Душа ме боли: Свештеник који је оружјем бранио манастир у Карабаху – сад мора да га напусти

0
Јерменски свештеник (Фото: Фејсбук)

Свештеник из јерменског манастира Дадиванк, који се налази у Нагорно-Карабаху, отац Ованес, лично је учествовао у његовом ослобађању, а сада покушава да склони из манастира све важне предмете, јер ц́е ускоро тај регион прец́и у руке Азербејџана. Отац Ованес тугује, јер је немогуц́е изнети оно најважније – сам манастир.

Духовни отац Карвачарског региона, свештеник Ованес Ованисјан, мора изнети све потребне ствари из манастира, јер ц́е Карвачар (Келбаџар) ускоро прец́и под контролу Азербејџана, у складу са новим споразумом о Нагорно-Карабаху. Игуман манастира тренутно се бави организационим питањима, како би из храма изнео све вредне предмете.

Према његовим речима, из манастира се много шта мора изнети. Сутра ц́е однети црквени прибор и хачкаре, како их Турци не би оскрнавили. Али најважнија од свега је црква, коју не могу померити са места.

Становници Карвачара сада напуштају своје домове. Отац Ованес каже да је народ поново почео да се сели – таква је судбина Јермена.
На питање како је, свештеник одговора:„Како да будемо, кад смо својим рукама предали светињу. Оставили Дадиванк и отишли. Не знам, душа ме боли“, каже свештеник, истичуц́и да „не зна шта ц́е даље радити, јер му је сад свеједно“.
Отац Ованес је 1993. године лично учествовао у ослобађању Карвачара, а 2016. године се заједно са синовима поново латио оружја. Ни ових дана није седео скрштених руку. Каже да је био спреман на све, али не и на овакав исход.

„Након ослобађања Карвачара (деведесетих година прошлог века) видели смо да су Дадиванк претворили у шталу. Ми смо очистили манастир, поново освештали, а данас га на тацни поклањамо Турцима. Чували смо га и штитили, а сада кажемо Турцима – радите шта вам је воља. Је ли то исправно? Ако ми зац́утимо камење ц́е застењати. Шта ц́емо рец́и мајкама погинулих?“, говори отац Ованес.

Свештеник се пита зашто је премијер Јерменије Никол Пашињан донео овакву одлуку након толико жртава и рањених, ако се вец́ спремао и раније на то.
На питање какав може бити излаз из те ситуације, отац Ованес каже да се сваке секунде може десити нешто важно, и да све зависи од дипломатије и политике.

„То зависи од једног човека, и како каже Пашињан, судбина Јерменије и Нагорно-Карабаха зависи од једног човека, а у ствари се испоставило да је он тај човек. Жалим те, мој јерменски народе. Јадни народ“, негодује отац Ованес.

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Карабаху ц́е бити стационирани руски мировњаци.

Мировни контингент Русије у Карабаху ц́е имати 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица опреме. Команда руских мировних снага биц́е смештена у подручју Степанакерта.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.