Kисинџер: Ако Бајден не обнови сарадњу с Kином свет ће ући у ратну катастрофу

0
план интелигенције

Хенри Кисинџер (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Ако нова америчка администрација на челу са Џо Бајденом не успије брзо успоставити америчке односе с Kином, који су били нарушени у вриеме Трампове владавине, конфронтација ће прерасти у војни сукоб, изјавио је Хенрy Kисинџер, 97-годишња икона америчке вањске политике, бивши државни тајник и креатор америчке политике успоставе партнерских односа с Kином 70.-их година прошлога стољећа, у интервјуу за Блумберг

“Ако не буде неких основа за сурадњу, свеет ће ући у катастрофу, успоредиву с Првим свјетским ратом”, рекао је Kисинџер. Садашње војне технологије кризу ће учинити још теже управљивом него што је то било раније, казао је бивши искусни дипломат, који је прокрчио пут повијесном путовању предсједника Ричарда Никсона у Kину 1972. године. Додао је и како се нада да ће заједничка пријетња пандемије Ковид-19 омогућити покретање политичког дијалога између двију земаља када Џо Бајден преузме дужност 20. јануара.



Америчко-кинески односи су најлошији у посљедњих неколико десетљећа унаточ томе што су двије стране почетком године потписале тзв. прву фазу трговинског споразума. Пандемија је, међутим, читаву ствар урушила и дошло је до наглог погоршања ионако лоших односа од почетка Трумпове владавине.

Док је Трамп појачавао критизирање Kине, оптужујући је за глобално ширење вируса, обје су стране такођер интензивирале потезе које она друга сматра непријатељским (нове санкције, спорови око кинеских потеза у Хонг Kонгу и тд.).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчко-кинески односи данас се налазе на најнижој разини од многих десетљећа. Почетком мандата Трампу је било важно нагласити америчку дубоку забринутост због неуравнотежене свјетске економије. Али послије тога погоршање тих односа довело их је на пут хладног рата. Kиссингер је изјавио како би волио умјесто конфронтирајуће методе преговарања виђети пријелаз на диференциранији приступ.

Прочитајте још:  Небензја: САД су у великој мери одговорне за погоршање ситуације на Блиском истоку

Kиссингер сматра како би односи с Kином могли бити приоритет вањске политике Џо Бајден, који се дуго бавио Kином, иако је у посљедњим дебатама његов тон према тој земљи био оштрији. Kритизирао је Пекинг за његову агресивну политику у регији и за непоштивање људских права.



Икона америчке дипломације сматра како Kина и САД морају разумијевати осјетљива мјеста оне друге стране. Проблеми се неће нужно ријешити, али је потребно доћи до таквога стања, након којега је могућ даљњи напредак. Пекинг и Wасхингтон имају различиту повијест: Америка је увијек постајала успјешнија, а Kина је пролазила дуго раздобље сталних криза. Америци готово никада ништа није пријетило, а Kина је обично била окружена земљама које су посезале за њеним територијем.


Прочитајте још: 


“Сједињене Државе и Kина никада се нису суочиле са земљама величине које су приближно једнаке њима самима”, рекао је Kиссингер. “Ово је прво искуство. Морамо избјећи да се то претвори у сукоб и надамо се неким напорима у смјеру сурадње.”

Одговарајући на упит о Еуропи, која ће се све више налазити између сукоба САД-а и Еуроазије, Kиссингер је казао:

“Еуропа је била сидриште америчке вањске политике у цијелом раздобљу након Другог свјетског рата. Питање за њих (Еуропску унију, оп. ГН.) сада је, хоће ли, у еволуцији односа с другим дијеловима свијета, покушати играти потпуно аутономну улогу.”

Прочитајте још:  Москва има податке који указују на то да САД проучавају могућност употребе биолошког оружја

[table id=1 /]




geopolitika.news

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *