ИЗ ОРДИНАЦИЈЕ НАШИХ БАKА Прави дар природе: Раставић лечи бубреге, реуму, цисте, а ево ко не сме да га узима

0

Foto: youtube/prntscr.com

Чај од раставића се користио као лек још у доба Античке Грчке и Рима. Веровало се да делује код лечења цисти и да помаже код сакупљања воде у организму. Данас се преслица, друго име за раставић, користи за лечење ешерихије и других бактеријских инфекција, за камен у бубрегу, лечење цисти и разних других тегоба са којима ћемо се детаљније позабавити у наредним пасусима.

Народно име раставића је барска метлица, коњски реп (хорсетаил), њивска преслица. Латински назив је Еqуисетум арвенсе. Постоји неколико врсти ове биљке, али у лековита својства се користи пољски раставић, о коме ћемо данас и причати.

Веровали или не, преслица расте као коров. Њен ризом је у бочном положају, одакле расту стбиљке са пршљенастим листовима. На врху има клас са спорама. Биљка има чупав и карактеристичан изглед, подсећа на малу јелку. Због специфичног начина раста листова је у Енглеској и добила назив хорсетаил – коњски реп.

Више расте на северној Земљиној хемисфери. Kористи се у лековите сврхе у Северној Америци и Европи. Расте на влажном подручју, врло је отпорна на спољашње утицаје и стабло јој може нарасти максимално до једног метра.

Сматра се да је преслица благослов и за друге биљке и за људе зато што има велике количине силицијума. Од ове биљке се прави дохрана или веома хранљиво ђубриво, а чај од раставића је веома лековит за многе болести управо због присуства овог минерала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Здравствени бенефити за чај од раставића

За чај од раставића је доказано да има бенефите када је у питању здравље костију. Има лековита дејства која утичу на јачање костију, зато се облоге и чај користе код болести као што су остеопороза. Такође, преслица је одлична за повећање густине костију, јер је силицијум поред калцијума, магнезијума и фосфата веома важан минерал за њихово здравље.

Прочитајте још:  Пилетина с луком, нестварно укусна, као у најбољем париском ресторану!

Чак до 25% сувог листа раставића чини силицијум – минерал о коме се дефинитивно не прича довољно. Kао што смо споменули, добар је за кости, али и за здравље ноктију, косе и коже. Зато је неке козметичке креме имају у свом саставу.

Раставић чај се, стога, користи и код лечења од акни. Довољно је да у јаче припремељен чај натопите туфер и њиме пређете по лицу. То је потребно урадити свако вече да бисте осетили његове бенефите.

Сматра се да чај од преслице, је добар код разних запаљења, зато се користи и за лечење цисти. Тада је потребно направити облогу од овог чаја.

Акне су бактеријско обољење, а преслица има антибактеријска својства. Зато се користи и код других бактеријских обољења као што су Ешерихија коли. Добра је и за здравље црева и чисти их од токсина, па се користи и у анти-кандида терапији.

Даље, када је у питању раставић лековитост ове биљке се показала и код задржавања воде у организму. Преслица има одлична диуретичка својства. Препоручује се испијање овог чаја код уринарних инфекција, али и болних менструација које су неретко узрок непријатног отицања.

Раставић чај мршављење и бубреге

Диуретичка својства овог чаја имају вишеструку примену. Једно од њих је за мршављење, где чај од раставића такође има позитивне ефекте. Први знаци мршављења се неретко повезују са избацивањем вишка течности из организма. А та течност која се задржава, у зависности од особе до особе, некад може износити и до 5кг.




Чај од раставића користи се и за камен у бубрегу. У његовом саставу се налазе сапонини, који и имају већ споменута диуретичка својства. Такође, помаже здравље бубрега тако што силицијум хемијском реакцијом ствара колониде. Kолониди су кључни за спречавање кристализације у бубрезима. Они овим дејством помажу избацивању камена у бубрегу, добри су и за песак у бубрегу.

Прочитајте још:  Број оболелих у Србији 46, Вучић опет прогласио респираторе државном тајном, Kон се залаже за обуставу наставе до краја школске године

Верује се да се чај од раставића може користити и против целулита. Да бисте се отарасиле целулита неопходно је да будете добро хидриране уз физичку активност. А чај од преслице вам може помоћи да отопите масне наслаге са струка, задњице и бокова.

Чај од раставића припрема

Чај од преслице можете пронаћи у свим радњама здраве хране, или га можете наручити путем интернета по цени од 50 до 120 динара за 50 грама чаја. За чај се користи надземни осушени део биљке.

Основни рецепт за чај од раставића је следећи:

У 200мл кипуће воде ставите 8 грама чаја (једну пуну кашичицу) од преслице. Оставите нека одстоји 10 минута. Попијте после оброка до 3 пута на дан.

Овај рецепт се користи за све већ наведене болести за које је споменуто да раставић биљка лечи. Но, рецепт је другачији када га користите као купку, облогу или као тоник за лице против акни. У том случају је потребно направити јачи чај.

У 500мл воде ставите 3 кашичице чаја од раставића. Оставите нека чај ври 10 минута. Склоните са рингле, процедите и оставите да се прохлади.

Горе наведени рецепт можете употребљавати као облогу. Хладну облогу је потребно ставити на цисту како би се смањио бол и оток. На исти начин се користи и против акни. Потопите туфер или вату у чај и благим покретима натапкајте по лицу.




Чај за менструалне болове

Чај од раставића се може мешати и са другим чајевима, чиме добијате појачане ефекте. У народној медицини се вирак, русомача и раставић користе код миома и обилних менструалних крварења.

Прочитајте још:  Вучић после састанка о корона вирусу: "САПУН НАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕK"

За чај за менструалне тегобе потребно је у једнакој количини помешати чај од преслице, вирка и русомаче у истој грамажи. Додати две кашике мешавине чаја у 500мл кипуће воде. Оставите нека одстоји 30 минута па процедите. Чај можете пити током целог дана.

Чај од раставића за реуму

Раставић чај се пије и код реуме, ублажава болове и повећава покретљивост зглобова, управо због силицијума. Ова чајна мешавина се показала врло успешном код реуме:

Потребно је 50г листа брезе, пољске преслице, корена зечијег трна, тробојне љубичице, листа коприве, цвета зове, коре врбе, коре крушине. Све добро помишати да се чајна смеса сједини. У хладну шољу хладне воде додати кашичицу мешавине. Оставите нека вода прикључа заједно са чајем. Оставите нека биље испушта сокове сат времена. Испити пре оброка.

Kо не би смео да пије чај од преслице?

Најпре напомињемо да у чај од раставића не би требало да се ставља шећер. То умањује ефекте чаја, а и неће помоћи код укуса.

Чај од раставића у трудноћи се никако не препоручује, као и дојиљама. Сматра се да није сигуран за плод јер је чај прилично јак и има јако дејство. Такође, требало би да га избегавају алкохоличари и сви други који имају мањак Б1 витамина. Раставић биљка онемогућава апсорпцију овог витамина, па уз редовну конзумацију чаја можете бити у озбиљном мањку.

Чај не би требало да се пије дуже од месец дана узастопно. Након тога треба направити паузу од минимум месец дана.

И поред тих упозорења, доказано је да чај није токсичан ако се пије у препоручљивим количинама. Изузетно је лековит и одличан је диуретик, чиме помаже код избацивања воде.



Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *