Логор Србија: Ко прекрши карантин или одбије вакцинацију новчана казна или затвор?

7

Полицијски час у Београду (Фото: Јутјуб)

ОБОЛЕЛИ од заразних болести као што је ковид 19 моћи ће у организацији државе да се пошаљу на лечење у иностранство.

Та могућност предвиђена је Законом о изменама и допунама закона о заштити од заразних болести, који је у четвртак изгласан у Скупштини. Таква мера примењиваће се само у случају да се попуне сви капацитети за изолацију и лечење, а одлуку о томе доносиће Влада Србије.

Иако је налет вируса корона јак, а болнице готово пуне, оваква мера предвиђена је више “да се покрије свака могућност”, него што, бар засад, постоји реална потреба да се она и примени у пракси. Чак и да до тога дође, то не би била наша специфичност. Француска је, рецимо, још у првом таласу епидемије имала толико оболелих да је своје грађане са ковидом морала да транспортује у болнице у Швајцарској и Белгији.




За нашу ситуацију, од ове превентивне мере, у овом тренутку много су значајније одредбе закона које омогућавају правни оквир да се противепидемијске мере дисциплинованије спроводе, а они који их не поштују – кажњавају. На то је у четвртак у Скупштини указао и министар здравља Златибор Лончар образлажући да се закон мења у циљу контроле епидемије вируса корона. И, да измене треба да омогуће да у наредном периоду епидемију држимо под контролом и смањимо нежељене ефекте и последице глобалне пандемије вируса корона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Новим законом уводе се и нови термини као што су лична заштита (обавезна маска где је то прописано), кућна изолација – за позитивне на вирус корона без симптома или са благом сликом која не захтева болничко лечење, карантин у кућним условима за оне који су били у контакту са зараженима у времену максималног периода инкубације, односно 14 дана.

Прочитајте још:  Корона "ПОБЕГЛА" из лабораторије надомак пијаце у Вухану? Најновија "теорија завере" о настанку смртоносног вируса кружи Француском

Прописане су и новчане казне за прекршај за физичка лица од 50.000 до 150.000 динара, у случају непридржавања прописаних мера. Толико ће платити они који се не пријаве граничној служби или надлежном заводу за јавно здравље по повратку из земаља са великом трансмисијом вируса. Иста новчана казна чека и оне који не поступе по решењу санитарног инспектора о стављању под здравствени надзор, као и оне који одбију или прекрше карантин у кућним условима. Одредбе о обавезној имунизацији остају исте као у претходном закону, па ће тако, ако вакцинација против ковида буде обавезна, 50.000 до 150.000 динара платити и они који одбију да се вакцинишу.




– Нама није циљ да кажњавамо никога, али желимо да овим одредбама заштитимо све одговорне грађане Србије, којих је 95 одсто, који поштују све мере осам месеци, носе маске, не организују прославе и славља са великим бројем људи и тако на најбољи начин чувају своје здравље и здравље својих породица – рекао је министар Лончар.

За правне субјекте предвиђене казне су више, па они који не поштују противепидемијске мере ризикују да из касе “истресу” 150.000 до 300.000 динара. Конкретно, за непоштовање мере да одреди тзв. ковид-редаре, односно особу одговорну за поштовање мера, рецимо у клубу, казна је 300.000 динара. За исти прекршај предузетник може бити кажњен са 150.000, а одговорна особа са 50.000 динара, што је укупни трошак за фирму од пола милиона динара. Предвиђена казна за газду фирме је 150.000 динара, за директора 50.000, а за ковид-редара 30.000. Казне за појединца, рецимо за неношење маске, остају 5.000 динара, с тим што то више неће подразумевати дугу судску процедуру, него ће се наплаћивати мандатно, и са умањењем упола ако се плате у року од седам дана.

Прочитајте још:  Руска влада: На јесен почиње масовна вакцинација од короне

КОМУНАЛЦИ ЗАТВАРАЈУ ЛОКАЛЕ

НАКОН усвајања измена и допуна закона, Влада ће моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, да одлучује о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству, уколико су капацитети у земљи попуњени – рекао је министар Лончар. Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, биће и у надлежности локалне самоуправе преко Комуналне милиције. Министар Лончар каже да ће санитарни инспектори моћи да издају и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем су прекршене мере и да га затвори до 72 сата.


[table id=1 /]




Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. “Нама није циљ да кажњавамо никога ….” рекао је др. Смрт
    … наравно да није него им је циљ да спроведу “вакцинацију” без противљења и тако додатно поболе грађане од канцера који је 8 ПУТА у порасту у односу на пре 20 година, ( то њих не брине ) али и то им је мало, хоће више и брже а капои у конц. логору Србија се муче да спроведу план “депопулизације” глатко без побуне грађана ( без кажњавања ) у што краћем року и са што већим учинком и што мање проблема, тако траже налагодавци Др. Смрти да Срби не би подбуњивали и друге успаване народе као некада у историји.
    Шта ту није јасно? Шта ту није истина?
    Колико пута сте чули од преживелих да кољач улази у кућу и ономе кога кани заклати каже “лези”, па неће ваљда рећи насилник “узми пушку и гађај ме”, али то др. Смрт не зна и не разуме јер је он “сила” и “моћ” а у ствари је корумпирани и уцењени ЈАДО који не зна како да изврши криминалне задатке својих налагодаваца. Боји се гњида, ако је убеђен да је у праву и да ради исправну ствар, шта га брига хоће ли неко бити кажњен или не, не него хоће да добровољно себи ушприцамо вакцине и да му се захвалимо на труду према нама недостојнима. Имбецилчина од милошта назван у народу љупко Др СМРТ, има ли коме да то још није јасно, да поновимо мало другим речима.
    Свака делатност “владе” и глобалних “директива” је у том правцу, давање предности педерастији и лезбачама, разбијању породице, чедоморству, отимачини и крађи деце, тровању из ваздуха, воде, преко хране … ЛОГОР НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА
    Тако и у области “јавног здравља” … Може лечење у иностранству од грипа, а не може деци оболелој од канцера и других тешких болести … Ту “струку” је школовала Србија!? е боље да није.
    За шта Србија школује лекаре? Да ћуте и гледају “напредне” колеге шта раде.
    Како и увек народ је препуштен сам себи, издале га корумпиране световне и духовне главешине, политичари, тужиоци, судије, “академици”, војска, полиција, боранија инспекторска … и остали који требају бринути о народу који их је рдио, одхранио у скромности, школовао а не о имбецилним “задацима” корумпираних и уцењених политичара, “струке” … и тако га ради ролекса, прада крпица, силикона, дроге, лимузина, новца … ИЗДАЛИ
    А баш смо се питали што окупатор навалио да министар “здравља” буде др. Смрт, по други пут, председник владе девијантно усташко унуче звани-о МОЗАК са дуплим држављанством по дуги пут и остали мешанци из целе бивше ЈУ авлијанери, па бели лабо. пацов са двојним држављанством љубитељ вакцина по други пут …
    Па и ми да смо бирали веће непријатеље у Србији не би их нашли горе, глупље, грамзивије, корумпираније, уцењеније, поквареније …
    Ако смо се некада питали како је то народ, жене, деца … послушно ишли у логоре, у јаму, под каму, под лед, у гасне коморе, …. ето сада знамо и онда је власт имала своју струку, законе, посланике, академике, “духовне и световне” поглаваре титулаше чије су груди красиле златне колајне … др. Павелића, др. Менгелеа …

    1. погледајте до крај односи се не само на “духовну” власт него и световну некада и сада, Дух је увек око нас указује се народу ( у овом случају кроз гуслара ) али наравно не кроз корумпиране битанге и изроде у свим слојевима власти и “тајкуне”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *