УН регрутује 40 авио-компанија да помогну у испоруци вакцине сиромашном свету

2
(Фото ЕПА/Telenews)

Хуманитарна агенција Уједињених нација „Уницеф“ жели да регрутује неке од највећих оператера међу авио-компанијама да помогну да се вакцина против коронавируса дистрибуира најсиромашнијим земљама на свету.

„Уницеф“, који обично пружа помоћ деци, у понедељак је позвао око 40 авио-превозника да направе планове за глобално летење и да идентификују задатке које свака странка може да обавља, изјавио је Глин Хјуз, руководилац транспорта у Међународној асоцијацији ваздушног саобраћаја, који је помогао да се организује састанак.

„Уницеф“, који је већ највећи светски купац вакцина, упоран је да се обезбеди куповина и дистрибуирање вакцина против вируса Ковид за 92 државе уз помоћ средстава ГАВИ програма за имунизацију, који је ујединио владе, Светску здравствену организацију и Светску банку. Других 80 земаља са већим приходима изабрало је то за набавку вакцина које ће купити, проширући план на 70 одсто светске популације.
Позиви авио-компанијама изазвани су позитивним резултатима испитивања у завршној фази, о којима су известили „Фајзер“ и „Модерна“, о две одвојене вакцине, рекао је Хјуз у интервјуу. Ниједна још није одобрена за употребу, али пажња се окреће ка томе како успешна вакцина може да се дистрибуира, посебно у мање имућним земљама које немају средства за масовну куповину.

Највеће авио-компаније

Око 30 највећих товарних компанија позвано је да учествује у позиву, рекао је Хјуз. У њима су били специјалисти за експресне испоруке као што су „Федекс“ и „Јунајтед“ парсел сервис и посвећени превозници као што је „Карголукс ерлајнс“.

Авио-компаније са великом теретном дивизијом укључујући „Дојче Луфтханза“ такође су учесници, заједно са путничким носачима са искуством у преносу специјалистичке робе као што је „Вирџин атлантик ервејз“. Други учесници били су регионални авио-превозници из Африке, Латинске Америке и југоисточне Азије, где ће се рад углавном фокусирати.
Почетни напори обезбедиће посао за око 20 одсто локалног становништва, почев од медицинског особља и других кључних група, највероватније користећи вакцине са мањим захтевима за температуру, рекао је Хјуз. У нормалним условима, „Уницеф“ обезбеђује више од 2 милијарде вакцинација годишње, које су 2019. имале вредност од скоро 1.7 милијарди америчких долара.

Велики недостатак

ИАТА процењује да ће за глобални ваздушни транспорт вакцина бити потребно еквивалентно 8.000 теретних авиона Боинг 747 капацитета 110 тона.

Индустрија има око 2.000 наменских теретњака који обично превозе око половине све робе која се превози ваздухом, док 2.500 путничких авиона тренутно ради само са теретом. То и даље оставља огроман недостатак који владе могу попунити само отварањем додатних рута, рекао је Хјуз.

Док су превозници тренутно заузети предбожићном сезоном носећи залихе за малопродају, Хјуз је рекао да су витални авиони спремни за следећу годину у време када би неки иначе могли да буду паркирани.

„Последње што желимо је да се авиони врате у пустињу“, рекао је он.

Превео: Милан Старчевић


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

http://www.bnnbloomberg.ca/un-recruits-40-airlines-to-help-deliver-vaccine-to-world-s-poor-1.15236382 Коментара

  1. Жури им се да што пре отрују вакцинама „сиромашне“ народе, ( што иначе раде деценијама ) значи знају да им тло измиче испод ногу.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.