УПАД У РУСКУ ЗОНУ ИНТЕРЕСА: Како су турски специјалци дошли у Карабах преко Казахстана

0
Турска војска (Фото: tsk.tr)

Појавила се информација да је група турских војника, која је стигла у Карабах да учествује у рату, била обучена на казахстанском Националном ниверзитету одбране.

Можда је ово део политике Анкаре да привуче Казахстанце у орбиту своје спољне политике.

Група турских војника у периоду 2019-2020 обучена је на Националном универзитету одбране (Астана) у оквиру споразума о сарадњи у обуци војног особља између Казахстана и Турске.

Раније је проток био готово искључиво једносмеран, казахстански кадети ишли су на студије у Истанбул. Али прошле године Анкара је затражила стажирање у Казахстану за групу официра турског Генералштаба (TSK), а казахстанско Министарство спољних послова било је толико срећно да су заборавили да питају зашто је то потребно.

И то због Ердоганове стратешке одлуке да продре у совјетски војни простор. За то су оформљене групе официра, углавном од обавештајних, специјалних снага (OZZ) и специјалиста за војну пропаганду.
Циљеви: вежбање у руском говорном окружењу, проучавање постсовјетских војних прописа и наратива понашања. Приоритет су имали официри неутралног или изгледа блиског словенском.

Турски официри завршили су обуку у Астани у марту 2020. године, а летос су стигли у Азербејџан да учествују у војним вежбама, након чега су остали у тој земљи и почели да воде штабне послове.

Војно учешће Турске у сукобу у Карабаху ове јесени ни за кога није тајна. Њујорк Тајмс је чак објавио слике два турска F-16 и два теретна авиона CN-235 на азербејџанском аеродрому Ганџа 3. октобра 2020.

Занимљивије је како елегантно Анкара увлачи Казахстан у њен обрачун на Кавказу. Казахстанци прилично прагматично не желе да се умешају у туђи рат да би трговали са свима, покушавају да коментаришу сукоб уопштено и све шаљу на преговоре у Минску. У сваком случају, такве изјаве даје нови председник Токајев.

А онда изненађење – постаје познато да је Казахстан припремао турске официре за рат. Штавише, могао је чак и да зна нешто о њиховој припреми, али никоме није рекао.
Астана сада мора да се објасни не Јеревану, већ Москви, која је незадовољна тако изненадним и чудним маневрима који се не уклапају у општу стратегију ОДКБ.

Паметни људи у Казахстану, међутим, изражавају сумњу да су то све трошкови њихове двојаке моћи, истовременог вођења државе од стране бившег председника и садашњег председавајућег Савета безбедности Назарбајева и новоизабраног председника Токајева. Први се бави питањима војске и одбране, други спољном политиком.

И тако је Назарбајев одлучио да покаже свом наследнику ко је овде главни и окренуо је целу ову превару са турским официрима. Али Токајев је ишао принципијелно и имамо два међусобно искључива става једне земље о важном питању.

А два мишљења у једној глави није политика, то се већ мало друкчије назива.Правда

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.