Славимо Ђурђиц: Да вас не би терао малер целе следеће године, обавезно испоштујете ове обичаје!

0
Foto: Profimedia

Сутра 16. новембра православна црква и њени верници прослављају празник Ђурђиц.

Овај велики празник посвећен је преносу моштију Светог великомученика Георгија из Никомидије у палестинску Лиду, домовину његове мајке, и то по његовој жељи коју је пред смрт саопштио једном слуги.

Свети Георгије страдао је 303. године, јер је као Христов војник одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана.

Изјавио је да се не плаши да умре за своју веру, проповедао је Нови завет, а чак је и цареву жену Александру успео да преобрати у хришћанство. Тада су обоје осуђени на смрт одсецањем главе.
За разлику од Ђурђевдана, који је такође посвећен Светом Георгију, односно његовом рођењу, Ђурђиц није црвено слово.

Обичаји на Ђурђиц

Иако Ђурђиц није црвено слово, веома је важан и поштован празник међу верницима, па се тако на овај дан не раде тешки послови и ручни радови. Верује се да малер прати све који прекрше ово.

У селима по Западној Србији постоји обичај клања црног петла или пилета, а у Херцеговини црног јарета. Оба обичаја обављају се у строгој тишини, како би се домаћини заштитили од напада вукова.

Обичаји су настали због тога што се од Ђурђица па до празника Светог Мрате 24. новембра називају Вучји дани (Мратинци), а Свети Мрата је заштитник вукова.

Строго је забрањено ловити вукове, јер ће ловце у супротном задесити велика несрећа и малер који ће их пратити и целе следеће године.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.