Патријарх Павле је за народ светац: Пре 11 година преминуо велики српски духовник

0
Патријарх Павле (Фото: Printscreen/YouTubeАгапе )

Највољенији српски духовник патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009., а следећа четири дана бескрајна река људи се даноноћно клањала његовом одру у београдској Саборној цркви.

Дан када је патријарх сахрањен био је један од најтиших који је Београд упамтио, иако је у погребној поворци било више од 600.000 људи. То је био само мали део од милиона Срба који су искрено жалили човека који је био савест и утеха свом народу на крају страшног 20. века. По свом завештању, сахрањен је у порти Манастира Раковица.

Тиме се прича о патријарху Павлу није завршила, већ се наставила, само на други начин. Велики духовник је остао да бди над својим народом и да га подсећа: „Чувајмо се нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди“.

Ко не верује да је патријарх Павле за верни народ жив, нека дође у београдски манастир Раковица и посматра његов гроб, пишу Новости.
По правилу, прва ствар коју људи ураде када уђу у порту, јесте да се јаве свом патријарху, а тек онда улазе у цркву. Највећи број њих целива крст и стане мирно, погнуте главе, одајући почаст.

Невољници раздирани неком муком клече испред гроба, исповедају се патријарху и шапућу му молитве. Има и оних који одлазећи из манастира махну према Павловом крсту као да поздрављају драгог пријатеља.
То раде тако искрено и простодушно да се човеку учини да на трен види сићушног седобрадог старца како им одмахује.

Од када патријарх почива у Раковици, древна светиња је добила нови сјај и живот. Тешко је у њој препознати стари скромни манастир, црква и конаци су обновљени, травњаци и цветне леје су беспрекорни, а многобројни верници на послушању помажу монахињама. У средишту тог узаврелог живота је бели крст у чијем подножју сјаје патријархове речи – „Будимо људи“.

„Много света долази свакодневно због патријарха Павла. Болесни, несрећни, неутешни, моле се на његовом гробу. И промене се после молитве, не можете их препознати. Патријархов гроб је гроб светитеља, место велике моћи и Божје благодати. Чуда се ту дешавају“, каже Љубица која проводи много времена у манастиру испуњавајући послушања, само да би била што дуже у близини патријарха Павла.

Патријархов крст целивају и млади људи, деца деведесетих… Они као једину светлу личност тих мрачних времена памте скромног верског поглавара Срба кога су сретали како жустро пешачи, или се вози градским превозом.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Sputwik

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.