Атеисти Србије: Министар Стефановић да се извини због злоупотребе војске на сахрани патријарха

5
Патријарх Иринеј (Фото: FoNet/ Zoran Mrđa)

Удружење Атеисти Србије затражило је данас од министра одбране Небојше Стефановића да се извини грађанима због злоупотребе војске приликом сахране патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја, јер је Војска Србије – војска свих њених грађана, а не само православних грађана или „лична гарда првосвештеника СПЦ-а“.

Атеисти Србије су у саопштењу за јавност навелид а је на тај начин грубо прекршен Устав Србије, који каже да је Србија секуларна држава, у којој су црква и верске заједнице одвојене од државе, као и Закон о Војсци Србије.

Они су подсетили да је Гарда, која је направила шпалир приликом одавања почасти преминулом патријарху, намењена за обезбеђење виталних објеката система одбране и за војне почасти највишим страним, домаћим и војним званичницима.
Kао „безочно кршење принципа секуларности“, Атеисти Србије су оценили саопштење Министарства одбране у којем се наводи да се кроз сахрану патријарха симболично потврђује традиционално јединство Војске и Српске православне цркве као вековних и трајних стубова државе Србије.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fvaseljenska.net%2F2020%2F11%2F22%2Fistinoljublje-za-slavu-potopljene-gracanice-izdajnicka-okupaciona-mafija-je-umorila-i-episkopa-artemija-video%2F%3Ffbclid%3DIwAR3temvffYnJbdfqO9WVtOF6AqZAjVksw6OEneBlPXuVgGtGsEgd03cqu9k&h=AT0Ojd064URGcHpWue-K0q618vLRj8gw4X1fl6dQdqZNYRwPYXGMBlxe7Wv1Ul0LwfjFljPZY836gDYJs9dqVKWxp0GsLV9IumnDjXcOWM1NsO3m6BpELjCErB6rXLsG&__tn__=H-R&c[0]=AT3CRjRUcn7UHd-TJ4SqjzZ94_XOKgsf_bHQ9Yj1euKsiJii48iU2O0AUhPzfX-HWf2j1Ltf7DWF-tO1ut8HSgfnqiPCB9ZunSRymcAI0s_LzhymuQOr4lZPKj6B2sfdRqyQG1eGXcumF-ynh8qh_5DNcwk

„Јединство Војске Србије и СПЦ је недопустиво и по Уставу Републике Србије (члан 11), као и по Закону о Војсци Србије (члан 13)“, поручили су Атеисти Србије.
Додали су да је присуство државних безбедносних органа било далеко потребније, зарад обезбеђења поштовања епидемиолошких мера током мимохода грађана и потоњег причешћивања истим прибором.

Додали су да припадници Војске Србије могу да присуствују обредима везаним за последњи испраћај патријарха, али не у својству професионалних војника.

Наводи се да, и када је патријарх преминуо, противно закону, али и људском моралу, он добија предност над преосталих више од хиљаду преминулих од ковида-19.

„Прекините да нас понижавате и делите на касте привилегованих и понижених. Прекините да понижавате институције и установе. Прекините да кршите Устав и законе“, поручили су Атеисти Србије.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Бета

5 Коментара

  1. Српска црква је била одувек уз српску војску.
    Најнормалније је да и српска војска буде на сахрани српског патријарха.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.