Мађарска влада поднела предлог амандмана да би у Устав укључила одредбу да је „мајка жена, а отац мушкарац“ и да би „пол дефинисала само какав је био при нечијем рођењу“

0

Мађарска влада је поднела предлог амандмана да би у Устав укључила одредбу да је „мајка жена, а отац мушкарац“ и да би пол дефинисала само какав је био при нечијем рођењу.

„Мађарска штити право деце да се идентификују на основу пола“, пише у предлогу који је министарка правде Јудит Варга послала Парламенту.

„Образовање је у складу с вредностима заснованим на уставном идентитету Мађарске и хришц́анској култури“, такође пише у предлогу амандмана на Устав.
Од маја је законом забрањено да се у грађанском статусу региструје нечија промена пола.

Предлог уставних амандмана долази док се Будимпешта противи предложеном механизму ЕУ да се исплата европских фондова услови посебно поштовањем Европске повеље о основним правима, која између осталог гарантује права сексуалних и родних мањина.


Прочитајте још: 


Тај механизам ЕУ државе чланице могу одобрити квалификованом вец́ином, али ако се то деси, прремијер Мађарске Виктор Орбан прети ветом на читав буџет ЕУ.

УН, Савет Европе, ОЕБС и ЕУ редовно критикују Орбана због доношења закона који нису у складу са европским правом и вредностима.

Европско правосуђе је већ осуђивало Мађарску због непоштовања обавеза још од приступања ЕУ 2004. године и због неприхватања првенства права ЕУ над домаћим прописима Мађарске.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Бета-АФП)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.