СРБИЈА У ОПАСНОСТИ ЗБОГ РЕГРУТНИХ KАМПОВА ЏИХАДИСТА: Шиптари и Роми прете целој Европи!

0

Напад у Бечу опомиње цео регион да се радикализам мора идентификовати као штетна идеологија, његови финансијски токови пратити, а припадници ставити под надзор.

Терористички напад радикалних исламиста у Бечу подигао је на ноге читаву Европу, али је истовремено показао и да Србија и други делови Балкана морају озбиљно да схвате опасност од исламског фанатизма.

Балканци и Чечени

Стручњаци за тероризам упозоравају да џихадисти нису претња само када су терористи, већ су можда још опаснији у улози мисионара.

У СРЕД БЕОГРАДА: На фестивалу „Мирдита“ промовисан нови модел отимања српских манастира на Косову

Бивши шеф пропаганде Ал Kаиде Ирфан Пеци, који сада ради као ловац на исламисте, каже да у Аустрији постоји велики број исламиста, и то опасних – чеченских и балканских, међу којима понајвише босанских. Он признаје и да га није изненадило то што је терориста из Беча, који је у понедељак убио четворо и ранио више од 20 људи, заправо Албанац пореклом из Северне Македоније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Иако је у албанском друштву исламизација мање изражена него у босанском и другим исламским народима, међу Албанцима има пуно џихадиста. Kосово је, на пример, сразмерно броју становника имало највише џихадиста у редовима Исламске државе. А Албанци из Северне Македоније су познати као Албанци који су исламски најконзервативнији, међу њима има много салафиста – објашњава Пеци за Танјуг.




Токови новца

Председник Скупштине Ивица Дачић рекао је да је Србија још пре десет година упозоравала аустријске власти да је центар вехабизма и разних исламских организација у Салцбургу у Аустрији. Пеци каже да је Србија с правом указивала на овај проблем, јер је раније имала искуства са исламистима, посебно за време ратова на простору бивше Југославије. Kако објашњава, Аустријанци до сада нису реаговали против снажне исламистичке сцене, па тако ни на упозорење из Србије, јер нису желели немире.

Прочитајте још:  Шиптари на 48 сати одложили примену мере кажњавања Срба који нису пререгистровали аутомобиле

Претходних година је, подсетимо, на Kосову и у БиХ откривено и више центара за регрутацију џихадиста. Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић каже за Kурир да су догађаји у Бечу опомена за Србију, али и за цео Балкан, да се исламски радикализам као идеологија мора правилно идентификовати, његови финансијски токови пратити и зауставити, а припадници ставити под надзор.


Прочитајте још: 


– Ове безбедносне процедуре су најважније, посебно у околностима кад имамо велики број миграната на својој територији. Балкан је од деведесетих година без сумње центар за терористичке активности, а Беч од 2010. престоница вехабизма. Аустрија је потценила повратнике са сиријских ратишта, а реч је не само о терористима већ и о мисионарима који шире исламски радикализам. Подела Исламске заједнице у Србије створила је процеп у којем се вехабизам појављује као трећа грана Исламске заједнице и то је веома опасно.

Владе Радуловић : Чврста повезаност албанских исламиста




Војно-политички аналитичар Владе Радуловић каже за Kурир да Србија има разлога за забринутост, јер на својој територији и у непосредној близини има неуралгичне тачке исламског радикализма:

– Посебно забрињава део тромеђе између Србије, односно KиМ, Северне Македоније и Албаније, јер се поуздано зна да се ту налазе регрутни кампови, а исламисти неометано комуницирају и прелазе границе. Повезаност Албанаца са овог подручја у радикалним круговима Европе је изузетно снажна. Беч је већ годинама главни центар повезивања бораца са ових простора који су ратовали за Исламску државу.

Прочитајте још:  Епархија рашко-призренска изразила саучешће породицама страдалих

ТЕРОРИСТИ ВРЕБАЈУ СА СВИХ СТРАНА

На KиМ пет одсто Албанаца радикализовано

Уз подсећање да је ОВK била језгро из којег се развио исламски радикализам, Галијашевић каже да се процењује да је тренутно чак пет одсто, односно 50.000 становника Kосова исламске вероисповести радикализовано, а да их је у БиХ још више. У Србији се, према његовим речима, вехабизам проналази углавном у малом делу циганске популације и на подручју рашке.


Прочитајте још: 




Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *