Министарство трговине тражи смањење ПДВ-а за угоститеље

1

(Фото: Пиксибај)

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је ресорно министарство покренуло иницијативу за смањење ПДВ-а угоститељству, односно компанијама које служе храну, са 20 на 10 одсто.

“Увођење тзв. ЦОВИД-19 ПДВ-а по угледу на већину европских земаља, треба да значајно ублажи ударац који је сектор туризма претрпео услед последица пандемије, док је један од предлога и да се са Народном банком Србије размотри могућност продужења мораторијума на кредите привредницима овог сектора”, рекла је министарка на онлајн конференцији “Зима 2020/2021: Kако се дестинације у региону спремају за сезону”.




Она је истакла и да су са циљем ублажавања последица пандемије на сектор туризма на предлог ресорног министарства усвојене измене и допуне Правилника о рангирању и обнављању лиценци организатора путовања, као и Правилника о гаранцијама путовања и висини депозита, који су ступили на снагу 14. новембра.

“Kључне новине су увођење две ниже категорије лиценце, са нижим лимитом покрића гаранција путовања, а изашло се у сусрет и захтевима туристичких агенција за смањење депозита који су агенције дужне да поседује на рачуну последњег дана у месецу”, навела је Матич.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Додаје и да се новим правилницима даје могућност агенцијама да промене лиценцу на нижу категорију, са знатно нижим лимитом покрића и да тако закључе уговор о гаранцији путовања са осигуравачима или да обезбеде банкарску гаранцију.

Министарка је подсетила да је усвајањем Предлога Закона о изменама и допунама Закона о буџету, одобрено 150 милиона динара за субвенције премија полиса осигурања туристичким агенцијама, будући да су већини туристичких агенција истекле обавезне полисе осигурања чиме су доведене у ситуацију да изгубе лиценце за рад.

Прочитајте још:  ДАНАС У 17ч МАСОВНИ ПРОТЕСТ – Удружење радника на интернету: Одлучили да нам отму све што смо зарадили а немамо одакле да платимо

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабудовић казала је да је за сада направљено око 30 одсто резервација за новогодишње празнике, међутим иако су зимски центри спремни за туристе, пандемија ће пресудити у ком правцу ће се сезона кретати.


[table id=1 /]




Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Министарство трговине тражи смањење ПДВ-а за угоститеље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *