Удружење “Заштитник предузетника и привредника Србије” упозорава: Нови закон у фискални систем уводи и паушалце

0

(Фото : Пиксибај)

Удружење “Заштитник предузетника и привредника Србије” сматра да су предложеним изменама Закона о фискализацији, по којима обвезник фискализације “свако” ко плаћа порез на приход од самосталне делатности, прешироки, односно да обухватају и обвезнике-паушалце.

“Опорезивање методом паушално утврђене основице има за циљ да смањи административни терет те категорије обвезника докле год не пређу законом прописан годишњи приход (од шест милиона динара). Фискализацијом паушално опорезованих обвезника се анулира обесмишљава систем паушала и намеће оптерећење категорији обвезника коју претежно чине физичка лица која самостално обављају делатност”, наводи се у саопштењу тог удружења.




“Заштитник предузетника и привредника Србије” додаје да Закон о фискализацији има велики утицај на услове пословања привредника, због чега је потребно продужити рок за анализу и коментаре мале привреде, а затим омогућити детаљну јавну расправу на тему овог и других закона који су у припреми.

Сматрају и да члан 6. предлога закона, који се тиче обавезног издавања фискалног рачуна за примљени аванс који представља неки депозит или резервацију не подразумева документ којим би се поништио тај фискални рачун ако се аванс/депозит враћа даваоцу?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Закон је недоречен и стиче се утисак да оставља широка дискрециона овлашћења министру финансија. Зашто га не уредити одмах кроз сам закон?”, питају у удружењу.

На пример, члан 12. предвиђа забрана вршења делатности у трајању од 15 дана у случају неслагања између извештаја касе и стварног стања у висини до 10.000 динара, што оцењују као несразмерну штету за привредника, а самим тим и за буџет.




“Сматрамо да је затварање контрапродуктивно ако је у питању први прекршај норме. Требало би ближе уредити начин надзора и можда чак предвидети обавезу контролног органа да контролу бележи видео записом. Забрана вршења делатности треба да буде последња мера која се користи, после саветовања и едукације, јер у супротном она одаје утисак средства рекетирања, застрашивања и у не ретким случајевима малтретирања привредника”, оцењују у удружењу.

Прочитајте још:  Гасе се здравствене установе по Србији: Др Ђурић упозорава

Додају и да чланови 15. до 18. предлога закона не дефинишу јасно казнене одредбе, већ да паушално одређују висину прекршаја.

“На пример, казна од 300.000 динара је и за оног који није евидентирао један фискални рачун (што може бити дискутабилно јер имамо ситуације да су инспектори тврдили да рачун није издат ако им није уручен и слично) и онај који није евидентирао 101 рачун. Kазнене одредбе треба да буду праведне. Дефинисати прекршај јасније и раздвојити суштинске прекршаје од ненамерних грешака”, закључује се у саопштењу.


[table id=1 /]




За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *