Српске и европске боркиње за људска права полуделе због одлуке Пољске: Сваки вид абортуса потпуно забрањен!

1

(Фото: alphaspirit/Deposipthotos)

Пољски закони и пре овога су били међу најригорознијим у Европи, а најновија пресуда значи да су сада забрањени готови сви случајеви абортуса.

Врховни суд у Пољској пресудио је да су абортуси у готово свим случајевима противуставни, чак и онда када фетус има одређене деформитете.

Kада одлука ступи на снагу, прекид трудноће биће дозвољен само у случајевима силовања, инцеста и када угрожава здравље мајке.

Пољски закони и пре овога су били међу најригорознијим у Европи.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Организације за људска права претходних недеља више пута су позивале Владу да не пооштрава законе.

Први кораци с татом
Мајке које се кају због тога што су родиле децу
Kолинда и њен средњи прст као подршка женама

Дуња Мијатовић, комесарка за људска права Савета Европе рекла је да је ово “тужан дан за права жена”.

“Уклањање правне основе за скоро све легалне абортусе у Пољској представља казну и кршење људских права”, написала је Мијатовић.




Прошле године, група посланика владајуће националистичке Странке закона и правде је Уставном суду поднела захтев за проверу уставности закона из 1993. који дозвољава абортус у бројним случајевима феталних сметњи.

Феталне сметње могу бити мањи проблеми који се лако лече, али и озбиљни физички или генетски недостаци због чега фетус може бити мртворођен или умрети брзо после рођења.

На основу овог закона и одредби спроведено је око 98 одсто абортуса у Пољској до сада.

Већину у Уставном суду Пољске чине судије које је предложила поменута странка.

Малгожата Зулецка, правница Хелсиншког одбора за људска права, рекла је за ББЦ:

Прочитајте још:  Пољска ће продужити забрану на увоз житарица из Украјине супротно ставу Европске комисије

“Ово је потпуно неправедна пресуда која ће довести до тога да ће се према женама опходити нехумано”.




Уочи доношења одлуке, Антоњина Левандовска, активисткиња и боркиња за људска права, казала је за ББЦ да је закон из 1993. био заснован на принципима Уједињених нација који забрањују мучење.

“То је нехумано, одвратно је терати некога да изнесе целу трудноћу поготово ако фетус има деформитете. А 98 одсто абортуса у Пољској се ради управо због тога”, рекла је она.

Међународне групе за заштиту људских права критиковале су пољску владу, а Амнести Интернешнал и Хјуман Рајтс Воч најавили су да ће послати независне посматраче да прате процес пред судом.

“Уставни суд се бавио овим случајем у специфичном тренутку и контексту у којем Влада константно насрће на људска права и права жена да управљају сопственим репродуктивним органима”, истиче се у заједничком саопштењу ових организација.

“Истовремено, сталне измене закона подривају независност судства и владавину права у Пољској” додаје се у саопштењу.



ББЦ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Српске и европске боркиње за људска права полуделе због одлуке Пољске: Сваки вид абортуса потпуно забрањен!

  1. “Боркиње”, чедоморке кокошанери плаћене су од сорошеваца да лармају против забране чедоморства јер тако захтева нељудска свест која управља банкарима.
    Чедоморке хоће “право” да могу убити чедо у себи, а да ли то беспомоћно детешце има права родити се и одрастати под Сунцем и уподобљавати своју свест са околишем у којем живи и бити у томе успешнији од своје глупе мајке која га не жели живог још тим пре под изговором да је дете наводно са недостацима формирано. Наравно да има баш као и његова матерешина коју није убила њена мати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *