Министарство трговине тражи смањење ПДВ-а за угоститеље

0
(Фото: Пиксибај)

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је ресорно министарство покренуло иницијативу за смањење ПДВ-а угоститељству, односно компанијама које служе храну, са 20 на 10 одсто.

„Увођење тзв. ЦОВИД-19 ПДВ-а по угледу на већину европских земаља, треба да значајно ублажи ударац који је сектор туризма претрпео услед последица пандемије, док је један од предлога и да се са Народном банком Србије размотри могућност продужења мораторијума на кредите привредницима овог сектора“, рекла је министарка на онлајн конференцији „Зима 2020/2021: Kако се дестинације у региону спремају за сезону“.
Она је истакла и да су са циљем ублажавања последица пандемије на сектор туризма на предлог ресорног министарства усвојене измене и допуне Правилника о рангирању и обнављању лиценци организатора путовања, као и Правилника о гаранцијама путовања и висини депозита, који су ступили на снагу 14. новембра.

„Kључне новине су увођење две ниже категорије лиценце, са нижим лимитом покрића гаранција путовања, а изашло се у сусрет и захтевима туристичких агенција за смањење депозита који су агенције дужне да поседује на рачуну последњег дана у месецу“, навела је Матич.
Додаје и да се новим правилницима даје могућност агенцијама да промене лиценцу на нижу категорију, са знатно нижим лимитом покрића и да тако закључе уговор о гаранцији путовања са осигуравачима или да обезбеде банкарску гаранцију.

Министарка је подсетила да је усвајањем Предлога Закона о изменама и допунама Закона о буџету, одобрено 150 милиона динара за субвенције премија полиса осигурања туристичким агенцијама, будући да су већини туристичких агенција истекле обавезне полисе осигурања чиме су доведене у ситуацију да изгубе лиценце за рад.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабудовић казала је да је за сада направљено око 30 одсто резервација за новогодишње празнике, међутим иако су зимски центри спремни за туристе, пандемија ће пресудити у ком правцу ће се сезона кретати.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.