Трећи талас короне довео до новог скока цена маски!

0

Pixabay

Хоће ли трећи талас епидемије коронавируса довести до новог таласа скока цена маски у апотекама и продавницама?

Сада, када смо у обавези да носимо маску у затвореном простору, хируршку можемо наћи и за 12 динара, кажу у Апотеци “Београд”. Чак и 10 пута скупља била је у време ванредног стања.

Највишу цену од 120 динара, ограничила је Влада 22. марта, пише портал РТС. Међутим, многима је то било прескупо. Јесу ли маске могле да буду јефтиније у ванредном стању, колико их је држава плаћала, од кога куповала, а колико смо добили бесплатно?

Између страха од непознатог и збуњујућих порука стручњака штити ли маска од вируса, грађани су се током ванредног стања нашли у редовима испред апотека. Тада их није било лако наћи, а многима су биле озбиљан удар на новчаник.

Око 14.000 динара месечно требало је да издвоји четворочлана породица за хируршке маске. Kомад 120 динара највише, за оне које је дистрибуирао РФЗО, тако је одредила Влада, а ограничена цена имала је ограничени рок – од 22. марта до 6. маја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Сто двадесет динара, то је један евро. Међутим, не могу да кажем да је то повољно, то је и даље скупо, али понуда и тражња стварају цену, треба да имамо увек толико резерви да се тако нешто не понавља”, каже епидемиолог Предраг Kон.

Чека ли нас реприза скока цена маски, такве најаве, за сада, немају, али имају хируршку и за 12 динара, кажу у Апотеци “Београд”. У ванредном стању продавали су их, тврде, за 86 динара и 40 пара, за разлику од многих апотека које су се протегле до максималних 120 динара према уредби.

Прочитајте још:  Усвојен хрватски амандман - Србија пред новом уценом

“Од свих веледрогерија смо добијали по цени од 72 динара. Све апотеке су добијале по истој набавној цени. Наша директорка је са менаџментом одлучила да ми те маске продајемо без зараде, значи без марже, само уз додатак ПДВ-а, и у апотекама ‘Београд’ цена маски била је 86,4 динара. Значи све преко тога је нечија зарада”, наводи Наташа Дамњановић Николић, управница Апотеке “Први мај”.

До апотека маске су стизале преко веледрогерија. А веледрогерије су их у ванредном стању набављале по ванредном правилу. Kажу – искључиво од Републичког фонда за здравствено осигурање.

“Потврђујемо да смо 6. маја једном медију рекли да смо маске од РФЗО куповали за 60 динара по комаду. Маске које смо тада дистрибуирали апотекама нису биле из домаће производње”, наводе из “Феникс фарме”.




“Сви смо добијали исте, углавном су то биле кинеске маске”, истиче Дамњановић Николићева.

Kоја је била набавна цена маски – строго (не)поверљиво

По којој цени је РФЗО продавао хируршке маске веледрогеријама, а од кога је све наша држава купила маске током ванредног стања, колико је платила, колико добила бесплатно, то је строго поверљиво, одговара РФЗО.

“Не можемо вам доставити тражене податке све док Влада Републике Србије не опозове њихову тајност. Означени су ознаком степена тајности ‘строго поверљиво’, који престаје да важи престанком епидемије”, саопштавају из РФЗО.

Нема законских препрека да се подаци доставе, одлучио је повереник за информације од јавног значаја.

“Повереник не налази да су тражене информације таквог карактера да би морале бити искључене из слободног приступа на основу члана 9 тачка 5 Закона. Игнорисање обавезе обавештавања јавности о тим информацијама изазива незадовољство јавности и сумњу у веродостојност и оних информација које су органи власти учинили доступним”, истиче се.

Прочитајте још:  Истина о ковиду међу Србима.




“Након решења повереника нема никаквог изговора више да они те информације крију. Тајност података о томе по којој цени је Републички фонд здравственог осигурања набавио заштитне маске даље отежава да се види да ли су и цене тих маски до којих је дошло касније у велепродаји и малопродаји биле оправдане”, сматра Немања Ненадић, програмски директор “Транспарентности Србија”.

Kолико је оправдана рачуница државе да маска треба да нас кошта баш до 120 динара, односно 200 епидемијска, у Министарству трговине кажу да питамо Министарство финансија, јер је оно, наводе, предложило Влади такву уредбу. У Министарству финансија ћуте, а из Министарства трговине објашњење о контролама.

Од 22. марта, тржишни инспектори урадили су 866 ванредних наџора и ни у једном случају, кажу, нису утврдили да је трговац продавао маске набављене од РФЗО по цени вишој од уредбом дозвољене.

Kада је реч о маскама које су набављење од других добављача, контролисали су висину марже, која према одлуци из марта није смела да пређе ниво марже која је била примењивана 5. марта. И тврде да ниједан трговац није прекршио ни то правило.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *