Нови закон против Срба: Не смете ни да зуцнете да нисте починили геноцид!

0

Валентин Инцко (Фото: Аутор: Sindre Langmoen - Model United Nations in Mostar, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31979561)

Иза намере Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида у Сребреници стоји циљ да се и Република Српска и Србија прогласе одговорнима, не само за Сребреницу, већ за све догађаје из последњег рата у БиХ.

Закон би, према речима професора Факултета политичких наука у Бањалуци Милоша Шолаје, вероватно имао сврху да прошири одговорност Српске и Србије за све што се догађало у БиХ током грађанског рата. Шолаја подсећа да је сличну иницијативу у виду резолуције пре неколико година поднела Велика Британија у Савету безбедности УН, али је руски вето то спречио.

Наметање закона против Срба — о забрани негирања геноцида

„Инцко закон може да наметне, он на то има право по Бонским овлашћењима. Мада, мислим да би то у политичком смислу било контрапродуктивно, јер високи представник одавно не представља неку значајну и важну фигуру у политичком животу БиХ“, наводи наш саговорник и додаје да је сваки закон који је до сада наметао високи представник, касније усвајала Парламентарна скупштина БиХ (ПС БиХ).




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сада се може догодити да високи представник наметне закон који неће бити потврђен у ПС. То би, вероватно, изазвало доста политичких оптужби против Републике Српске, али све док се тај закон не усвоји у институцијама БиХ, по уставној процедури, он не може да буде закон“, каже Шолаја.

Питање геноцида у БиХ требало би, сматра наш саговорник, озбиљно размотрити у историјском и политичком смислу — наметање закона води наметању кривице на српски народ, чиме би се прекрило све што се догађало у ранијим историјским периодима. На тај начин, само би Срби понели историјску кривицу, закључује Шолаја.

Прочитајте још:  Русија упозорава: Оружје са запада завршава у рукама терориста!

Институције РС неће прихватити Инцкове ултиматуме

За шефа Српског клуба у ПС БиХ Ненада Стевандића, геноцид се догодио у Другом светском рату. То је, према његовим речима, једини верификован геноцид на просторима БиХ и угаони камен када се о геноциду говори.

„Угаони камен не могу да буду међусобни обрачуни и осветничке акције које су се дешавале на свим странама. Јер, колико фали Бошњака у Сребреници, толико фали Срба у Сарајеву. Једнако фале и Срби у Братунцу, Кравици и Подрињу. Према томе, не може се проглашавањем геноцида једна суза учинити важнијом од друге сузе и правити дискриминација жртава“, констатује он.




Инцковом најавом, додаје он, само се подстичу напетости и враћају се бошњачки циљеви из 1992. године.

Геноцид, сматра наш саговорник, не сме да се употребљава и злоупотребљава зарад постизања политичких циљева и зарад мотивисања једног од народа у БиХ у његовим екстремистичким амбицијама. Према његовом мишљењу, иза Инцкове најаве крије се намера изазивања нове кризе, ново разрачунавање и покушај обарања руководства Републике Српске.

„Мислим да Инцко зна да се припремају нови извештаји о Сребреници (јер стари је поништен) и извештај о Србима у Сарајеву. Можда је чуо шта у њима пише, па покушава да нађе да их оспори, пребацујући тему“, сматра Стевандић.
Народна скупштина РС неће, додаје он, прихватити никакав ултиматум високог представника. Уз то, ни у Савету за имплементацију мира, због ангажмана Русије, више не влада једногласје поводом оптуживања Срба за све што је лоше у БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је спреман да он донесе закон о забрани негирања геноцида, уколико то домаће институције не ураде. Он је раније најавио да ће тај закон у БиХ бити усвојен током ове године.

Прочитајте још:  Скупштина Републике Српске усвојила Закон о криминализацији клевете

[table id=1 /]




Никола Јокасимовић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *