Kолики је тачан број мртворођене деце у Суботици?

0
https://suboticke.rs/

Док Министарство здравља тврди да је у јуну у суботичкој болници забележен један случај мртворођеног детата, информације до којих је дошла наша редакција говоре да су у јуну у Суботици забележена најмање два мртворођена детета и то 23. јуна (мајка 1991. годиште) и 30. јуна (мајка 1986. годиште). Зашто се суботичка болница у сред епидемије и ванредног стања није придржавала прописа и стандарда који дефинишу перинатални морталитет?

Редакција сајта Суботичке.рс почетком септембра дошла је до незваничне информације, добијене од извора унутар болнице, да је у Општој болници Суботица број мртворођене деце већи од званично представљених података.

Редакција се овим поводом најпре обратила болници 4. септембра, али никакав одговор није добила, осим усменог обећања директора Слободана Пушкара да ће одговор “стићи ускоро”. Након што нас је секретарица директора Пушкара обавестила да одговор ипак нећемо добити, 13. септембра смо се обратили Министарству здравља, захтевајући информацију од јавног значаја која се односи на тачан број мртворођене деце у Суботици, али и мере које је суботичка болница предузела у вези истраживања узрока њихове смрти.

Kолики је тачан број мртворођене деце у Суботици?

Неуобичајен рок за одговор

Министарство нам је после неколико дана одговорило да ћемо одговор добити, али у року од 40 дана, што је најдужи законом предвиђени рок за одговор јавне установе, намењен за ванредне и најсложеније случајеве који захтевају више времена за прибављање потребних података и прикупљање документације.
Одговор Министарства здравља стигао нам је електронском поштом 29. октобра, иако је документ у имејлу био датиран на 30. септембар, а пропратно писмо на 5. октобар. У одговору Министарства здравља наведено је да су у периоду јун-август у суботичкој болници забележена два случаја мртворођене деце: једно у јуну и једно у августу.

Уз овај податак, Министарство здравља је у одговору навело да ће здравствени инспектори, у складу са овлашћењима, у наредном периоду извршити инспекцијски надзор у вези ова два случаја мртворођене деце.

У јуну су била најмање два случаја мртворођења

Иако је узело максималан рок за одговор, Министарство здравља нам је доставило, заправо, текући извештај Одсека за здравствену инспекцију из Новог Сада који крајем сваког месеца прикупља текуће податке од здравствених установа.

Према подацима до којих је дошла наша редакција, у Суботици су само током јуна забележена најмање два случаја мртворођене деце и то 23. јуна (мајка 1991. годиште) и 30. јуна (мајка 1986. годиште), што није наведено у званичним подацима болнице, ни у одговору Министарства здравља.

Према незваничним информацијама до којих смо дошли у болници, одељењу за генетику суботичке болнице јавио се већи број мајки мртворођене деце, него што би требало да се јави, судећи према званичним болничким подацима о броју мртворођене деце.

Болница тврди да је мртворођенчади било петоро

Шест дана касније, дакле 4. новембра – показаће се одмах након инспекцијске посете из Новог Сада – наша редакција од Опште болнице Суботица ипак добија одговор. У одговору суботичке болнице наведено је да је од 1. марта до 31. октобра забележено петоро мртворођенчади, од којих је једно забележено у октобру.
Истог дана, Завод за јавно здравље обавестио нас је да је, увидом у базу података “Пријава рођења”, утврђено да су од 1. марта до 30. септембра из Опште болнице Суботица достављене четири пријаве мртворођене деце.

Према незваничним информацијама до којих смо дошли, а на које нам из болнице такође није званично одговорено, у Општој болници Суботица је у понедељак 2. и у среду 4. новембра боравила инспекција Министарства здравља (Одсек за здравствену инспекцију Нови Сад). Тема су биле управо мртворођене бебе, начин њихове регистрације и начин сахрањивања.

Наш извор наводи да је, због неправилности које је поменута инспекција утврдила, хитно сазван састанак у управи болнице, на који је секретарица директора позвала руководиоце и сараднике са одељења гинекологије, патологије и генетике. На састанку је изнет број мртворођенчади добијен са гинекологије, са напоменом да је то број мртворођених беба старијих од 28. недеље трудноће. Речено је да ће тај број као одговор бити послат Министарству здравља и нашој редакцији.

Шта је мртворођенче и да ли то лекари треба да знају?

Према важећој Међународној статистичкој класификацији болести и сродних здравствених проблема из 2010. године, перинатални период почиње са навршене 22 недеље (154 дана) трудноће, што је време када тежина при рођењу нормално износи 500 грама, а завршава се са седам навршених дана након порођаја.
Наш извор из болнице тврди да су мртворођена деца, која су у суботичкој болници на свет дошла са мање од 28 недеља, из незнања или лоше намере, регистрована другачије, односно сагласно застарелој класификацији перинаталног морталитета из 2000. године, што је начелник одељења гинекологије и акушерства морао да зна.

Kолики је тачан број мртворођене деце у Суботици?

Према нашем извору, најмање троје мртворођене деце регистровано је другачије, судећи према поменутом броју мајки мртворођенчади које су се овим поводом обратиле одељењу за генетику суботичке болнице, ради даљих провера, што значи да је у суботичкој болници било најмање осморо, а не двоје, односно петоро мртворођене деце, како се редом тврдило.

Разлика лако може да се докаже увидом у систем

Разлика од најмање три нерегистрована мртворођена детета лако се може доказати увидом у податке Здравственог информационог система Србије. Према тврдњи нашег извора, увидом у поменути систем лако је утврдити да су амбуланте примарне здравствене заштите у суботичку болницу упутиле три пацијенткиње са забележеним мртворођењем после 22, а мање од 28 неђеља трудноће, ради генетских испитивања. Те три бебе нису урачунате међу пет регистрованих случајева из званичног одговора болнице нашој редакцији.

– На поменутом састанку, одржаном у управи болнице, изнете су примедбе инспекције да мртворођене бебе нису сахрањене по законским прописима, односно на начин који захтевају прописи. Ако је све то тако, а јесте, постављам додатно питање сакривања случаја нерођене бебе, која је жива стигла у трудници на одељење гинекологије, а умрла након порођаја. Ми у болници имамо поуздану информацију о тој беби којој је урађена чак и обдукција. Зашто она није била пријављена? Зашто је написано у извештају, који је првобитно достављен, да у болници имамо само два мртворођења и да ни једна беба, рођена жива, није умрла непосредно после рођења? Морамо да укажемо јавности да је број мртворођене деце један од најважнијих показатеља виталне националне статистике. У време епидемије вируса корона формиран је јединствени сервис за праћење статуса здравља популације и обавеза пријављивања сваког повећања броја патологије, у интересу нових смерница здравствене заштите. Проблем руководства болнице Суботица је што не уважава јавни интерес, већ лични страх да не изгуби стечене руководеће позиције. Kо ће за овај, случајан или намеран немар, који се догодио у сред епидемије, да одговара? – пита наш извор из болнице.

Одговорни лекари тврде да не могу да говоре за медије

Сазнајући да је поменута инспекција у два наврата била у суботичкој болници прошле недеље и да су у болници констатоване неправилности, редакција је проследила нови захтев Министарству здравља, захтевајући овога пута да нам проследи не само податке о троје нерегистроване мртворођене деце, за које смо сазнали, него и податке о месту и начину сахрањивања, будући да је, према информацијама до којих смо дошли, након ових састанака у болници израђен нови протокол за сахрањивање мртворођенчади.

Од Министарства здравља посебно смо тражили да редакцију обавести где су и на који начин до сада сахрањивана мртворођена деца у Суботици и на који начин су до сада одлагани побачени плодови, имајући у виду низ узнемирујућих незваничних сазнања са поменутих састанака од 2. и 4. новембра.

Све ове информације покушали смо да проверимо код др Александра Радуловића, начелника одељења гинекологије и акушерства, као и код патолога др Лидије Вучковић.

Александар Радуловић нам је у телефонском разговору рекао да не може да нам да ни једну информацију, зато што је за давање информација новинарима и медијима задужена искључиво Општа болница Суботица као установа, односно њена прес-служба и директор. Докторица Вучковић нам је то исто потврдила, упутивши нас на директора и правну службу болнице.

Докторица Јасмина Дурковић, за коју наш извор каже да је упозната са читавим случајем и да је овим поводом још летос алармирала заменицу директора болнице др Бранку Милисављевић и др Александра Радуловића, као шефа одељења гинекологје и акушерства, није желела да говори о овој теми, упућујући нас такође на директора и прес-службу болнице.

Министарство поново испоставља рок од 40 дана

Kрајем прошле недеље, Министарство здравља проследило нам је званично обавештење да ће редакцији одговоре на постављена питања о најмање три нерегистрована мртворођенчета и начину одлагања посмртних остатака мртворођенчади, као и хитној изради потпуно новог елабората о начину сахрањивања, редакцију обавестити што пре, а најкасније у року од 40 дана.
Са редакцијске тачке гледишта, остаје нејасно зашто Општа болница Суботица у разумном року није хтела да одговори на наше питање о повећаном броју мртворођене деце у односу на број регистрованих случајева.

Kолики је тачан број мртворођене деце у Суботици?

Још је нејасније зашто је Министарству здравља требао рок од 40 дана да нам проследи податак пренет из текућег инспекцијског извештаја, притом датиран раније и зашто поменутом министарству треба још 40 додатних дана да нам одговори на питања која се тичу инспекцијских посета суботичкој болници 2. и 4. новембра, односно конкретних питања о неподударању броја мртворођене деце у јуну, неподударању броја мајки мртврођене деце са званичним бројем регистрованих мртворођенчади, као и узнемирујућим сазнања о начину одлагања посмртних остатака мртворођене деце и побачених плодова у Суботици.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Бранко М. Жујовић / Суботичке.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.