О новој енциклици папе Фрање «Сви смо браћа» (Fratelli tutti)

0

Енциклика је друштвено-политички манифест, а не доктринарна порука. У тексту доминирају социјална и политичка питања, расправља се о овосветским, утопијским идеалима, а не о питањима вере и спасења душе. Енциклика је упућена читавом човечанству, а не само католичком јату.

Идеја јавне правде у енциклици тумачи се као подршка политизованим мањинама; у тексту се не помиње улога традиционалне већине и значај њене подршке.

Енциклика одражава леволиберални идеолошки став: садржи критике модерног економског, капиталистичког система, неправде и неједнакости, истовремено подржавајући плурализам и ефективно одустајући од категорије традиционалних вредности.

У тренутној политичкој клими, Енциклику зближава са идејама „антифа“, леволибералних странака, као и покретима политизованих мањина, укључујући амерички покрет «Black Lives Matter».

Папа покушава да постане духовни вођа савремених левичарских либерала и политизованих мањина и покушава да укључи Римокатоличку цркву у међународни покрет против јачања „нових десница“ и „популиста“ (националисти који се противе нерегулисаној имиграцији и економско-политички суверенитет својих земаља, често због традиционалних хришћанских вредности)
Од уредника

3. октобра 2020. објављена је нова енциклика папе Фрање под називом «Fratelli tutti[1]» (у преводу са италијанског – «Сви смо браћа»). Енциклика је писмо Папе својим бискупима и пастви, које припрема jедном у неколико година и посвећује одређеној доктринарној теми. У 19. и 20. веку теме папских енциклика све више су укључивале не само црквена и доктринарна питања, већ и друштвено-политичке проблеме: права радника и раст социјалистичких покрета, критику совјетске политике, проблеме ратова, неједнакости, сиромаштва, екологије и друге. Од друге половине 20. века, енциклике су почеле да се обраћају не само католичкој пастви, већ и представницима других конфесија, религија и погледа на свет. Претварајући овај црквени документ у глобалну друштвено-политичку декларацију, папа тврди да је светски лидер мишљења.

Као резултат тога, најновија енциклика «Fratelli tutti» не дотиче се директно питања вере и морала, проблем живота и спасења хришћанина у савременом свету, није позиционирана као посебно католички документ, већ је написан у стилу глобалних докумената и упућена је читавом човечанству и говори из такозване неконфесионалне, универзалне људске позиције. Енциклика се дотиче проблема миграција, економске неправде, међународне политичке нестабилности и растуће нетрпељивости у свету.

Упркос проповедном стилу излагања, Енциклика је политички текст који нуди конкретна решења за покренуте проблеме. Папа се посебно залаже за очување законодавства о либералној миграцији у западним земљама, очување режима максималне наклоности мигрантима, али истовремено не истиче начине њиховог интегрисања у западно друштво, а још више не поставља тему проповедања хришћанства међу њима. Овај папин став је очигледно антиевропски, нагризајући историјски културни пејзаж Европе. Штавише, појачана је критикама нових десничарских конзервативних политичких покрета, које Папа, користећи реторику евроглобалиста, назива „популистима“.
Такође, значајан део Енциклике посвећен је разумевању глобалне економске кризе. Папа критикује капиталистичке односе и говори са позиције леволибералног приступа (блиског франкфуртској, неомарксистичкој филозофској школи), у који улаже идеју социјалне правде, као и крајњег левичарства, либерализма у вредностима и култури. То jест, папа повезује социјалну правду не са очувањем конзервативних верских вредности, већ, напротив, са њиховом даљом либерализацијом и ерозијом, са плурализмом.

Истовремено, за разлику од левичарских антиглобалистичких покрета, Папа одржава верност глобализму. Говорећи о неефикасности УН-а, он не само да предлаже значајну реформу ове организације, као и глобалних економских институција, већ директно наводи потребу за формирањем светске владе која ће координирати решавање кључних светских хуманитарних питања, укључујући управљање светским миграционим токовима. При томе, он не покреће питање потребе реформе највеће глобалне војнеполитичке организације НАТО-а, ограничавајући се само на пацифистичка размишљања о важности универзалног нуклеарног разоружања.

Папа, тврдећи као секуларни хуманиста хришћанског порекла (Папа наглашено ретушира ​​своју религиозност, показује је као приватну и субјективну истину), значење људске историје се третира у утопијском стилу – као изградња „цивилизације љубави“. Хришћанство се појављује у енциклици као једна од варијанти истине у плуралистичком свету, где има много истина. Стварна основа ових образложења постоје секуларизам.

Безусловна подршка мигрантима, леволиберална реторика, приврженост некапиталистичком глобализму указуjу на то да се Папа представља као вођа «антифе» свих политизованих мањина. Усред политичке напетости у САДу, ово изгледа као индиректна подршка анти-Трамповом покрету за права црнаца («Black Lives Matter»), као и ултралибералноj агенди Демократа и Бајдена.
Природа разматране енциклике такође сугерише да папа, уз њену помоћ, настоји да не сачува или умножи стадо, већ да угради Римокатоличку цркву у започете процесе реформе светске архитектонике на страни атлантиста.

Сама енциклика је занимљива као демонстрација осећања у најјачем, либералном правцу савременог католичанства, показује његов политички поглед на свет, а такође бележи очување либералног тренда у католичкој теологији.

Александар Шчипков,

Руководилац Научног и аналитичког центра «Светски руски народни савет»,

Декан Социјално-хуманитарног факултета РПУ

Опште карактеристике

Енциклика «Fratelli tutti» трећа је за папу Фрању. Његов пуни назив је «Енциклично писмо Fratelli tutti Светог оца Фрање о братству и друштвеном пријатељству». Претходне енциклике су издате 2013. године («Lumen fidei[2]») и 2015. године («Laudato si’»).

Име енциклике, како је објашњено на почетку, је цитирање речи католичког светог Фрање Асишког, Fratelli tutti («Сви смо браћа»). Као што папа Фрањо објашњава, «из савета које је дао Фрањо, желео бих да изаберем онај у којем он позива на љубав која превазилази географске и даљинске препреке и проглашава блаженима све који воле свог брата… колико је далеко од њега, и као када је с њим». Свети Фрањо је на једноставан и директан начин изразио суштину братске отворености која нам омогућава да признамо, ценимо и волимо сваку особу, без обзира на њихову физичку близину, без обзира где се родио или живи «(Fratelli tutti[3],1)».

Упечатљива карактеристика Енциклике је њено италијанско име. Узимајући у обзир чињеницу да је и претходно окружно писмо именовано на истом језику (такође и цитат из дела Фрање Асишког), видљива је одређена тенденција. Чињеница је да је велика већина папских енциклика имала латинска имена (посебно све енциклике Јована Павла II и Бенедикта XVI). Изузеци су били jеднократни[4]. Папа Фрањо – свесно или не удаљава се од традиције и, не како чини корак према секуларном свету, одустајући од «мудрог» латинског у наставу.
«Fratelli tutti» се састоји од 287 раздела, груписаних у осам поглавља[5]. Обим Енциклике знатно премашује обим посланица Јована Павла II и Бенедикта XVI, што отежава читање и дубоко сагледавање широког спектра католичких верника. Енциклика није упућена њима, већ према секуларним елитама. Енциклика је повучена, у њој се у различитим верзијама репродукују суштински исте мисли о потреби мира између људима.

По свом стилу Посланица више подсећа на друштвено-филозофско новинарство него на привлачност хришћанског пастира.

Jош jедна карактеристика документа је његова циљна публика. Строго говорећи, папске енциклике су писма сопственој пастви, традиционално упућена бискупима, старешинама, ђаконима, монаштву, мирјанима, односно члановима Римокатоличке цркве. Понекад се сви адреси „добре воље“ додају броју адресата («Redemptor Hominis», 1979; «Caritas in veritate», 2009). Нова енциклика папе Фрање заправо није упућена католицима, већ на секуларни свет, што је очигледно из садржаја писма. „Иако сам ово написао из хришћанских уверења која ме инспиришу и подржавају, настојао сам да ово размишљење учиним позивом на дијалог међу свих људи добре воље“, сведочи Фрања (Fratelli tutti, 6). Папа Фрањо себе се позиционира као духовни вођа целог света, а не само католици.

Треба напоменути да реч „браћа“, која jе изнета у име Енциклике, папа испуњава не толико хришћанским, већ секуларним, „универзалним“ значењем. Говоримо о братству свих људи, укључујући и без обзира на верску припадност[6]. У Новом завету, реч „брат“ и њени деривати користе се искључиво у односу на саборце и рођаке („физичку“ браћу по крви[7]). Штавише, на неким местима појам „брат“ директно се супротставља нехришћанима, на пример овде: «Него се брат с братом суди, и то пред невернима» (1. Кор. 6: 6). Ово схватање братства одсуствује у Енциклици папе Фрање, док њиме доминира „социјално-филозофско“ и глобалистичко схватање, које не налазимо у Новом завету[8]. Поред тога, на самом почетку, Папа је концепту братства дао еколошко-пантеистичко значење: „Фрањо [Асиз] се осећао као брат сунца, мора и ветра“ (Fratelli tutti, 2). Дакле, у смислу употребе кључне терминологије („брат“, „братство“), порука папе Фрање је изван хришћанске традиције.

Социјална и економска питања

У енциклици “ Fratelli tutti “ папа Фрањо посвећује велику пажњу социјалним и економским проблемима. Међу њима су сиромаштво, глад, миграција, расизам, неједнакост, нарущавање женских права. Глобални капитализам је критикован, посебно усред пандемије COVID-19. Према Фрању, капиталистички систем се срушио након сусрета са новом болешћу: „Крхкост светских система пред пандемијом показала је да се све не може решити слободним тржиштима“ (Fratelli tutti, 168).

Папа верује да је „потрошачки индивидуализам довео до велике неправде“ («Fratelli tutti» 222). Земље морају створити нови економски систем који није заснован на себичности и похлепи. Економски систем мора бити потпуно обновљен или чак поново створен.

Значајно је да папа Фрања посвећује пажњу женском питању у оквиру различитих социјалних питања. На пример, константно се користе изрази попут „сваки мушкарац и жена“ (на пример, уместо „свака особа“). Генерално, реч „жена“ („жене“) се јавља 28 пута, док се у претходној енциклици – само два пута. Понтифик наводи да је «организација друштава широм света још увек није далеко од тога да јасно одражава да жене имају исто достојанство и иста права као и мушкарци» (Fratelli tutti, 23)[9]. Ова феминистичка пристрасност Енциклике је прилично индикативна и очекује се да ће привући повољну пажњу феминистичких покрета.

Критика расизма може се схватити као реверзија према покрету «Животи црних људи су важни» («Black Lives Matter»): «спремност за одбацивање других изражава се у перверзним ставовима за које смо мислили да су одавно прошли као што jе расизам, који је под земљом само да би се поново појавио. Примери расизма и даље нас срамоте јер показују да наш наводни друштвени напредак није толико стваран или дефинисан као што мислимо» (Fratelli tutti, 20).
Рефрен у енциклици је идеја потребе за поштовањем сваке особе. «У време када различити облици фундаменталистичке нетолеранције уништавају односе између појединаца, група и народа, будимо посвећени животу и учењу вредности поштовања према другима, љубави која може да поздрави разлике и приоритету достојанства сваког појединаца над његовим идејама, мишљењима, праксама, па чак и греховима» (Fratelli tutti, 191). У овој енциклици папа Фрањо се зауставља корак даље од изражавања директног поштовања према припадницама ЛГБТ заједнице.

У политичком и социјалном аспекту, Енциклика у великој мери изгледа као развој у садашњој фази такозване «теологије ослобођења», а у социјалном и политичком смислу – на идеје «нове левице» и Франкфуртске школе. Карактеристично је да се једно од поглавља Енциклике назива «Слобода, једнакост и братство». Порука је испуњена тезама блиским левичарским идејама, посебно у делу порицања приватне својине: «Хришћанска традиција никада није признала право на приватно власништво као апсолутно или неповредиво и нагласила је друштвену циљ свих облика приватне својине. Принцип опште употребе створених добара је први принцип целокупног етичког и друштвеног поретка» («Fratelli tutti», 120).

