Да ли неко продаје наше тело за четврту фазу испитивања вакцине?

0

(Фото: Правда)

Могућност створена Законом о изменама Закона о заштити становништва од заразних болести да министар здравља одреди обавезну вакцинацију за одређене групе становништва је апсолутно недопустива у овом тренутку зато што је вакцина у четвртој фази испитивања. Она није потврђена и није добила одобрење за коришћење – каже у разговору за Директно председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић.

Према његовим речима, власт свесно обмањује грађане и манипулише подацима који су од значаја за здравље свих грађана.

– Оно што ме у овом тренутку јако плаши јесте да ова власт обмањује грађане и да се манипулише информацијама од јавног значаја по здравље и живот грађана. Дакле, од изборне кампање, када су се злонамерно скривали подаци о броју оболелих, до тога да председник, позивајући се на уговор о 1,8 милиона доза вакцине који правна лица не могу да износе у јавност. Преко тога каже да ће одређене групе медицинских радника добити вакцину. Онда ту имамо др Кона који каже да неће сви здравствени радници примити вакцину, већ одређене групе, а потом полиција и војска – каже др Панић.

Ове измене закона би биле прихватљиве када би се радило о поузданим вакцинама и добављачима, што овде није случај.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Да се ради о Торлаковим вакцинама, и о Агенцији за лекове и медицинска средства, онда бисмо могли да прихватимо овакав Закон, јер бисмо знали да се темељи на научним чињеницама уважавајући првенствено струку, јер једино струка у овом тренутку може да ради на епидемији – наглашава.

Када је реч о вакцинама, доктор Панић каже да се ради о сивилизацијском изуму.

– Вакцине увек актуелно питање, а посебно у последње време са јачањем антиваксерског лобија у свету, а и код нас. Имали смо Јовану Стојковић која је са Левијатаном ишла на изборе чију је кампању заснивала на антиваксерској пракси. Вакцине представљају један од највећих изума цивилизације и захваљујући њима смо достигли бројност популације. Дакле, заштита од заразних болести јесте нешто што држава може преузети у своје руке и одређивати мере.

Доктор се осврнуо и на прво помињање Кризног штаба у законском оквиру, али залажући се за Републичку стручну Комисију за заштиту становништва од заразних болести коју би чинили стручњаци.

– Др Кон се позива на Закон да Кризни штаб постоји и ради као колективно тело, што је први пут у овом Закону поменуто, и каже да се лекари, односно стручни део Кризног штаба, не разумеју у економију. Он је или јако не размишљајући дао ову изјаву или се одрекао начела струке. Врло је јасно досадашњим законима речено да Републичка стручна комисија за заштиту од заразних болести и Завод за јавно здравље и Батут дају препоруке које су заправо одлуке које политичари само треба да потврде. Дакле, ни један политичар, Вулин или било који други министар се апсолутно не разумеју у здравство – додаје Панаић, подвлачећи да је уместо Кризног штаба требало оформити Стручну комисију.




– Мој предлог, који је требало да се нађе у Закону, јесте да се обавеже Републичка стручна комисија за заштиту становништва од заразних болести и да у писаном облику даје своје препоруке, сугеришући шта је од тога апсолутно примењиво, а о чему то треба размишљати и припремати се шта би требало да буде нова мера и да то буде јавно објављено на РТС-у јер сви становници Србије имају право да знају шта то стручњаци, уз навођење њихових имена и презимена и онога ко их је кандидовао, препоручују да би се становништво заштитило. Дакле, држава мора да покаже да функционише и да заиста имамо довољно средстава и да смо најбољи у економији, па да тим угоститељским објектима које би затворила надокнади део као што то раде све европске земље. Дакле, да нико никога више не обмањује и да се спаси здравствени систем Србије. Ми трпимо последице од тога што се мере не спроводе. Дакле, школе би морале да се затворе. Ја сам до сада говорио, средње школе и високошколске установе које немају велики део практичног рада да могу да изводе наставу онлајн – истакао је Панић, додајући да му се јављао велики број родитеља деце која су из школе донела вирус и заразила више чланова породице.

Прочитајте још:  На онлајн наставу прешло 69 школа у Србији

Супротно уверењу да су пандемија и економија два независна поља, др Панић сматра да ће управо од епидемиолошке ситуације зависити даља економска кретања.

– Далекосежно, економија ће највише трпети ако буде великог обољевања и тешких форми, и ако будемо добили уместо здраве радне снаге инвалиде. Политичари су јако кратковиди и струка би морала апсолутно да доминира и да доноси одлуке. Дакле, нисмо видели писани документ шта су то лекари предложили у Кризном штабу на који се др Кон позива.

Панић истиче да је и сам текст измена Закона споран у својим формулацијама.

– Формулација “ако се утврди опасност од преношења заразних болести” у измени Закона је смешна констатација. Дакле, епидемија подразумева да је утврђено да постоји опасност од заразних болести и не разумем ову констатацију која је толико општа – каже Панић додајући да би уместо тога било исправније рећи “ако се другим начином не може спречити преношење и задржавање вируса.”

Једини сценарио у ком би се др Панић сагласио са употребом неиспитане вакцине јесте огромна брзина ширења болести без икакве контроле.

– Можда у једном тренутку дођемо у такву ситуацију да се болест толико брзо преноси и да је смртност толика да морамо да примимо вакцину у експерименталној фази. У реду, сложићу се са тим. Али, то мора бити јасно дефинисано – наглашава.




Ипак, он је мишљења да су измене усвојене како би се легитимисала власт, а не унапредило здравље грађана, и да је претходни Закон могао да омогући све оно што је тобожњи циљ усвојених измена.

– Дакле, имамо много проблема, а ове измене Закона више служе да легализују све погрешне и нелегалне одлуке Владе, а ваљда председника, пошто сви кажу да председник о свему одлучује, а неће служити томе да боље функционише заштита од заразних болести јер је све било дефинисано претходним Законом, да се добро тумачио – рекао је, доводећи у питање увођење Комуналне милиције у ову област.

– Такође, у новом закону је уведена и могућност да интервенише Комунална милиција. Имајући у виду чињеницу колико ова власт зна да злоупотребљава законе и позицију, плашим се како ће бити тумачене те одредбе и како ће милиција спроводити прогон непожељних, домаћих непријатеља и страних плаћеника. Понављам, изменама се више чинило политици, него здравственом систему, јер су власти апсолутно дерогирале струку. Дакле, Кризни штаб где већину имају политичари одлучује о нечему што је стручна, потпуно медицинска ствар као што је епидемија и пандемија је недопустиво на овом нивоу цивилизацијског развоја. То само говори колико Србија има проблем да прати свет и да буде део света.

Прочитајте још:  Представници „Европрајда“ предали Влади Србије петицију и саопштили нову руту шетње

Један од главних проблема је неповерење грађана у Кризни штаб због великог броја опречних информација.

– Поред тога, имали смо и отварање Лидла у Новом Пазару, а онда информацију из Новог Пазара да је стигло наређење од Министарства да се морају хоспитализовати сви ПЦР позитивни, па проблем да се издају решења о томе и проблем грађана да правдају своје одсуство са посла, а морају одлуку о самоизолацији, о чему сам јавно говорио. Јуче су ми јавили да им је стигло решење о самоизолацији и да их више неко не сили да буду хоспотализовани.

Такође, Панић се осврнуо и на остала места која се држе отвореним уз оправдање да се ради о економији.

– Да Вас подсетим, нису затворене кладионице, а све имају могућност електронске уплате, Уједињени против ковида су нам дали препоруке за понашање у ресторанима. Нико ме не може убедити да економија Србије почива на раду ресторана и кладионица.

Упркос отварању и затварању објеката, једина константа од почетка епидемије до данас је чињеница да немамо тачан број заражених.

– Имамо и даље огроман проблем што не знамо тачан број заражених. Десило се двапут да су заводи за јавно здравље давали податке и имали смо знатно већи број од оног који смо чули од републичких институција које је требало просто да саберу то. И даље је огроман проблем у руковођењу епидемијом јер немају ни сви из стручног дела Кризног штаба тачне податке шта се то дешава на нивоу државе. Власт у овом тренутку апсолутно угрожава здравље свих грађана Србије зато што од струке, бар оне која се налази у Кризном штабу, крије комплетне податке.




На питање каква је то струка када дозвољава да неко од ње крије податке, он каже да се њихово медицинско знање не доводи у питање, за разлику од етичке димензије.

– Ти људи би требало да имају свој интегритет и да кажу да више неће учествовати у лакрдији. То би било исправно, али ми овде говоримо о етици. Дакле, не спочитавам да неко није стручан у медицинском смислу, али указујем на то да је морални интегритет тих људи заиста упитан, а о томе најбоље говори поверење грађана Србије у то што они причају.

