Професор планира да свим основцима у Србији обезбеди бесплатне уџбенике

0
Pixabay

Патент професора Кавчића, читач магнетских меморија, незаконито је користила глобална компанија „Марвел“ и након вишегодишњег суђења добио је спор и одштету од 750 милиона долара. Од дела новца жели да обезбеди бесплатне уџбенике за основце у Србији, пише РТС.

Фондација „Алек Кавчић“ већ годинама донира рачунаре Математичкој гимназији у Београду, а сада планирају бесплатне уџбенике за све школарце широм Србије.

„Уџбеници морају бити бесплатни, то је тако у свим земљама, чак и у земљама запада. Чак ни у Америци – бастиону либералног капитализма, не постоји слободно тржиште уџбеника. Ми смо од тржишта уџбеника, од једне обавезе, направили слободно тржиште где се сада надмећу разни издавачи, ко ће више уџбеника да прода за основце“, истиче Александар Кавчић, инжењер и научник.
Он је оценио и да је, обзиром да су су сви уџбеници у Србији „генерално исти, одобрени од Министарства“, једини начин да дође до диференцијације једног уџбеника у односу на други заправо „корупција“.

На тржишту уџбеника, тврди, „обрће се велики новац“ и то око сто милиона евра годишње.

„Зашто ми од тога правимо стомилионско тржиште од кога 50 милиона годишње страна фирма извуче из земље, а родитељи ове земље, држављани ове земље они су већ платили те уџбенике у виду Јавног предузећа ‘Завод за уџбенике'“, наводи професор.

Додаје да креирање уџбеника за целу основну школу кошта највише милион евра, од накнаде ауторима уџбеника до одобрења министарства.


Прочитајте још: 


Ако све буде по плану, комплети књига за основну школу, који се већ пишу, биће доступни на интернету следеће школске године.

„Коме се свиђа може да учи са пдф формата, да га скине, одштампа и то је читава идеја. Ово што фондација ради то би требало да буде и показатељ да то исто може и да уради и држава. Фондација је чак спремна да држави, уколико жели да преузме овај модел, једноставно препусти све ово“, каже Кавчић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.