Миграциона политика

У енциклици папа Фрања посвећује посебну пажњу питањима миграција и ситуацији миграната. На почетку другог поглавља, Папа цитира места из Библије, која говоре о добром односу према странцима. Такође даје параболу о добром Самарјанину. Папа неколико пута говори о потреби прихватања миграната, али никада о потреби да им се проповеда хришћанство. Папа само опуштено говори о потреби интеграције миграната, прећуткујући социјалне проблеме, па чак и претње за исту Католичку цркву, које проистичу из масовног прилива миграната у традиционално католичке земље: «Наш одговор на долазак миграната може се описати у четири речи: потрудимо се прихватити, заштитити, промовирати и интегрирати»(Fratelli tutti, 129)[10].

Папа се жали да «се мигранти не сматрају да имају иста права као и други да учествују у животу друштва, нити се заборавља да они имају исто унутрашње достојанство као и свака друга особа <…>. За хришћане је такав начин размишљања и понашања неприхватљив» (Fratelli tutti , 39).

При томе су критиковани «одређени популистички политички режими», који тврде да «долазак миграната треба спречити по сваку цену» (Fratelli tutti, 37). Иако земље нису конкретизоване, очигледно да се међу таквим «популистичким режимима» могу приписати САД под влашћу Доналда Трампа, као и власти таквих католичких бастиона као што су Мађарска и Пољска. Сличне изјаве папа Фрањо се дистанцира од католичких традиционалиста, бранилаца «старе Европе».
Фрањо пише о потреби да се «развије облик глобалног управљања миграционим токовима <…>. Такво планирање треба да укључи ефикасну помоћ у интеграцији миграната у земље домаћине, као и промовисање развоја њихових земаља кроз политике засноване на солидарности, али не повезујући помоћ са идеолошким стратегијама и праксама страним или супротне култури људи којима се пружа помоћ» („ Fratelli tutti 132).

Глобалистички приступ папе Фрање кроз реторику «љубави» и «братства» практично укида националну културу и идентитет. Безусловно прихватање миграната могло би уништити остатке традиционалне хришћанске културе у истој Европи, као и фундаментално променити конфесионалну равнотежу у многим земљама света – а тешко у корист католичанства.

Избегавајући разговор о релевантним ризицима и претњама, папа Фрањо заправо предлаже укидање појма државног суверенитета: «Тренутно, чврсто уверење у заједничку намену земаљских добара захтијева да се овај принцип односи и на нације, њихове територије и њихове ресурсе. У погледу не само законитости приватне својине и права њених грађана, већ и првог принципа опште намене робе, можемо рећи да свака држава такође припада странцу, јер се у корист ове територије не може одбити потребна особа које је дошла однекуд друге» (Fratelli tutti, 124).

Схватајући да ће се његови предлози суочити са критикама, он каже да је за њихову примену потребно идеолошки припремити људе: «Наравно, све ово захтева алтернативно размишљање. Без покушаја да се придржавам овог начина размишљања, ово што говорим звучиће дивље нереално» (Fratelli tutti, 124).

Глобализација и политика

Говорећи са глобалистичких позиција, папа Фрањо изјављује да светски интеграциони пројекти «показују знакове одређене регресије» («Fratelli tutti», 11): «Све се више удаљавамо једни од другог, док споро и захтевно кретање ка све уједињенијем и праведнијем свету трпи драматичан нови неуспех» (Fratelli tutti, 16).

Папа Фрањј пише о потреби дубоке реформе УН-а, схватајући слабости тренутне организације: «У овој ситуацији важно је створити јаче и ефикасније организоване међународне институције са функционерима који су поштено именовани споразумом између националних влада и имају право да изричу санкције» («Fratelli tutti», 172). Папа заправо пише о потреби стварања светске владе: «Када говоримо о могућности неког облика светске моћи регулисане законом, не морамо размишљати о личној моћи. Ипак, такво тело мора барем промовисати ефикасније светске организације које имају моћ да обезбеде глобално опште добро, искорјењивање глади и сиромаштва и поуздану заштиту основних људских права“ („Фрателли Тутти“, 172). Занимљива је и следећа тачка: «Такође бих желео да истакнем потребу за реформом Уједињених нација, као и економских институција и међународних финансија, тако да концепт породице да пронађе праве зубе» (Fratelli tutti, 173). Ради се о предлогу папе да фундаментално реформише УН.

Ова идеја је органски уграђена у општи контекст социјалног учења Католичке цркве, а папа Фрањо делује као наследник својих претходника. Папа Јован XXIII је први увео концепт «глобалног општег добра» у званичну реторику у својој енциклици «Мир на земљи» (Pacem in terris, 1963). Пре пола века Ватикан је прогласио да је постизање општег добра могуће само постављањем «универзалне јавне власти», «чија би се акција проширила на цео свет и чије би наређење имало снагу широм земље». У даљем тексту, ове идеје су се развиле у догматском Уставу друге Ватиканске Катедрале „радост и нада“ (Gaudium et spes, 1965), у енцикликама папе Јована Павла II «Брига о друштвеним стварима» (Sollicitudo rei socialis, 1987) и «Стота година» (Centesimus annus, 1991), папа Бенедикт XVI «Љубав у истини» (Caritas in veritate, 2009) и директно у енциклици папе Фрање «Хвалим те» (Laudato si, 2015).

Дакле, папа Фрања делује на слабљењу принципа државне суверености и формулисању идеолошког образложења за реформу механизама глобалног управљања које су предузеле светске елите.
Међу осталим важним политичким питањима енциклике треба истаћи следеће: рат, нуклеарно оружје, смртна казна.

Одмичући се од католичке традиције која је на врховима „друге сколастике“ (укључујући и ону коју представља језуит Франциска Суареза, 1548. – 1617.) створила теорију праведног одбрамбеног рата и међународних односа, папа Фрањо изјављује своје безусловно одбацивање било ког рата, чак и «праведног»: Катекизам Католичке цркве говори о могућности легитимне заштите војном силом, што укључује демонстрацију да су испуњени одређени «строги услови моралног законитости». Међутим, лако је пасти у превише широко тумачење овог потенцијалног права. Као такви, неки такође погрешно оправдавају чак и „превентивне“ нападе или војне акције које тешко могу да доведу до зла и нереда озбиљније од зла које треба елиминисати. Ради се о томе да је развој нуклеарног, хемијског и биолошког оружја, као и огромне и растуће могућности нових технологија, учинио рат неконтролисаном деструктивном силом која прети огромном броју невиних цивила. Истина је да „никада човечанство није имало такву моћ над собом, али ништа не гарантује да ће се мудро користити“. Више не можемо размишљати о рату као о решењу јер ће његови ризици вероватно увек бити већи од претпостављене користи. С тим у вези, тренутно врло је тешко подржати рационалне критерије развијене у другим вековима да би се могло говорити о могућем «праведном рату». Нема више рата[11]!( Fratelli tutti, 258)[12].

У исто време, упркос општем пацифистичком тону, Папа пише да «Црква не намерава да осуђује све могуће облике социјалног сукоба. Црква веома добро разуме да током историје неизбежно настају сукоби интереса између различитих друштвених група» ( Fratelli tutti, 240)[13]. За кога ће се правити изузеци, није прецизирано.

У енциклици је питање нуклеарног оружја уско повезано са темом рата. Папа Фрањо подсећа на атомско бомбардовање Хирошиме и Нагасакија (Fratelli tutti, 248) и изјављује потпуну неприхватљивост употребе нуклеарног оружја, чак и у одбрамбене сврхе, критикујући доктрину нуклеарног одвраћања: «Сама правила неће бити довољна ако наставимо да мислимо да је решавање тренутних проблема одвраћање путем страха или претње нуклеарним, хемијским или биолошким оружјем. Заправо, ако узмемо у обзир главне претње миру и безбедности са својим бројним мерењима у овом многополярном свету 21. века, као што су, на пример, тероризам, асиметрични сукоби, цибер-сигурност, еколошки проблеми, сиромаштво, много сумње поставља у вези неадекватност нуклеарног одвраћања као ефикасан одговор на такве изазове…» («Fratelli tutti», 262)[14].

Још једно озбиљно политичко и морално питање Енциклике је смртна казна, коју папа Фрањо сматра неприхватљивом. Ово се каже на следећи начин: «Постоји још један начин за уклањање других, који није усмерен на државе, већ на појединце. Ово је смртна казна. Свети Јован Павле II је јасно и чврсто изјавио да је смртна казна морално неадекватна и да више није потребна са становишта кривичне правде. Не може се одступити од ове позиције. Данас јасно изјављујемо да је «смртна казна неприхватљива», а Црква је одлучна у прегладању да се она укине у целом свету» ( Fratelli tutti, 263).

Екуменизам

Екуменизам у међукршћанским и нехришћанским димензијама прожима Енциклику папе Фрање, посебно осмо поглавље («религије у служби братства у свету»). Постоје одговарајуће политички коректне фразе на дужности: «Полазећи од препознавања вредности сваке људске особе као створења позваног да буде Божје дете[15], различите религије дају драгоцен допринос за изградњу братства и за обрану правде у друштву» (Fratelli tutti, 271).

На почетку енциклике цариградски патријарх Вартоломеј[16] се помиње у позитивном смислу, а на крају се наводи заједничка изјава папе Фрање и патријарха Вартоломеја, дата 2014. године: «Иако чинимо овај пут ка потпуном заједништву, већ имамо дужност да пружимо заједничко сведочанство Божје љубави за свим људима, који раде заједно у служби човечанства» (види:„ Fratelli tutti “, 280). Патријарх Вартоломеј је већ изразио солидарност са енцикликом: по њему то «није само збирка или сажетак претходних енциклика или других текстова папе Фрање: то је круна и срећан завршетак читаве социјалне доктрине[17]».
Папа Фрања верује да је «императив наставити сведочити о путу сусрета између различитих хришћанских деноминација. Не можемо заборавити Христову жељу «да сви једно буду» (уп. Јован 17:21). Чувши његов позив, са жаљењем схватамо да процесу глобализације још увек недостаје пророчки и духовни допринос хришћанског јединства» ( Fratelli tutti, 280).

Екуменизам у нехришћанској димензији посебно је уочљив у односу на ислам: у Енциклици се више пута спомиње имам египатског универзитета Ал-Азхар Ахмад ал-Таииип и цитира документ потписан заједно са њим 2019. године. Папа такође изјављује да наводно «Кршћански идентитет Цркве цијени деловање Бога у другим религијама», и «не одбацује ништа од истине и светости у тим религијама» (Fratelli tutti, 277). Енциклика покушава да демонстрира савршени адогматизам: ћути о најважнијем – о спасоносној мисији Господа нашега Исуса Христа, Његовој помирној жртви, о васкрсењу, без којег су за хришћане незамислива пуна и истинска радост и братство људи. Ову тишину прати реторичка патетика, на пример: «Фрањо није водио рат речи чији је циљ био наметање доктрина; једноставно је ширио љубав према Богу» ( Fratelli tutti, 4).

Енциклика се завршава екуменском молитвом.

Закључци

Енциклика је друштвено-политички манифест, а не доктринарна порука. У тексту доминирају социјална и политичка питања, расправља се о овосветским, утопијским идеалима, а не о питањима вере и спасења душе. Енциклика је упућена читавом човечанству, а не само католичком јату.
Идеја јавне правде у енциклици тумачи се као подршка политизованим мањинама; у тексту се не помиње улога традиционалне већине и значај њене подршке.
Енциклика одражава леволиберални идеолошки став: садржи критике модерног економског, капиталистичког система, неправде и неједнакости, истовремено подржавајући плурализам и ефективно одустајући од категорије традиционалних вредности. У тренутној политичкој клими, Енциклику зближава са идејама „антифа“, леволибералних странака, као и покретима политизованих мањина, укључујући амерички покрет «Black Lives Matter».. Папа покушава да постане духовни вођа савремених левичарских либерала и политизованих мањина и покушава да укључи Римокатоличку цркву у међународни покрет против јачања „нових десница“ и „популиста“ (националисти који се противе нерегулисаној имиграцији и економско-политички суверенитет својих земаља, често због традиционалних хришћанских вредности).
Енциклика подржава миграциону политику усмерену на безусловно прихватање миграната без узимања у обзир интереса аутохтоног становништва западних земаља пријема. Политичке снаге које нерегулисану миграциону политику виде као претњу својим земљама, Папа карактерише као «популистички политички режим».
Енциклика критикује и предлаже реформу УН-а и других међународних хуманитарних и економских институција. Уместо постојећих УН, Папа предлаже формирање органа светске моћи способног за решавање социјалних и хуманитарних проблема на глобалном нивоу (како би се осигурало «опште добро» и «људска права»). У ствари, енциклика омаловажава значај државног суверенитета у решавању савремених проблема и у том смислу се може описати као глобалистичка.
Fratelli tutti емитује ултрапацифистичке тезе. Папа Фрања сматра да су сви облици рата неприхватљиви и чак критикује теорију праведног, одбрамбеног рата, изнету раније у Катекизму Римокатоличке цркве. Пацифистичка реторика Енциклике укључује критику доктрине нуклеарног одвраћања и позиве на нуклеарно разоружање. Истовремено, говорећи о потреби да се реформишу међународне институције и да се ратови не користе као средство за решавање проблема («Нема више рата!»), Папа не позива на преиспитивање улоге глобалне војне организације НАТО.
У Енциклици долази до одступања од католичког схватања хришћанске цркве и јединствености хришћанског откривења, они су замењени глобалистичким, секуларним и екуменским приступом. Хришћанство се у тексту огледа као једна од верзија истине: елементи истине такође су препознати у свим религијама и световним учењима. Документ користи приступ који подразумева да постоји врста ванконфесионалног (секуларног, универзалног) погледа на свет, који је универзалнији од хришћанства. У ствари, католичанство се у тексту појављује као покретач универзалне екуменске и политичке идеологије (секуларни хуманизам), која се користи за уједињење хришћана (конфесија), незнабожаца, секуларних и атеистичких слојева.
[1] Пуни текст енциклике: руска верзија – http://www.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20201003_enciclica-fratelli-tutti.html

Српска верзија – http://dubrovacka-biskupija.hr/fratelli-tutti/Sazetak_Fratelli_tutti.pdf

[2] Енциклику је припремио папа Бенедикт XVII, али је потписао његов наследник.

[3] Папа истиче да су га поред Фрање Асишког, приликом стварања Енциклике, инспирисали „наша браћа и сестре који нису католици: Мартин Лутхер Кинг, Десмонд Туту, Махатма Гандхи и многи други“ (Fratelli tutti, 286).

[4] Некадашње енциклике које нису именоване на латинском: «Non abbiamo bisogno» (итал. «

не треба нам»), 1931 г.; «Mit brennender Sorge» (нем. «Са великом забринутошћу»), 1937 г.; «Le Pèlerinage de Lourdes» (фр. «Ходочашће у Лурд»), 1957 г.

[5] Веб локација Ватикана за вести каже: „У првом од осам поглавља Сјене затворенога света, документ говори о бројним изопаченостима и заблудама савременог доба: о манипулацији и деформацији појмова као што су демокрација, слобода и правда <…>. Енциклика нуди светли пример Доброг Самарјанина, коме је посвећено друго поглавље „Странац на путу“. Сви смо позвани да постанемо суседи другима <…>. О универзалној љубави говори се у трећем поглављу – „Размишљање и стварање у отвореном свету“. Папа позива да „изађемо из себе“ и отворимо се за сусрет са суседима, тежећи „универзалној комуникацији“ <…>. Четврто поглавље – „Срце отворено за цео свет“ – посвећено је теми миграције. Неопходно је одговорити на потребе оних који беже из озбиљних хуманитарних ситуација <…>. Тема петог поглавља је „Добра политика“, односно политика, која постаје једна од највреднијих врста љубави када служи општем добру <…>. Шесто поглавље – „Дијалог и социјално пријатељство“ – бави се концептом живота као уметношћу сусрета са свима без изузетка <…>. Седмо поглавље посвећено је вредности и промоцији мира: „Путови новог састанка“.

Тврди да свет води изградњи друштва заснованог на узајамном служењу. Концепт опраштања уско је повезан са концептом мира. Треба вољети све без изузетка. <…> У последњем, осмом поглављу – „Религије у служби братства широм света“ – Папа понавља да тероризам не генерише религија, већ да његови узроци леже у погрешном тумачењу верских текстова, као и у политици глади, сиромаштва, неправде и угњетавања … Мир између религија је могућ, а за то је неопходно свима гарантовати верску слободу, основно људско право». – https://www.vaticannews.va/ru/pope/news/2020-10/papa-podpisal-encikliku-fratelli-tutti.html

[6] на пример: „као деца једне земље, која је наш заједнички дом, свако од нас доноси богатство својих веровања и уверења, свако од нас својим гласом, сва браћа и сестре“ („Fratelli tutti “, 8).

[7] На пример: јеврејима 3:1, Дела светих апостола 6:3, Дела светих апостола. 15:7, Дела светих апостола 28:13-14 и др.

[8] Папа Фрања ту „универзалну“ димензију види у речима Господа Исуса Христа „вис те сви браћа“ (Мт 23,8) (види: „ Fratelli tutti “, 95), док је из контекста јасно да Христос говори о својим ученицима.

[9] Такође погледајте: „Желим да у наше време, препознајући достојанство сваке људске личности, можемо допринети оживљавању универзалне жеље за братством. Братство између свих мушкараца и жена “(„ Fratelli tutti “, 8).

[10] Папа такође наводи да „долазак оних који се разликују од других, који припадају другим животним стиловима и културама, може бити поклон“ („Fratelli tutti “, 133).

[11] Оригинал: «Never again war!».

[12] Такође погледајте: „Сваки рат чини наш свет горим него што је био пре. Рат је пораз за политику и човечанство, срамотна предаја, болан пораз пред силама зла “(„ Fratelli tutti “, 261).

[13] Такође погледајте: „Позвани смо да волимо све без изузетка; у исто време, волети насилника не значи дозволити му да и даље нас угњетава или му дозволити да мисли да је оно што ради прихватљиво. Супротно томе, истинска љубав према угњетачу значи тражење начина да се натера да оконча своје угњетавање; то значи лишити га моћи коју не зна да користи, што умањује његову сопствену и хуманост других. Опраштање не подразумева омогућавање угњетавачима да газе сопствено достојанство и достојанство других, нити допуштање злочинцима да наставе своја недела “( Fratelli tutti, 241).

[14] Папа наставља: ​​„Растућа међуовисност и глобализација значе да сваки одговор на претњу нуклеарним оружјем мора бити колективан и усаглашен, заснован на узајамном поверењу. Ово се поверење може изградити само дијалогом који је истински усмерен на опште добро, а не на заштиту прикривених или приватних интереса … Уз новац потрошен на оружје и другу војну потрошњу, створимо глобални фонд који коначно може окончати глад и промовишу развој у најсиромашнијим земљама “.

[15] Истовремено, Енциклика не каже које религије, поред хришћанства, уче да је човек позван да буде дете Божје, а Бог се људима открива као Отац.

[16] „Припремајући «Laudato Si’», мој брат Вартоломеј, православни патријарх, био ми је извор инспирације, који је убедљиво говорио о нашој потреби да бринемо о стварању“ (Fratelli tutti, 5).

[17] https://www.vaticannews.va/ru/church/news/2020-10/patriarch-varfolomey-enciklica-fratelli-tutti.html

ИЗВОР: https://srpska.pravoslavie.ru/135176.htmlПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.