РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Слободна трговина између Србије и Евроазијске уније

1
Руска Државна дума (Фото: РИА Новости)

Руска Дума ратификовала је споразум о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и Србије.

Овај документ, потписан у Москви пре годину дана, дефинише основна правила трговине између чланица ЕАЕУ и Србије.

У документу се наводи да стране потписнице споразума либерализују међусобну трговину у складу са одредбама споразума и правила Светске трговинске организације (СТО), пренели су руски медији.

Споразум морају ратификовати све државе ЕАЕУ.
Овај споразум предвиђа додатну либерализацију трговине у односу на ограничени асортиман добара, а, истовремено, узимајући у обзир развој светске праксе закључивања споразума о слободној трговини, садржи нове савремене одредбе.

Стране се обавезују да ће сарађивати и размењивати информације о стандардима, техничким прописима, метрологији, надзору тржишта и поступцима оцењивања усаглашености.

То укључује акредитацију, испитивање и сертификацију.
То је неопходно ради побољшања међусобног разумевања одговарајућих система и спречавања појављивања било каквих техничких препрека у трговини.

Осим тога, предвиђено је увођење електронског система за пружање сертификата о пореклу робе током царињења.

Трговинска размена између Руске Федерације и Србије традиционално је уравнотежена, увоз робе само мало премашује извозне показатеље.

У 2018. години извоз из Русије у Србију достигао је милијарду долара, док је увоз износио нешто више од милијарду долара.
Срна

1 Коментар

  1. Ето прилике да Србија извози оно што не производи, али ко те пита имамо способне тајкуне који не могу доказати ни одакле им 3$ да купе шећеране, а ни производња им не иде од руке са робовима којима газдују, али зато препакивање иностране робе и извоз као српске иде као по лоју, врхунски домет способности, варање, насиље, мито, корупција, пљачка буџета, сиротиње, пензионера ( за њих, њихове газде и кураве ,,,, ) ,,,, и остала јуначка дела које ће једног дана гуслари опевати.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.