Аутобуска станица сели се на Нови Београд

1
Depositphotos, synovec

Изградња приступних саобраћајница око нове аутобуске станице у новобеоградском Блоку 42 почела је крајем јуна, а највећи део радов

Заменик градоначелника обишао је јуче радове на реконструкцији саобраћајница Јурија Гагарина, Антифашистичке борбе и Марка Христића око “Блока 42”, односно нове аутобуске станице који су у завршној фази.

Иначе највећи део радова је завршен, скоро све подземне инсталације, изграђени су нови широки тротоари који су већим делом комплетно завршени асфалтима, поручио је Весић.

Радови су почели средином јуна 2020. године, уговорена вредност радова је око 278 милиона динара без ПДВ, а уговорени рок завршетка радова је 270 дана. Очекује се да уговорени радови буду завршени пре рока.
„Од четвртка 19. новембра кренули су синхронизовано радови на санацији постојећег дела коловозне конструкције, 3 саобраћајне траке, тј. замена битуминизираног носећег слоја саобраћајнице Јурија Гагарина и израде завршног слоја у пуној ширини саобраћајнице Јурија Гагарина, 4 саобраћајне траке, као и завршног слоја асфалта у Марка Христића, и санација битумизираног носећег слоја са израдом завршног слоја асфалта у Антифашистичке борбе. Данас изводимо радове у Јурија Гагарина и Марка Христића“, навео је Весић на свом Фејсбук профилу.

За викенд је урађено урадили око 2500 м2 санације коловоза израдом БНС слоја у делу Јурија Гагарина до раскрснице са Антифашистичке борбе и око 5600 м2 завршног слоја асфалта на делу Јурија Гагарина између раскрсница Антифашистичке борбе и Марка Христића и самој улици Марка Христића.

Паралелно са овим радовима одвијају се и радови на изградњи око 80 м топловода фи 800 у зони раскрснице Јурија Гагарина и око 140 м топловода фи 800 дуж Антифашистичке борбе због потребе измештања топловода који се налази у локацији будуће аутобуске станице, поручио је Весић.

Завршетком ових радова, додаје, биће створени услови за завршетак свих преосталих асфалтерских радова.
Kако је раније изјавио Весић, изградња приступних саобраћајница обухвата реконструкцију и изградњу коловоза и пратеће инфраструктуре у три улице – Марка Христића, Јурија Гагарина и Антифашистичке борбе, а укупна површина јавног простора који ће бити уређен је око 2,6 хектара.

Заменик градоначелника рекао је недавно за лист Политика да се очекује да до краја године 50 одсто саобраћаја са садашње аутобуске станице буде пребачено у Нови Београда, а план је да до априла 2021. године 80 одсто полазака и одлазака буде из Блока 42.

У наредне две недеље град ће са БАС-ом потписати уговор према којем ћемо му изнајмити анекс у Блоку 42 који ће послужити као станична зграда док нова, велика, не буде завршена, поручио је Весић.

„До априла би требало да буду окончани груби грађевински радови на новој станичној згради, а да онда цео комплекс новог БАС-а буде готов до краја 2021. Анекс, који ће послужити као привремена станична зграда, потпуно је завршен и опремљен. Kорона јесте успорила радове, али отклоњене су све препреке да БАС настави са градњом“, навео је Весић за Политику.

Kако ће изгледати нови комплекс аутобуске и железничке станице?
Нова аутобуска станица која ће се налазити на Новом Београду имаће 65 перона, а комплекс железничке станице имаће укупно седам колосека.
Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове огласио је у септембру рани јавни увид Нацрта измена и допуна плана детаљне регулације комплекса аутобуске и железничке станице у Блоку 42 на Новом Београду.

Према Нацрту, аутобуска станица ће се простирати на површини од 9,2 хектара, а део комплекса железничке станице требало би да заузме површину од 3,5 хектара.

Аутобуска станица имаће 44 полазна перона, 12 долазних, а 9 долазно/полазних за туристичке линије, односно укупно 65 перона у оквиру грађевинског комплекса аутобуске станице. Станични трг планиран је ка Улици Антифашистичке борбе.

У оквиру објекта железничке станице треба да се обезбеди перонски простор за 5 постојећих и 2 планирана колосека.8


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.