Папа се спрема за посету Београду како би Степинац постао светац

2

Папа Франциско (Фото: Пиксибај)

Папа Фрања се спрема за посету Београду како би кардинал Алојзије Спепинац био проглашен светим, пише загребачки Јутарњи лист.

Последњих неколико недеља у троуглу Ватикан – Београд – Загреб догодиле су се неке интригантне ствари које су заголицале машту, поготово јер се по устаљеном црквеном “правилу” све одвија полако и уз пуно “читања између редова”, наводи дневник.

Међутим, једна од главних ствари која би се могла учитати, или се ваља иза брда из те успорене, али активне ватиканске дипломатске активности, јесте могући договор посете папа Фрање Београду.




А у склопу тога извире и оно неизбежно питање које већ дуго “тишти” Цркву у Хрвата, а већ се прелило и постаје важно национално и политичко питање – проглашење Алојзија Степинца светим, а које је камен спотицања у односима две цркве, не само на овим просторима, него и у односима Ватикана са Српском православном црквом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, поклопило се, у последње вријеме, неколико сусрета и посета, и занимљивих иступа који привлаче пажњу. Средином октобра апостолски нунциј у Хрватској, монсињор Ђорђо Лингва посетио је, поводом празника Свете Терезије, пожешког бискупа Антуна Шкворчевића, да би затим, за јавност помало ненадано, заједно с њим и пакрачкославонским епископом СПЦ Јованом Ћулибрком посетио Јасеновац, и у тамошњој месној цркви Светог Николе предводио екуменску молитву.




Но, случајно или не, истовремено је у посети Загребу, односно нунцију у Хрватској, био и апостолски нунциј у Београду Луцијано Суријани. Исто тако почетком новембра и сам папа Фрања је дао интервју београдској Политици, што многи виде као најаву његове посете, за коју се наравно не зна када би могла да се догоди. Но, Црква је институција где време другачије тече.

Прочитајте још:  Како је Етихад измузао Ер Србију

Прочитајте још: 


Посета папе Фрање Београду је, зна се већ дуго, његова давна жеља, и то због папине екуменске политике, поготово успостављања сарадње и веза с православљем – а СПЦ се уз Руску православну цркву сматра врло јаком и утицајном црквом – у земљама у којима је католичка заједница у мањини.

Ипак, треба рећи да је још 2018. године државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин посетио Србију и већ тада ссе нагађало да је дошао да испита терен да ли је та посета могућа и остварива. А колико је папи Фрањи важна Србија, видело се и у мају 2019, када је интервју Политици дао Пјетро Паролин. У интервју је експлицитно затражио православно-католичку сарадњу.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је, пак у недавном интервјуу ИKА-и, одговарајући на питање о могућој посети папе Београду, баш кроз потезе главног секретара Паролина, истао да у “неким малим догађајима не гледају превелике ствари”. Државни секретар, каже надбискуп Хочевар, “није дошао припремати пут за папин долазак”, али је потврдио да је “нормално да Свети Отац жели да дође”, преноси Јутарњи лист.


[table id=1 /]




ХИНА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Папа се спрема за посету Београду како би Степинац постао светац

  1. @_Pa dolazi u posetu kod brace”TRI IRINEJA”….!!!!
    Posle izbora”rascinjenog bludnika”ucenjenog”mire”
    Posetio sam ogroman manastir u kome se nalazi bogoslovija.Tog trenutka u njemu su bila nasih pet momaka.Manastir se zove”SERGEJ PASAT”.
    Posle liturgija ostao sam kod njih na rucku uz njihovu zahvalnost za skromni prilog.
    Posle rucka prosetao sam sa starim monahom koji mi je mnogo pricao o”Svecu koji je hodao”…Patrijahu Pavlu.Cak i ono sto ja kao i mnogi u Srbiji nisu znali i neznaju.

    Cestitao mi je na izboru patrijaha rekavsi mi da je od veceg izabrano manje zlo….trenutno.

    POSLE POZDRAVA SA NASÌMA ON ME JE ISPRATIO DO KAPIJE REKAVSI:
    “TESKO SRBIJI KOD TRI IRINEJA….AMIN”…!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *