Испуњава се пророчанство светих стараца: Ердоган дели Кипар на две државе!

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је у недељу током посете северном делу Кипра на разговоре о решавању питања те земље на основу две одвојене државе. Турска Република Северни Кипар основана је 1983. године, а признаје је само Анкара.

Говорећи на званичној церемонији поводом обележавања 37. годишњице од оснивања непризнате турске државе на Кипру, Ердоган је нагласио да на том медитеранском острву “постоје два народа и две одвојене државе”.

С обзиром на ову ситуацију, за решавање кипарског питања треба преговарати о решењу две државе заснованом на сувереној једнакости, рекао је Ердоган и додао да Турска даје приоритет “одрживом решењу које пружа легитимна права и сигурност кипарским Турцима”.




Острво Кипар подељено је на северни део међународно непризнате територије под управом Турске и Републику Кипар, где је већинско грчко становништво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Турска Република Северни Кипар основана је 1983. године, а признаје је само Анкара. Због потпуне изолације ослања се искључиво на Турску.

У вези са споровима на источном Медитерану, Ердоган је поновио да је Анкара одлучна да заштити права и интересе и Турске и Северног Кипра.

У северном делу Кипра распоређено је око 30.000 турских војника.

“Немамо више стрпљења за ‘дипломатске игре’”

Изјављујући да је решавање проблема дијалогом приоритет за Турску, Ердоган је додао да и Турској и властима Северног Кипра није преостало стрпљења за “дипломатске игре”.




“Пројекат за пренос природног гаса и електричне енергије подводним каналима до Северног Кипра већ је у току”, рекао је Ердоган.

То је у протеклом периоду изазвало озбиљне инициденте и дипломатске чарке са Грчком и Француском.

Прочитајте још:  Турски цинизам: Турска ради на смиривању напетости између Србије и "Косова"

Размена тешких речи између француског председника Емануела Макрона и Ердогана почела је пре, када су турски ратни бродови, пратећи конвој ка Либији, нишанили француску корвету у Медитерану.

Посте тог инцидента, Париз се прикључио маневрима грчке морнарице у источном Медитерану и оштро упозорио Анкару да поведе рачуна о будућим потезима.


[table id=1 /]




(Бета)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *