Вакцинација може бити обавезна: Шта предвиђају изменe закона који је ове недеље у Скупштини Србије

2

(Фото: ЕПА)

Изменама закона о заштити становништва од заразних болести, о којима ће се ове недеље изјаснити Скупштина Србије предвиђено је, поред осталог, да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва, пишу Новости.

Измене релативно фришког Закона о заштити становништва од заразних болести биле су изнуђење проблемима у санкционисању оних који крше противепидемијске мере у време епидемије ковида 19. Требало је и законом регулисати надлежност контроле спровођења ових мера.

Кућна изолација и боловање




Тако ће, према новом закону, када буде усвојен, и почне да се примењује, сви који су до сада и поред тога што су позитивни на САРС-КоВ-2, али без симптома или са лаком клиничком сликом болести и слободно шетали, морати у кућну изолацију. Та мера важиће за све инфициране који нису за болницу, а налагаће је специјалиста за инфективне болести или други доктор, у складу са наредбом ресорног министра. Исти доктор ће обавештавати надлежну епидемиолошку службу, а ко ће контролисати поштовање ове мере прописаће Влада Србије, пишу Новости.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У кућни карантин ићи ће сви који су били или за које постоји сумња да су били у контакту са зараженим. Ограничење слободе кретања и обавеза праћења здравственог стања прописиваће се на 14 дана од последњег сумњивог контакта. Меру, такође, доноси инфектолог или други доктор и о њој обавештава надлежни институт за јавно здравље, али и санитарног инспектора, и то писмено. У оба случаја решење о изреченој мери је и потврда о спречености за рад, током које особи, ако је запослена, припада надокнада. То је „класично“ боловање за време којег се исплаћује 65 одсто зарадама.

Прочитајте још:  Заветници најавили тужбу против Новости, Политике и Б92 због пласирања напредњачких лажи




Изменама Закона предвиђено је, такође, да ресорни министар може да донесе одлуку о ограничавању слободе кретања у свим установама колективног смештаја, а за контролу ове мере биће задужена санитарна инспекција.

Под најширом лепезом контроле биће мере које спадају у личну заштиту, што подразумева и заштитну маску у затвореном, као и на отвореном, ако је тако прописано. Њих ће удруженим снагама контролисати санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.


Прочитајте још: 


Поред казне за физичко лице у висини од 5.000 динара, прописане су и казне за правне субјекте и одговорне особе, од 30.000 до 300.000 динара.

Вакцинација може бити обавезна

Изменама закона предвиђено је да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва. Док су за све остале вакцинације трошкови регулисани законима о здравственој заштити и здравственом осигурању, да су обавезне и бесплатне или препоручене које осигураници плаћају, посебна имунизација у време пандемије може се финансирати из буџета Србије, у складу са посебним актом Владе.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Вакцинација може бити обавезна: Шта предвиђају изменe закона који је ове недеље у Скупштини Србије

  1. И све то због лажног измишљеног грипа који је мање опасан од досадашњих сезонских?
    Који корумпирани кретени “МОЗГОВИ” хоће на силу вакцинисати и поболети народ који их је у скромности одхранио да би им то вратили пљачком, задуживањем и насиљем свакојаким за интерес окупатора.
    Истина излази на видело …
    https://www.youtube.com/watch?v=BwKFVpLE-LU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *