Шта се све у Србији мења вечерас од 18 сати

0

(Фото: Pixabay.com)

Од данас па у наредних 10 дана на снази ће бити нове мере Владе Србије, донете ради спречавања ширења вируса корона.

Поред актуелних, које се пре свега односе на обавезно ношење заштитне маске и физичке дистанце, уведене су и нове мере које ће променити свакодневни начин живота.

Ово су сви детаљи мера и промене које нас очекују данас од 18 сати:

1. Краће радно време

Мера подразумева скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима. Такође, до 18 сати ће радити и позоришта, биоскопи и друге установе културе, као приређивачи посебних и класичних игара на срећу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта наставља да ради до 21 сат

Продавнице и други малопродајни трговински објекти радиће до 21 сат.

Све радње које се не налазе у тржним центрима, попут бутика у београдској Кнез Михаиловој улици или фризера у насељу, али и многобројних занатлија, моћи ће да раде, као и по претходној одлуци, до 21 сат, рекао је за Блиц градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Дарко Главаш.




Најдуже до 21 сат, моћи ће да раде поште и банке, осим оних смештених у тржним центрима.
НЕОГРАНИЧЕНО: Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, могу да раде без ограничења.

2. Обавезна заштита

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти – такође је мера.
Ношење заштитне маске у затвореном простору је нешто што се не мења током трајања целе епидемије, међутим све се чешће говорило и о маскама на отвореном.

Прочитајте још:  ЗАМЕНИK НАЧЕЛНИKА УKП ЦМОЛИЋ: Нису то никакви навијачи него криминалци, крили су се иза навијачке групе!

3. Забрана окупљања више од 5 особа

Забрана свих јавних окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратних по особи

4. Рад од куће

Иако се раније о овоме мало говорило, једна од нових мера је омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

5. Појачана контрола у превозу

Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила – тачно тако гласи још једна нова мера.

Како је градски превоз једно од главних места преношења вируса надлежни су стално, поред ношења маске, апеловали и на контролу спровођења ове мере.




6. И остале мере под додатном контролом

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

7. Промене и у образовним установама

Школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, такође у наредним данима могла да претрпи одређене измене. Оно што је сигурно јесте да потпуно обуставе неће бити, већ ће се настава обављати на даљину односно онлајн, а уколико буде усвојена мера о селективном преласку на онлајн она ће бити орочена на 10 или 15 дана.

Прочитајте још:  Чанак за босанске медије: Србија и Русија немају никакве братске односе

[table id=1 /]




За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *