Омбудсман: Четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва

0
Сиромаштво у Србији (Фото: Весна Веизовић/ Васељенска)

У Србији око 250.000 грађана користи новчану социјалну помоћ, а око пола милиона становника, према извештају Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, није у стању да задовољи основне егзистенцијалне потребе, упозорио је Покрајински омбудсман. У саопштењу поводом 17. октобра, Међународног дана борбе против сиромаштва, из те институције су навели да четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва.

– Субјективни осећај сиромаштва је још већи, а сиромаштво најтеже погађа најмлађе. Деца која расту у немаштини и беди веома тешко остварују своја права на живот, игру, развој, образовање и имају знатно мање шансе да успеју у животу – пише у саопштењу.

Наводи се да су на удару сиромаштва и припадници ромске заједнице, становници руралних средина, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом и њихове породице, жене, посебно оне старије доби, мигранти и друге категорије становништва.

Где је сиромаштво, ту је кршење људских права




У присуству више стотина хиљада људи, 17. октобра 1987. године, у Паризу је откривена спомен-плоча на којој су записане речи Јозефа Вресинског, оснивача међународног АТД Покрета четвртог света: „Тамо где је човек присиљен да живи у сиромаштву, крше се људска права. Наша је узвишена дужност да се ујединимо у борби за поштовање ових права“.

У знак сећања на тај догађај, Генерална скупштина Уједињених нација је 1992. године прогласила 17. октобар Међународним даном борбе против сиромаштва и позвала све државе чланице да активно раде на искорењивању сиромаштва.

У години у којој је донета поменута одлука, скоро половина становника „трећег света“ је живела у великом сиромаштву. Из године у годину број сиромашних се смањивао, па је 2010. године, у поређењу са 1992. годином, број сиромашних људи у свету смањен за 750 милиона.



Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.