Србија и РС потписале изјаву о пројекту ХЕС „Горња Дрина“

0
https://drina-reka.com/

Србија и РС потписале су у Бањалуци заједничку изјаву у циљу реализације пројекта ХЕС „Горња Дрина“, а председница Владе Србије Ана Брнабић је поручила да ће се у 2021. години у пуном интензитету видети како изгледа када Србија и РС заједно раде.

Изјаву су потписали премијерка Брнабић и председник Владе РС Радован Вишковић.

Брнабићева је истакла да ће Србија и РС имати два велика стратешка пројекта, један је хидроелектрана „Бук Бијела“, који је само прва фаза већег пројекта који ће у наредним годинама укључивати и хидроелектрану Фоча и хидроелектрану Паунци укупне инвестиције од око 520 милиона евра, а други је аеродром Требиње.
Она је истакла да су ребалансом буџета за 2020. годину опредељена средства за аеродром Требиње у износу од 30 милиона евра за експропријацију земљишта и припремне радове, а да ће Влада Србије предложили да се у буџету за 2021. годину определи око 51 милион евра за даљу изградњу.

„Циљ је да завршимо 2022. године и да тада имамо летове“, рекла је српска премијерка.

Она је напоменула да ће идућа година бити круна сарадње са РС од 2014. године и поручила да ће Србија остати посвећена специјалним везама са РС.

Најавила је и нову заједничку седницу Владе Србије и РС када се ситуација са корона вирусом буде побољшала.

Говорећи о хидроелектрани „Бук Бијела“, премијер РС Вишковић је навео да данас потписана изјава представља корак до реализације пројекта и да га заједно реализују ЕПС и Електропривреда РС.
Вишковић каже да је рок за изградњу шест година и да је укупна снага централа 180 мегавата.
„РС у овом моменту иде са 49 одсто, Србија са 51 одсто“, рекао је Вишковић и захвалио председнику Србије Александру Вучићу, као и премијерки Ани Брнабић, српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председници РС Жељки Цвијановић на истрајавању да се пројекат реализује.

Он је истакао да ће грађани имати изузетно значајну и велику корист од пројекта, наводећи да се ради о зеленој енергији који ће и Србији и РС омогућити економски раст.


Прочитајте још. 


„Многи су оспоравали овај пројекат, нису веровали, али данас шаљемо поруку да нису у праву и да је РС заједно са Србијом спремна да гради велике инфраструктурне пројекте“, поручио је Вишковић, преноси Танјуг.

Указао је да ће 2021. година бити посебно значајна за изградњу великих инфраструктурних пројеката Србије и РС.

„Веома брзо ћемо кренути у изградњу дела аутопута од Раче према Бијељини, ту је ХЕС Горња Дрина, као и аеродром Требиње. То су веома значајни пројекти“, истакао је Вишковић.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.