Шведска данима без умрлих од короне: ʼСада третирамо корону као и сваку другу болестʼ

1

EPA-EFE/ Anders Wiklund

Неки хрватски медији (хинт: Вечерњи лист) писали су како ће Шведска “промијенити стратегију” борбе с короном и стално најављују нове мјере. Умјесто тога, Шведска укида старе мјере.

Шведска је данас имала 752 нова случаја заразе цовидом. То се из наше перспективе можда чини много, али имајте на уму чињеницу да они тестирају пет пута више од Хрватске на милијун становника. Да Хрватска тестира као Шведска, имала би можда и више пријављених случајева. Осим тога, тај број се односи на неколико посљедњих дана (јер они немају редовите дневне прессице као у Хрватској).

Данас нема пријављених смртних случајева и то вриједи за посљедњих 5 дана. На интензивној њези налазе се 24 особе. Главни шведски епидемиолог Андерс Тегнелл оцијенио је да је стање задовољавајуће успркос благом расту броја заражених.




“Очекујемо да ће број заражених наставити расти овога тједна, али не видимо већи притисак на здравствени сустав. Нигђе у земљи стање није критично. Сада третирамо цовид као и сваку другу болест”, рекао је Тегнелл.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
НЕСТОРОВИЋ: Смртност од короне на нивоу сезонског грипа, а шансе да дете умре од њега исте су оној да га удари муња (ВИДЕО)

Укинута је мјера забране изласка за кориснике старачких домова те забране посјета старачким домовима иако су неки домови пријавили нове случајеве заразе. На упит зашто та мјера није задржана, Тегнелл одговара: “То је њихово право на посјет. Домови су дужни осигурати да посјети буду што сигурнији за кориснике.”

Тхомас Линден, водитељ Националног одбора за социјалну скрб, објаснио је да је мјера забране изласка кршила право људима на слободу кретања те да она “није ни могла трајати вјечно”.

Ипак, уведена је једна нова мјера. Шведска досад није практицирала мјеру самоизолације за незаражене. Сада ће почети, али код њих ће самоизолација трајати 7 дана.

Прочитајте још:  За сада без нових мера, у петак одлука за викенд




“Провели смо истраживање и закључили да се зараза шири међу људима средње животне доби унутар истог кућанства па онда на радном мјесту. Да бисмо покушали задржати заразу на садашњој разини, препоручујемо грађанима да остану код куће 7 дана уколико нетко у обитељи буде позитиван. Тако се смањује вјеројатност ширења вируса. Нека раде од куће ако могу за то вријеме. Та се препорука не односи на ђецу. Ђеца морају ићи у школу и ако им је заражен члан обитељи. Иста правила која већ вриједе за друге заразне болести, сада вриједе и за корону”, објашњава Тегнелл.

Упитан зашто ђеца зараженог родитеља морају у школу, одговара: “Сматрамо да је изнимно важно да ђеца иду у школу. Имамо и добру знанствену основу да будемо увјерени да ђеца нису покретачка сила ширења заразе и врло ријетко могу заразити друге.”

Новинари су га питали и хоће ли бити санкције за оне који прекрше нову мјеру самоизолације од 7 дана.

“Није то карантена, то је препорука. Нема санкција у том смислу. Темељи се на разумијевању да је важно тих 7 дана остати код куће, да слиједите препоруке. У начелу би се прекршај могло пријавити лијечницима који могу подузети одређене мјере и звати полицију. Не видим озбиљну релевантност у овом случају, али могућност санкције постоји.”



https://www.liberal.hr/ / марио Накић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шведска данима без умрлих од короне: ʼСада третирамо корону као и сваку другу болестʼ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *