Где све морамо да носимо маске и која је казна ако их немамо

1

Kризни штаб је данас одлучио да ношење маски постане обавезно за све, и то и на отвореном простору, а разматрана је измена Закона о прекршају у који би могла да буде уписана и ова ставка. Ево какви су прописи и казне до сад били на снази.

Kризни штаб је на данашњој седници предложио да Скупштина Србије усвоји измене и допуне Закона о прекршају, чиме би се кршење мере о ношењу маски сматрало прекшајем и кажњавало мандатном казном.

Епидемиолог Дарија Kисић Тепавчевић рекла је након седнице Kризног штаба да маске треба да носимо сви, стално и на отвореном простору.

До сада је ношење маски било обавезно само у затвреном простору, док је у отвореном простору било потребно носити маску само у случају кад је немогуће обезбедити дистанцу већу од два метра, као што је на пример чекање у редовима или на аутобуским стајалиштима.
Маске су до сад биле обавезне и у школама, где је било дозвољено њихово скидање само кад се седи у клупама и то док ученици слушају наставу, не и док одговарају.

Деца пак, која иду у јаслице, вртић или предшколско нису у обавези да исте носе док се налазе у просторијама предшколских установа.

Одлука о забрањеном уласку путника у возила без заштитне маске на снази је од 6. јула ове године, а за непоштовање ове одлуке предвиђена је казна од 5.000 динара. За неношење маски у затвореном простору казна је идентична.
У овом тренутку није познато да ли ће се висина казни мењати. Ако до тога дође, то је у надлежности Владе Србије, која би морала да о томе донесе посебну уредбу.

Спровођење одлуке контролише Санитарна инспекција Министарства здравља Србије уз асистенцију Kомуналне милиције.

Уколико кажњавање за неношење маски постане део Закона о прекршају, његово дејство би могло да буде проширено, као и начин плаћања ове казне.

Тако би, на пример, било очекивано да се грађанима који казну добију, омогући да, као код саобраћајних прекршаја, исту плате у пола мање уколико то учине у року од 8 дана.Нова.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.