Преминуо волонтер који је учествовао у испитивањима вакцине против ковида

0

(Фото: Depositphotos)

Бразилске здравствене службе саопштиле су данас да је преминуо волонтер који је учествовао у програму развоја вакцину против ковида 19.

У питању је вакцина британско-шведске компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду. Према новим информацијама, волонтер је био део групе која је примила вакцину против менингитиса.

Бразилски здравствени регулатор Анвиса саопштио је да ће се наставити развој вакцине упркос смрти волонтера, пренео је Ројтерс.




Испитивања вакцине против ковида 19 компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду у Бразилу било би обустављено да је добровољац, који је умро, био део активне групе, рекао је извор упознат са ситуацијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај коментар наговештава да је добровољац био део упоредне контролне групе, којој је дата вакцина против менингитиса, констатује Ројтерс.

Федерални Универзитет у Сао Паулу је у одвојеном саопштењу потврдио смрт волонтера, наводећи да је у питању бразилски држављанин.

И са Универзитета Оксфорд потврђено да ће ће наставити рад на развоју вакцине и да је независном истрагом утврђено да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности програма.

”После пажљивог проучавања случаја у Бразилу, утврђено је да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности клиничког развоја, а и бразилски регуилатор је у независној истрази дошао до закључка да треба наставити са програмом”, саопштено је из Универзитета у Оксфорду.




Оксфордски Универзитет је у септембру саопштио да ће се тестирање вакцине против корона вируса у сарадњи са фармацеутском кућом Астра Зенека наставти након што је заустављено када се један од испитаника разболео.

Прочитајте још:  Клирик Псковског манастира погинуо од гранатирања Оружаних снага Украјине

Са Оксфорда су у септембру прво објавили да се волонтер необјашњиво разболео, а касније су додали да је запаљенска промена на кичменој мождини код једног испитаника била повод привременог прекида треће фазе испитивања вакцине која је један од фаворита за вакцину против короне.

Трећа фаза клиничких испитивања обавља се у Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужној Африци.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *