Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ упозорава: Нови закон у фискални систем уводи и паушалце

0
(Фото : Пиксибај)

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ сматра да су предложеним изменама Закона о фискализацији, по којима обвезник фискализације „свако“ ко плаћа порез на приход од самосталне делатности, прешироки, односно да обухватају и обвезнике-паушалце.

„Опорезивање методом паушално утврђене основице има за циљ да смањи административни терет те категорије обвезника докле год не пређу законом прописан годишњи приход (од шест милиона динара). Фискализацијом паушално опорезованих обвезника се анулира обесмишљава систем паушала и намеће оптерећење категорији обвезника коју претежно чине физичка лица која самостално обављају делатност“, наводи се у саопштењу тог удружења.
„Заштитник предузетника и привредника Србије“ додаје да Закон о фискализацији има велики утицај на услове пословања привредника, због чега је потребно продужити рок за анализу и коментаре мале привреде, а затим омогућити детаљну јавну расправу на тему овог и других закона који су у припреми.

Сматрају и да члан 6. предлога закона, који се тиче обавезног издавања фискалног рачуна за примљени аванс који представља неки депозит или резервацију не подразумева документ којим би се поништио тај фискални рачун ако се аванс/депозит враћа даваоцу?

„Закон је недоречен и стиче се утисак да оставља широка дискрециона овлашћења министру финансија. Зашто га не уредити одмах кроз сам закон?“, питају у удружењу.

На пример, члан 12. предвиђа забрана вршења делатности у трајању од 15 дана у случају неслагања између извештаја касе и стварног стања у висини до 10.000 динара, што оцењују као несразмерну штету за привредника, а самим тим и за буџет.
„Сматрамо да је затварање контрапродуктивно ако је у питању први прекршај норме. Требало би ближе уредити начин надзора и можда чак предвидети обавезу контролног органа да контролу бележи видео записом. Забрана вршења делатности треба да буде последња мера која се користи, после саветовања и едукације, јер у супротном она одаје утисак средства рекетирања, застрашивања и у не ретким случајевима малтретирања привредника“, оцењују у удружењу.

Додају и да чланови 15. до 18. предлога закона не дефинишу јасно казнене одредбе, већ да паушално одређују висину прекршаја.

„На пример, казна од 300.000 динара је и за оног који није евидентирао један фискални рачун (што може бити дискутабилно јер имамо ситуације да су инспектори тврдили да рачун није издат ако им није уручен и слично) и онај који није евидентирао 101 рачун. Kазнене одредбе треба да буду праведне. Дефинисати прекршај јасније и раздвојити суштинске прекршаје од ненамерних грешака“, закључује се у саопштењу.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.