Без реакције Кремља и Путина на избор Бајдена

0
владимир путин

Владимир Путин (Фото: РИА Новости / Алексей Никольский)

Док су амерички савезници веома брзо поздравили избор Џозефа Бајдена за следећег председника САД, а Немачка га оценила као „ново и узбудљиво поглавље” у трансатлантским односима, у Русији је за сада тишина, преноси данас Радио слободна Европа на сајту енглеском језику.

Такав однос Кремља не чуди, јер се очекује да ће Бајден, који је 7. новембра проглашен за победника у председничкој трци, заузети оштрији став према Русији у погледу питања људских права и њихове спољне политике у односу на актуелног председника Доналда Трампа.

Новоизабрани председник је више пута критиковао руског председника Владимира Путина због „злоћудних поступака”, укључујући инвазију на суседе и мешање у изборе других земаља, а недавно је земљу назвао и „противником”.

Бајден је у интервјуу за магазин Њујоркер у јулу 2014. тврдио да је „био оштар са Путином” током њиховог састанка три године раније, када је надзирао америчке напоре да помогну Украјини у борби против сепаратиста на истоку Украјине које подржава Русија.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија је на крају избачена из Групе осам (Г8) због свог непријатељства према Украјини, које је такође укључивало и анексију полуострва Крим. Трамп је, с друге стране, покренуо могућност да Путина поново позове у ову групу водећих индустријских држава и ретко је критиковао Кремљ.

Постоји још један разлог због кога би Кремљ могао да сачека са прихватањем Бајденовог председништва, наводи се у анализи.

Бајден је рекао да жели да ојача трансатлантске односе, укључујући оживљавање НАТО-а, војне алијансе коју предводе САД усредсређене на обуздавање руске агресије.

Прочитајте још:  Европске вредности. Смрт као начин да се уштеди новац

Трампови критичари кажу да је актуелни председник својим критикама НАТО-а и Европске уније нарушио тај однос, посебно са Немачком и Француском, преноси Бета.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *