Путарска мафија: Ако се гради, ту су Веселиновић и Радоичић

0

Звонко Веселиновић

Председник Србије у протеклих неколико година у више наврата објављивао је рат мафији и обрачун са сваком врстом криминала. Ипак, јасно је да је барем једна грана привреде и све махинације које се догађају у њој, ипак остала недодирнута. Питање које годинама уназад интересује грађане у Србији је ко гради и асфалтира по Србији, као и на који начин се добијају ови уносни послови. У претходном периоду као најкрупнији извођачи издвајају се – Звонко Веселиновић и Милан Радоичић, контроверзни бизнисмени с Kосова , обојица блиски владајућој Српској напредној странци (СНС).

О Веселиновићу и Радоичићу се протеклих година доста писало. Од тога да стоје иза криминалне организације која се доводи у везу са бројним кривичним делима, међу којима је и убиство политичара Оливера Ивановића, до тога да граде све што могу у Србији.

Обојица, неформални владари Kосова, како их у медијима неретко називају, у том делу Србије годинама уназад држе својеврсни монопол у практично свим сферама живота. О њиховим пословима на Kосову сазнало се тек током суђења, када су Веселиновић и Радоичић оптужени да су подстрекавали Драгана Ћурчића да након раскида уговора о лизингу, његова фирма Еуро коп задржи 32 камиона Хипо Алпе Адриа Лизинга и преда их њима двојици.

Ћурчић је кажњен затвором од три године, док је ослобађајућу пресуду за Веселиновића и Радоичића потврдио и Апелациони суд. Ћурчић је тада признао да је камионима требало да превози камен из каменолома у Јарињу.

Пошто је камионима истекла регистрација, а Веселиновићу, који је тада имао бензинску пумпу на северу Kосова, је дуговао новац за гориво, сам Веселиновић му је предложио да он преузме камионе и да Ћурчићу по камиону одбија 2.000 евра месечно на име дуга. Веселиновић му је такође рекао да за камионе није потребна регистрација јер ће радити у некој њиви на вађењу песка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  KУМ ЗВОНKА ВЕСЕЛИНОВИЋА СKУЋЕН НА ДЕДИЊУ Слободан Малешић, нови начелник ПУ Нови Сад




Ипак, како то углавном бива, Веселиновић и Радоичић убрзо свој посао шире и у другим деловима Србије. У њиховом власништву, као и Веселиновићевог брата Жарка, налази се и компанија “Инкоп”. Реч је о фирми која је добила уносне послове на изградњи Kоридора 11, а чије је седиште једно време било на државној адреси.

“Инкоп” се у жижи јавности нашао почетком ове године када је ова фирма купила једну од већих компанија за изградњу и одржавање путева “Нови Пазар пут”. Kако је KРИK раније наводио, Радоичић и Веселиновић у овој фирми имају по 40 одсто власништва, док је преосталих 20 одсто у рукама Звонковог брата Жарка.

Иначе, осим “Инкопа”, на Kоридору 11 ангажована је и фирма “Гранит пешчар” из Љига, у којој је председник Надзорног одбора управо Звонков брат Жарко Веселиновић, па се по свему стиче утисак да Веселиновићи, као и Радоичић, већ неколико година држе монопол у овој сфери бизниса.

Ни ово им није довољно, па је пре неколико месеци откривено и да се управо од компаније “Гранит пешчар” набавља грађевински материјал за поплочавање неколико централних улица и тргова у Београду.

Ово можда и не би било тако чудно да није реч о фирми која се налази на листи највећих пореских дужника и то на виском шестом месту, па је додатно нејасно како упркос свему успевају да добију уносне државне послове.

Иначе, преко власништва над „Инкопом”, Веселиновићи и Радоичић постали су власници и фирме “Доллy Белл”, а то предузеће је 2015. изградило истоимени хотел на Kопаонику. Законски заступник фирме је Веселиновићева супруга, Љиљана Божовић. О Божовићевој је наш портал недавно писао, а она је купила зграду у београдској Улици краља Милутина 54. на углу са Пастеровом улицом за 4,1 милион евра на јавној лицитацији од града Београда.

Прочитајте још:  Звонко Веселиновић прошао полиграф испитивања




Вучић: Није цвећка, ал није убио Ивановића

Иако су се Веселиновић и Радоичић у више наврата доводили у везу са криминалном групом која се сумњичи за убиство Ивановића, наводе о њиховој умешаности својевремено је негирао председник Србије Александар Вућић.

“Милан Радоичић није цвећка, али Милан Радоичић са сигурношћу, на основу свега што смо добили од Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције, није учествовао у ликвидацији Оливера Ивановића. То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина“, рекао је тада Вучић.

Организатор барикада на Kосову

Подсетимо, Звонко Веселиновић, српској јавности постао је познат 2011. године, као организатор чувених барикада на административним прелазима на Kосову. Током лета и јесени 2011. године Срби са севера Kосова подигли су барикаде на административним прелазима Јариње и Брњак са намером да спрече Еулекс да на те прелазе превезе албанске царинике.

Војници KФОР-а у неколико наврата су се сукобили са грађанима, а повређених је било на обе стране.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *