ПРОТИВ ТАЧИЈА 153 СВЕДОКА: Хаг открио план изношења доказа

0
овк

Хашим Тачи (Фото. Фото АП)

Специјализовано тужилаштво у Хагу извешће највероватније 153 сведока у процесу против припадника терористичке Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који су оптужени за скоро 100 убистава, као и мучење, прогоне, киднаповања и присилна затварања најмање 400 цивила.

Како је објављено у поднеску, тужиоци су се приликом писања оптужнице ослонили на 153 сведочанства – засад су пријавили да ће у судницу доћи или видео-
-линком сведочити 103, али се очекује да ће додати још 50 сведока током суђења до средине следеће године.

Оптужница која четворку терети за ратне и злочине против човечности поткрепиће 1.842 доказна материјала заједно са преводима. Ту је 43.108 страница, 20 сати 17 минута и 30 секунди аудио и видео материјала. Тужиоци ће за одређени број жртава као и сведока који се помињу у доказним материјалима тражити специјалну заштиту, за коју су назначили да је веома битна.




Подсетимо, док су у Трибуналу у Хагу вођени процеси и истрага против против бивших припадника ОВК Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја ликвидирано је неколико десетина сведока, па су они на крају ослобођени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Што се тиче документованих доказа, предвиђа се изношење око 1.500 доказних предмета на суђењу. Ова прелиминарна процена може се мењати, између осталог, од важности недавно заплењених предмета (који се тренутно обрађују и прегледају) и резултата даљих истражних корака – објашњено је у поднеску тужилачког тима.


Прочитајте још: 

Прочитајте још:  Посланица Заветника подржала поштаре: Хвала мом поштару Декију за сваки пакет, писмо и по киши и снегу... (Видео)

О доказима, односно размени информација о њиховом обелодањивању између одбране и тужилаштва биће речи и данас, на првој статусној конференцији у процесу против Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија. Не зна се хоће ли се окривљени појавити у судници, јер имају право да их представљају само адвокати.

ОДЛУКА О МУСТАФИ

БИВШИ командант у ОВК Саљих Мустафа, који је први ухапшен и одведен у Хаг, где се терети за убиство и мучења у импровизованом логору Злаш, до сада није оспоравао разлоге због којих му је одређен притвор нити је тражио да се брани са слободе.




Ово је јуче констатовао судија за претходни поступак Никола Гију, који је дужан да на свака два месеца преиспита разлоге за притвор. Он је дао налог Специјализованом тужилаштву и Мустафиној одбрани да до петка, 20. новембра, поднесу писана изјашњења о разлозима за укидање, односно продужење притвора, а он ће коначну одлуку донети до 24. новембра.

На статусној конференцији требало би да се прича и о притвору квартета, јер су њихови заступници говорили да ће тражити да им се дозволи да се бране са слободе. “Екипа” из ОВК појавила се прошле недеље први пут пред судом после хапшења. Сва четворица су се изјаснила да нису криви ни по једној од 10 тачака оптужнице, која их терети за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату – скоро 100 убистава Срба, Рома и Албанаца – политичких противника, киднаповања, прогоне, мучења, нелегална затварања најмање 400 цивила и то у периоду од марта 1998. до септембра, сурово поступање 1999. на више места на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Прочитајте још:  Нови нацрт ЗСО истовремено руши Устав Србије и чува уставни поредак непризнате шиптарске парадржаве!

У то време Тачи је био на челу дирекције ОВК за политичка питања и за информације, па је постао “председник привремене владе Косова и врховни командант ОВК”. Весељи је био начелник обавештајне службе ОВК, а затим и главни обавештајац тзв. Косова, па министар за јавни ред. Краснићи је имао улогу портпарола.

Они се терете за индивидуалну кривичну одговорност, али и ону коју су имали као руководиоци.

Специјални суд оформљен је после извештаја специјалног изасланика Савета Европе Дика Мартија о трговини органима Срба у случају “Жута кућа”, која се налази на северу Албаније. У редигованом делу оптужнице не помиње се овај злочин, али је могуће да ће бити предмет у неком другом процесу, или допуњеним оптужбама против “четворке”.


[table id=1 /]




С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *