Ко ће управљати СПЦ до избора новог патријарха?

2

Према Уставу Српске православне цркве и другим црквеним правилима, у случају смрти црквеног поглавара, сва власт прелази на Свети Архијерејски Синод.

Ово црквено тело одређује мјестобљуститеља, чувара патријаршијског трона, који ће замењивати патријарха до избора новог. Обично је то најстарији архијереј који је и члан Синода.




Према тренутном саставу овог тела, који многи називају црквена влада, ова дужност требало би да припадне митрополиту дабробосанском Хризостому (Јевићу).

Према једном од тумачења, члан Синода би могао да постане митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић), који је тренутно има функцију заменика члана овог тела. У овом случају, упражњени трон биће њему поверен на чување, јер иако по годинама млађи, има дужи стаж митрополита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

[table id=1 /]




Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Ко ће управљати СПЦ до избора новог патријарха?

  1. Па, стране агентуре преко удбе као и до сада, никакве ту разлике неће бити. Богдан Мијушковић лепо срочио и отпевао “Светог Саву издају папу приуивају” има јутјубу.
    С
    Др Смиља Аврамов је обелоданила да је трилатерала 70′ донела одлуку да се Православље уништи “тешким парама” а то су пословни људи што науме то и ураде као што направе фабрику, зграду, мост … Преко њихових касирки “тајкуна” улажу тешке паре ( опљачкане од нарида ) у цркену организацију, објекте …навлаче свештенство на џипве, злато, виле …а у сакралне објекте које исфинансирају условљавају да руководеће свештенство буде оно које папи цмаче руку и за изврат дибија сребрњаке. Просто и учинковито, доказа колико волиш. Зато се црквене главешине баш као и политичари не буне против присилне вакцинације и осталих имбецилних друштвених догађања које сатиру српски род и државу. Народ је као и до сада у најтежим ситуацијама издан од власти како световне тако и духовне

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *