.

Деца пак, која иду у јаслице, вртић или предшколско нису у обавези да исте носе док се налазе у просторијама предшколских установа.

Одлука о забрањеном уласку путника у возила без заштитне маске на снази је од 6. јула ове године, а за непоштовање ове одлуке предвиђена је казна од 5.000 динара. За неношење маски у затвореном простору казна је идентична.




У овом тренутку није познато да ли ће се висина казни мењати. Ако до тога дође, то је у надлежности Владе Србије, која би морала да о томе донесе посебну уредбу.

Прочитајте још:  Кризни штаб у 12 сати разматра оштрије мере у борби против вируса корона

Спровођење одлуке контролише Санитарна инспекција Министарства здравља Србије уз асистенцију Kомуналне милиције.

Уколико кажњавање за неношење маски постане део Закона о прекршају, његово дејство би могло да буде проширено, као и начин плаћања ове казне.

Тако би, на пример, било очекивано да се грађанима који казну добију, омогући да, као код саобраћајних прекршаја, исту плате у пола мање уколико то учине у року од 8 дана.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Где све морамо да носимо маске и која је казна ако их немамо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *