ОПЕТ! Поскупљује нафта у Србији!

1

(фото: Depositphotos, cherezoff)

Цене горива на српским пумпама не би требало драстично да се мењају у наредном периоду, упркос скоку цене сирове нафте на светским берзама.

Ово је мишљење познавалаца прилика у овом сектору.

Наиме, цена “црног злата” скочила је у понедељак након објаве о вакцини против корона вируса. Међу 11 најважнијих сектора С&П индекса највише је скочио индекс енергетског сектора, чак 14 одсто, што се приписује управо снажном расту цена нафте, јер се очекује јачање потражње за “црним златом” након здравствене кризе.

Барел нафте од почетка недеље поново је премашио 40 долара, а у четвртак су се цене кретале око 41 долара за WТИ нафту, односно 43 долара за барел северноморске нафте брент.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, Међународна агенција за енергетику и ОПЕK изразили су сумњу у скорији опоравак потражње за нафтом, због раста броја заражених корона вирусом у Европи и Сједињеним Државама. И то би могао да буде сигнал за дешавања у Србији.

Kако се формира цена

Kретања на светским берзама још увек се не одражавају на цене горива на српским пумпама, а према оцени нафташа, не би ни требало очекивати велике промене цене горива ни у наредних неколико месеци. Један од важнијих разлога је чињеница и да нафташи имају залиха које су набављали по нижим ценама, али и чињеница да се цена горива на светском тржишту прелива на домаће тек након два месеца.

Да подсетимо, гориво у Србији поскупело је од почетка јула за десетак динара по литру, па се тако на српским пумпама ових дана бензин може купити за 132-133 динара, а дизел за око 140 динара. Kрајем јуна бензин је коштао 123 динара, а литар дизела око 132 динара.

Прочитајте још:  Градоначелница свечано отворила тоалет




“Будући да смо ове године, када су фискалне ставке у питању, имали само једно повећање акциза, које је са ПДВ-ом износило око 1,3 динара по литру, динамична промена цена горива на бензинским станицама у току 2020. године и на горе и на доле била је у првом реду последица промене цене сирове нафте”, објашњава у разговору за Блиц Бизнис Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНKС).

Он наглашава да цена барела референтне нафте Брент јесте у претходних неколико недеља повећана, али да то нису промене које могу драстично да утичу на цене горива.

“Српско, а у мањој или већој мери и тржишта свих земаља у окружењу, нераскидиво су везана за кретања на глобалном тржишту нафте. Подсетићу само да је више од 80 одсто деривата нафте у укупној потрошњи у Србији добијено или прерадом сирове нафте из увоза, или је увезено из рафинерија у окружењу, дакле када је у питању нафтни део цене – како буде другима, тако ће бити и нама”, наводи Томислав Мићовић, уз напомену да око 60 одсто просечне малопродајне цене бензина и дизела чине државне дажбине.

Ни Небојша Атанацковић, сувласник једне нафтне компаније, не очекује велике промене ценовника на српским пумпама. Он истиче да је нафта енергент код кога велику улогу у кретању цене на берзи игра предвиђање потрошње у наредном периоду. С обзиром на ситуацију са ковидом, он сматра да ће потрајати још мало док не будемо сигурни да је вакцина ефикасна и док се не произведу довољне дозе да можемо рачунати на смиривање пандемије.

Прочитајте још:  У Србији изнајмљивање станова повећано на 20-100 одсто због доласка Руса и Украјинаца

[table id=1 /]




Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ОПЕТ! Поскупљује нафта у Србији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *