Полиција Новог Зеланда увела хиџаб као део униформе

0

Полиција Новог Зеланда увела је хиџаб као део званичне униформе, да би охрабрила да се што више муслиманки пријави у органе реда те земље.

Нова полицајка Констејбл Зина Али биће прва која ће носити службени хиџаб.
Портпарол новозеландске полиције рекао је да је циљ био да се створи „инклузивна“ служба, која ће одражавати „различитост заједница“ које живе на Новом Зеланду, преноси ББЦ.

И лондонска полиција, као и Шкотска нуде опцију хиџаба као део униформе.

Лондонска полиција је службени хиџаб одобрила 2006, а Полиција Шкотске 10 година касније – 2016.
У Аустралији једна припадница полиције из Викторије хиџаб као део униформе носи од 2004.

Новозеландска полиција је саопштила да је рад на дизајнирању хиџаба који ће постати део униформе тамошњих полицајаца почео крајем 2018. године, као одговор на захтев полицијског особља које је обилазило средње школе.

Констејбл Али је прва званично затражила да хиџаб постане део њене униформе и позвана је да учествује у његовом дизајнирању.


Прочитајте још: 


Али, која је рођена на Фиџију и као дете се доселила на Нови Зеланд, рекла је за Новозеландски хералд да је одлучила да се придружи полицији после терористичког напада на две џамије у Крајстчерчу у којима је убијена 51 особа. За нападе је на доживотну казну, без могућности условног отпуста, осуђен расиста Брентон Тарант (29). Он је прва особа која је осуђена на тако строгу казну у историји Новог Зеланда.

„Схватила сам да је потребно да у полицији буде више муслиманки, да иду и подрже људе. Одличан је осећај моћи да изађеш напоље и покажеш хиџаб новозеландске полиције као део моје униформе. Мислим да када то виде, више муслиманки ће желети да нам се придруже“, рекла је Али за новозеландски дневник.

Додала је да полицијски хиџаб значи да жене, које раније нису размишљале да се прикључе полицији, сада то могу.

„Сјајно је како је полиција укључила моју религију и културу“, рекла је она.

„Одушевљена сам како је полиција изашла из шаблона како би обезбедила да хиџаб задовољи и здравствене и безбедносне захтеве, али и моје личне потребе“, навела је млада полицајка.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Н1)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.