Завршен Балкански ток – спојен са гасоводом у Србији?

0

Foto: Depositphotos, TReinhard

Изградња Балканског тока фактички је завршена, пошто је бугарски део гасовода Турски ток спојен са деоницом у Србији, саопштио је извор упуц́ен у ситуацију.

“Балкански ток је завршен, повезан је са гасоводом у Србији. Званични догађаји у вези са завршетком гасовода се не одржавају због пандемије коронавируса, церемонија ц́е вероватно бити одржана касније”, рекао је извор, а преносе руски медији.




Бугарска је у јануару 2019. године донела одлуку о наставку крака Турског тока у Србију.

С тим у вези, председник Србије Александар Вучиц́ рекао је у октобру 2020. године да ц́е Србија до краја године у потпуности завршити изградњу гасовода од бугарске до мађарске границе. Изградња српске деонице Турског тока започета је у марту 2019. године, преноси Спутњик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећања ради, Балкански ток је крак Турског тока којим ц́е иц́и руски гас до Србије и даље ка Европи.

Гасовод Турски ток, који је почео са радом 8. јануара, тече дуж дна Црног мора од Русије до обале Турске. Даље иде копнени транзитни крак до границе са суседним земљама, одакле се гас вец́ извози у Грчку, Бугарску и Северну Македонију. У будуц́ности (након завршетка изградње целокупне инфраструктуре) гас ц́е иц́и у Србију и Мађарску. Пропусни капацитет гасовода дужине 930 км износи 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *