Насловна Ванредно стање Шта се све у Србији мења вечерас од 18 сати

Шта се све у Србији мења вечерас од 18 сати

0
(Фото: Pixabay.com)

Од данас па у наредних 10 дана на снази ће бити нове мере Владе Србије, донете ради спречавања ширења вируса корона.

Поред актуелних, које се пре свега односе на обавезно ношење заштитне маске и физичке дистанце, уведене су и нове мере које ће променити свакодневни начин живота.

Ово су сви детаљи мера и промене које нас очекују данас од 18 сати:

1. Краће радно време

Мера подразумева скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима. Такође, до 18 сати ће радити и позоришта, биоскопи и друге установе културе, као приређивачи посебних и класичних игара на срећу.

Шта наставља да ради до 21 сат

Продавнице и други малопродајни трговински објекти радиће до 21 сат.

Све радње које се не налазе у тржним центрима, попут бутика у београдској Кнез Михаиловој улици или фризера у насељу, али и многобројних занатлија, моћи ће да раде, као и по претходној одлуци, до 21 сат, рекао је за Блиц градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Дарко Главаш.
Најдуже до 21 сат, моћи ће да раде поште и банке, осим оних смештених у тржним центрима.
НЕОГРАНИЧЕНО: Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, могу да раде без ограничења.

2. Обавезна заштита

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти – такође је мера.
Ношење заштитне маске у затвореном простору је нешто што се не мења током трајања целе епидемије, међутим све се чешће говорило и о маскама на отвореном.

3. Забрана окупљања више од 5 особа

Забрана свих јавних окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратних по особи

4. Рад од куће

Иако се раније о овоме мало говорило, једна од нових мера је омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

5. Појачана контрола у превозу

Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила – тачно тако гласи још једна нова мера.

Како је градски превоз једно од главних места преношења вируса надлежни су стално, поред ношења маске, апеловали и на контролу спровођења ове мере.
6. И остале мере под додатном контролом

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

7. Промене и у образовним установама

Школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, такође у наредним данима могла да претрпи одређене измене. Оно што је сигурно јесте да потпуно обуставе неће бити, већ ће се настава обављати на даљину односно онлајн, а уколико буде усвојена мера о селективном преласку на онлајн она ће бити орочена на 10 или 15 дана.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нема коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.