Када се ради о поверењу грађана, Панић истиче да у Кризном штабу нису имали стручњака задуженог за психичко здрављје грађана јер је, како каже, директорка клинике “Лаза Лазаревић” у сукобу интереса.

– То је оно што је у старом закону било јако добро регулисано јер је неопходно да се стекне поверење. Наш синдикат је још на почетку предложио, имали смо чак и колеге из добровољног удружења психијатара које су се понудиле са бесплатном помоћи… Било је неопходно на почетку укључити стручњаке у рад Кризног штаба, с тим што у овом тренутку не мислим на докторку Сташевић Карличић која је била војник да би заштитила своје приватне послове, апсолутно у сукобу интереса. Она је директорка клинике “Др Лаза Лазаревић” и власница приватног дома за старе. Дакле, не мислим на такве стручњаке, већ на оне које је признала научна заједница. То се нажалост није десило и имали смо јако лош наступ Кризног штаба као што је био случај када су чланови напустили конференцију за новинаре, након чега је др Кон отишао на ТВ Пинк. Лош однос је довео до лажних информација и увијање података, као и губитка поверења. На телевизији би требало да буду стручњаци који би, на основу научних сазнања, комуницирали са јавношћу. Због тога што постојећи кол центри не могу да осплуже све грађане који имају напад панике, требало би користити медије са националном фреквенцијом да се јавности обраћају стручњаци јер је то у овом моменту неопходно и то је један од битнијих проблема.

Прочитајте још:  Ако је у ЕУ свињетина поскупела 40 посто, хоће ли код нас бити 400 посто?

На питање о све већем броју заражених медицинских радника, али и о томе да су поједини, како се пише на друштвеним мрежама, приморани да раде упркос инфекцији, Панић каже да нисмо далеко од момента кад ће сви медицински рандици са лакшом клиничком сликом бити принуђени да раде.

– Медицински радници код којих је утврђен коронавирус су додатни проблем, а можда и највећи у свему. То је огроман број заражених здравствених раника. Дакле, пошао бих од тога да се у болницу и даље примају пацијенти са брзим серолошким тестом који показује негативан резултат и то у пет дана када су пацијенти најинфективнији, због чега је дошло до уласка пацијената који су инфицирани на нонковид одељења који су заразили здравствене раднике и друге пацијенте који су били у контакту са њима – истиче он, додајући да држава гледа да уштеди и на медицинским радницима.

– Још један доказ да држава нема новца јесте да се у новим препорукама за тестирање здравствени радници нигде не помињу, а то би било неопходно. Али ми сада немамо препоруку ни за оне који су потврђено били у ризичном контакту. Ја сам у Краљеву оперисао пацијенткињу која је била позитивна. Срећом, нисмо се заразили, али смо били тестирани после тог сазнања. То је било ублизо једно са другим, али наставили да радимо без обзира што нисмо знали да ли смо позитивни или не, а знали смо да смо били у ризичном контакту.

Панић сматра да постоји оправдање да раде и позитивни здравствени радници, а оно се јавља у виду мањка здравствених радника.




– Немам податке да су били приморавани, али оправдање постоји ако служба не може да фунцкционише без њих, али ти радници не би смели да раде са нонковид пацијентима. Дакле, постоји тренутак када ће доћи до таквог мањка здравствених рандика да ће позитивни који немају тешку клиничку слику морати да раде да би здравствени систем наставио да функционише. Али, онда то морате јасно да кажете.

На питање хоће ли поменуте измене Закона створити антиваксере и тамо где их нема, др Панић каже да је то врло вероватан сценарио.

– Највећи проблем је што има велики број колега који се питају каква ће ситуацији бити са вакцином, вероватно зато што знају шта се прича у медијима са националном фреквенцијом, а шта је заправо реалност. Дакле, првенствено је изгубљено поверење здравствених радника који су лагани о повећању плате, до опреме, до разбољевања ван установа, до тога да нису хтели да нам плаћају одсуство јер смо морали због позитивног теста у самоизолацију, 65 уместо 100 одсто плате за време одсуства због самоизолације. Дакле, много тога што је диксутабилно у тим изменама. Сигурно је да ће антиваксерски лоби јачати. Сад се поставља питање с обзиром на то да је поменута Јована Стојковић учествовала као опозиција на бојкотованим изборима, да ли је идеја ове власти да ојача ултра десницу која наступа са квазинаучним подацима да би сутра у Скупштини имала групацију коју може да контролише, а што ће доводити до слабљења здравствене заштите – закључио је доктор Панић.


[table id=1 /]




Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *