Омбудсман: Четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва

0
Сиромаштво у Србији (Фото: Весна Веизовић/ Васељенска)

У Србији око 250.000 грађана користи новчану социјалну помоћ, а око пола милиона становника, према извештају Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, није у стању да задовољи основне егзистенцијалне потребе, упозорио је Покрајински омбудсман. У саопштењу поводом 17. октобра, Међународног дана борбе против сиромаштва, из те институције су навели да четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва.

– Субјективни осећај сиромаштва је још већи, а сиромаштво најтеже погађа најмлађе. Деца која расту у немаштини и беди веома тешко остварују своја права на живот, игру, развој, образовање и имају знатно мање шансе да успеју у животу – пише у саопштењу.

Наводи се да су на удару сиромаштва и припадници ромске заједнице, становници руралних средина, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом и њихове породице, жене, посебно оне старије доби, мигранти и друге категорије становништва.

Где је сиромаштво, ту је кршење људских права
У присуству више стотина хиљада људи, 17. октобра 1987. године, у Паризу је откривена спомен-плоча на којој су записане речи Јозефа Вресинског, оснивача међународног АТД Покрета четвртог света: „Тамо где је човек присиљен да живи у сиромаштву, крше се људска права. Наша је узвишена дужност да се ујединимо у борби за поштовање ових права“.

У знак сећања на тај догађај, Генерална скупштина Уједињених нација је 1992. године прогласила 17. октобар Међународним даном борбе против сиромаштва и позвала све државе чланице да активно раде на искорењивању сиромаштва.

У години у којој је донета поменута одлука, скоро половина становника „трећег света“ је живела у великом сиромаштву. Из године у годину број сиромашних се смањивао, па је 2010. године, у поређењу са 1992. годином, број сиромашних људи у свету смањен за 750 милиона.Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.