Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

2
Вучић (Фото: Председништво)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Петроварадину да се само дијалогом може доћи до поверења између Србије и Хрватске.

„Што се тиче наших односа, тешко да би ми неко веровао када бих говорио о великој љубави између Срба и Хрвата. Али, важно је да разумемо да једни без других тешко можемо да опстанемо“, рекао је Вучић на свечаном отварању спомен-дома хрватског бана Јосипа Јелачића и његовој предаји на коришћење представницима Хрватског националног већа (ХНВ) у Србији.

Додао је да је Србија кренула у реализацију решавања конкретних проблема са којима су се Хрвати у Србији суочавали.

„Људи хрватске националности јесу грађани наше земље“, казао је Вучић и додао да постоје важнија посла у будућности.
„Та важнија посла су да разумемо да само дијалогом и чувајући мир почнемо да градимо поверење између нас“, рекао је Вучић.

Kада је у питању захтев хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић је рекао да се не могу правити „паралеле“.

„Али, ми ћемо изаћи у сусрет, и покушаћемо да пронађемо решење“, казао је он.

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да вечерашњи догађај у Петроварадину може да представља симбол за решавање свих отворених питања која постоје у односима између две државе.

Према његовим речима, мањине морају да буду „спона и мостови“ који ће ојачати односе између две државе.
„Хрватска подржава и поштује мањине и чини максимум напора да се живот српске заједнице и других мањина одвија на најквалитетнији начин у складу са привредним и социјалним могућностима. Срби имају три представника у хрватском Сабору и коалициони су партнер у Влади Хрватске, а надамо се и очекујемо да ће и Хрвати у Србији имати своје представнике на свим политичким нивоима“, истакао је Радман.

Свечаности су присуствовали и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Хрватске у Србији Хидајет Бишчевић, председница ХНВ-а Јасна Војнић.

Родну кућу бана Јелачића је откупила и за потребе хрватске заједнице обновила Влада Србије. Обнову куће помогла је и Хрватска.Факти

2 Коментара

  1. „…захтев хрватске мањине да више учествује у власти у Србији…“
    алавости, нескромности нема краја у њих, па председник владе или председница који ли је ђаво не зна ни сама, је ‘рватица или ‘рват, можда у току дана мења пол или у току пуног месеца тако да им обједињава и мушке и женске ‘рватске ћуди, а још деда беше усташа имају ли бољег представника, ако имају нек направе странку па на изборе! Али НЕ њима је овако боље без избора на власт и то у сам врех и онда пљачкај Србију, шта их брига имају два пасоша у Србији пљачкају а у ‘рватској ће да троше и гањају јахте, Праведно? наравно до јаја.
    Таквих у власти и државној управи има колико волиш али њима никада доста, немају своју ‘рватску партију у Србији а увек су на власти од 45, а како воде Србију видимо сваки дан.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.