АНАЛИТИЧАРИ: Зашто Путин неће доћи у Србију …

1
владимир путин

Владимир Путин (Фото: РИА Новости / Алексей Никольский)

Домаћи медији шпекулишу данима шта је стварни разлог отказивања посете руског председника Владимира Путина Београду. Постоје различита тумачења отказивања ове, још у јуну, најављене посете.

Једни верују да је у питању пандемија која хара светом, те да руски председник неће да ризикује заразу путовањем по свету и доласком у Београд, док други смтарају да се иза целе приче крије „ремећење“ руско-српских односа после потписивања Вашингтоснког споразума.

Бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић за „Глас јавности“ каже да је уверен да недолазак Путина у октобру, у Београд има директно везе са ширењем пандемије корона вируса у целом свету.




– Пажљиво пратим активности Владимира Владимировича од почетка пандемије. И оно што свако ко их прати може да уочи је да је он видно смањио своје активности. Нема директних сусрета, све што је потребно обавља преко онлиине платформи Скајпа и Зума- навео је Ђукић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је рекао да је у овим условима било „нелогично очекивати посету таквог државника Србији“ и додао да ни „разлози нису довољно јаки“.

Прослава ослобођења Београда и освештање Храма Светог Саве нису баш неки велики разлози да би председник Русије дошао у Београд. Није то нека важна годишњица или јубилеј. Не слави се светски дан победе над фашизмом, то је само прослава ослобођења једног града – оценио је Ђукић.

Он је додао да су двојица блиских људи из окружења руског председника прележали ковид од којих је један његов портпарол Димитриј Песков, а други шеф руске владе Михајл Мишустин.

Прочитајте још:  Путин обилази војску на фронту: Војницима поклонио икону




– Kо прати Путинове активности види да се он од почетка пандемије врло мало појхављује, да је изолован у Подмосковљу или Kремљу, а да највише времена проводи у Сочију. Знам да би за већину медија било занимљивије да се ради о неким другим стварима, али као дипломата дужан сам да говорим истину и мислим заиста да је само у овој ситуацији разлог корона – рекао је Ђукић.

Он је оценио да је вероватно постаојао неки договор Путина и Вучића о посети руског председника Београду, али да је то рађено мимо стандардног дипломатског протокола, што је довело до забуне у јавности и врло опречних информација.

Аналитичар Цвијетин Миливојевић није сагласан са бившим амбасадором Ђукићем и он сматра да се иза отказивања посете руског председника Београду крије „нешто друго“ .

Миливојевић каже за „Глас јавности“ да нема никакве “инсајдерске информације“, али да је у српској јавности “присутна појава да је Путин нека врста играчке владајућих структура и да га увек извуку из ормара када осете да им слаби популарност међу русофилским бирачима“.




– Скоро три четвртине бирачког тела СНС су русофили и виде Русију као јединог гаранта у очувању Kосова унутар Србије. А пошто власт стално ради испитивање јавног мњења, моја претпоставка је да им је рејтинг уздрман међу тим бирачким телом после Вашингтонског споразума , па су извукли долазак Путина као пропагандну поруку- сматра Миливојевић.

Он наводи да је мало познато да су “избори 21. јуна били први избори после три изборна циклуса пред које председник Србије није примљен у Kремљ, а није стигла ни честитка из Kремља после убедљиве победе“.

Прочитајте још:  Мики Ракић и његова улога у Вучићевом "пријатељском преузимању већинског пакета акција жутог предузећа"

Онда је власт у Србији потрчала у сурет догађајима. Не знам да ли Путинова посета има везе са корона вирусом или што се месец дана касни са завршетком радова око Храма. А уверен сам да је проблематично и то што је српска делегација у Вашингтон отишла, а о томе није обавестила Русију и тамо потписла ствари које се косе са руским интересима и стратегијом за Kосово- рекао је Миливојевић.

Он је навео да ни у распореду путовања и посета, западног Балкана, руског минситра иностраних послова Сергеја Лаврова за сада “нема Београд, а има Бања Луке“.




– Не искључујем да можда Београд допишу негде успут, али га за сада нема. И то не чуди с обзиром да је главни руски играч Ивица Дачић, а да његови партнери из досадашње власти са њим бришу под. То Русима није пријатно. Уз све лоше што је Дачић урадио, ипак, се мора признати да су његова повлачења признања незавиности Kосова била успех- рекао је Миливојевић.

Он је оценио да се “Русима не долази у Србију ни због формирања владе“.

– Неће да дозволе да се чека да прође Путинова посета, па да формирају владу у коју ће да убаце западне играче, а где ће руски играчи да извисе. Руси су неколико пута слагани за дипломатски статус који су затражили за Хуманитарни центар у Нишу. Извесно је да српске власти то нису смеле да омогуће Русима због притиска Брисела и Вашингтона. То што Руси то нису кометарисали, не значи да због тога нису љути“, закључио је Миливојевић.

Прочитајте још:  У буџету за 2023. годину предвиђено више новца за одбрану и полицију, мање за здравство



(Глас јавности)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “АНАЛИТИЧАРИ: Зашто Путин неће доћи у Србију …

  1. Из Србије под оваквом влашћу бежи старо, младо, школовано и нешколовано, чак и нерођено, бебе па и мигранти … а зашто би онда ико и долазио?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *