Мудре речи једног монаха: Kад неко покуша да вас понизи или увреди, овако му одговорите!

0
Profimedia

Овај монах је важио за човека који је увек био смирен и кога није било могуће увредити. Kод њега су долазили људи из најудаљенихих крајева света по савет.

То је чуо неки покварењак и одлучио је да тестира мудраца. Отишао је код њега и чим га је угледао почео је да га вређа и понижава. Након што му је понестало увреда, на тренутак је застао и запањен схватио да је монах и даље смирен и прибран као и пре његовог доласка.

То га је изнервирало, па је наставио да псује још црње и горе него раније, али узалуд – чинило се да то мудраца уопште не дотиче.
Kада је изгубио и последњи атом снаге, одлучиоо је да приђе монаху и сазна његову тајну.

„Разумем ја те ваше духовне ствари и као, није вас брига шта други људи мисле и говоре, али, ја сам те понизио и увредио, треба да научиш да мораш да се бориш за себе“, рекао му је човек.

„Синко, могу ли да ти поставим само два питања?“, упитао га је монах проговоривши први пут.


Прочитајте још: 


„Наравно“, рече човек.

„Ако ти мени донесеш поклон, а ја га не прихватим, коме тај поклон и даље припада?“, упита мудрац.

„Па, ако не прихватиш поклон, онда и даље припада мени“, одговори покварењак.

„А сада, сине мој, ако ти за мене имаш само увреду, а ја је не прихватам, коме она и даље припада?“, закључи мудри човек, окрете се и оде, а покварењак остаде у чуду.

Никоме не враћајте зло за зло; настојте око добра не само пред Богом, него и пред свим људима; Ако је могуће, колико је до вас, имајте мир са свим људима; Не освећујте се сами, љубљени, него подајте место гневу, јер је писано: „Моја је освета, ја ћу вратити“, говори Господин. (Посланица Римљанима апостола Павла 12,17-19)дневне.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.