Прети ли Сједињеним државама дехристијанизација друштва?

2

Година 2020. је требало да буде за «Алијансу за верске слободе» годином заштите религиозних слобода у САД, јер је то био тест вредности за ову државу. Левичарски радикални протести, погроми, нереди под заставом БЛМ оспоравали су вредности протестантске Америке. Изненађени смо да се Алијанса није заузела за прогоњену Украјинску православну цркву – Московски патријархат (даље УПЦ) и Српску православну цркву (даље СПЦ) у Црној Гори, али је подржао вапаје о помоћи лидера хришћанске Америке.

Глобалистичке политичке снаге, чији је најважнији темељ идеологије дехристијанизације друштвеног и политичког живота, стекле су конкретне друштвене и политичке форме и институције у 2020. године, а њихова авангарда био је покрет Black lifes matter (БЛМ), коме је формални повод за манифестације, које су се завршавале погромима низа држава САД, било убиство зависника од дрога и криминалца Џ. Флојда од стране полицајца. Због чињенице да је Афроамериканац, ово је постало разлогом за организовање масовне лево-радикалне кампање, чији су званични слогани били борба против расизма, а стварна борба против вредности хришћанске државности и хришћанске слободе. Овде можемо повући паралеле са Алијансом, чији су формални слогани исправне речи о верској слободи, али заправо је она постала средство за борбу против Руске и других конзервативних православних цркава, конзервативних хришћанских институција и држава као што су Русија и Кина, тежећи независној и сувереној унутрашњој и спољној политици.

О антихришћанској природи БЛМ-а сведоче многи хришћански конзервативни лидери у Сједињеним Државама
„Амерички пастор и оснивач међународног хришћанског служења, Ex Ministries – Крејг Луис, искрено је затражио од својих чланова цркве и следбеника на Интернету да престану да подржавају покрет Black Lives Matter («Животи црнаца су важни») – неструктурирани протест против расне неједнакости.

„Ако сте верујући, не можете бити повезани са БЛМ-ом (црни животи су важни) на било који начин. Није неопходно подржати, учествовати и промовисати овај покрет у сврху светског мира. Недавно сам шетао поред цркава и свуда сам видео ознаке БЛМ. Неки се, од њих, уопште не моле. Многи од њих немају нема везу са Господом, о којој читамо у Писму“, поделио је у понедељак уживо на Фејсбуку Луис, пастор Савета верника Адаманта из Гранд Прерие-а у Тексасу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Гледајте људи, клоните се овог БЛМ покрета, он манипулише вашим емоцијама и ствара хаос у градовима, породицама и црквама. Овај покрет делује безазлено, али улази у ваше емоције, због чега видите ствари које нису истините. Они вам у медијима показују оно што није тачно. Они сведоче о кривоклетству. Испровоцирају вас на бес како би вас једноставно удаљили од Бога и његових вредности “, рекао је пастор…

Раније, током овог лета, Џеј Ди Гриар, председник Јужне баптистичке конвенције, представио је покрет «Животи црнаца су важни» као Јеванђељски проблем, осуђујући организацију “Black Lives Matter”организацију коју су основали Патрисој Калорс, Алисија Гарза и Опал Томети 2013. године. Организација “Black Lives Matter” дала је начела овом покрету.

„Животи црнаца имају значај“, рекао је Гриар, признајући расистичку прошлост SBC -а након текућих грађанских немира на таласу расне неједнакости након смрти Џорџа Флојда.

„Разумем да су покрет и веб страница били заузети од неких политичара чији су се погледи на свет и политички програми веома разликовали од мог, али то не значи да су осећаји који стоје иза тога погрешни. Не идентификујем се са организацијом “Black Lives Matter”, рекао је Гриар.

Поред борбе за расну равноправност, организација Black Lives Matter каже да су њени циљеви „уништавање Западом прописане структуре нуклеарне породице“ и „демонтирање привилегија цисгендера“ (људи чији се родни идентитет поклапа са биолошким полом).

Прочитајте још:  Америка подржала тзв. Косово: "Ваша независност је светиња"

„Оснивачи, покрет и њихови циљеви не могу се разматрати одвојено. Створена је да вас одвоји од Бога у обожавање предака, обожавање цвећа. Они чине све оно на шта нас је Бог упозорио у својој Речи. Ово је антихришћански, антибожански покрет, а ипак га прихватају црквени људи. Њихови планови се налазе пред нашим очима. Срамота је што их толико много цркава, посебно пастора који би требало да воде народ Божји, воде директно у овај вештичарски, лезбијски демонски покрет под називом Black Lives Matter“, рекао је Луис Крејг.

Такође је сугерисао да је разлика која постоји између покрета «Црни животи су важни» и организације само варка да би се задобила подршка организацији.

Конзервативни хришћани у Европи осудили су БЛМ, али „Алијанса“ није
(Аутор чланка – Леонардо Блер, новинар «Christian Post Follow“)

Државни секретар у кабинету мађарског премијера за прогоњене хришћане рекао је да је покрет „Black Lives Matter“ антихришћански и да изражава став крајње левице. О овоме извештава ТАСС позивајући се на информативни портал мађарске владе „About Hungary“ („О Мађарској“).




Мађарски званичник, том приликом, је приметио да су протекле недеље демонстранти запалили пет цркава у Сједињеним Државама, од којих је једна потпуно изгорела.

„Веома узнемирујући процеси започели су и у западном свету, а ми видимо да се противљење хришћанству, посебно интелектуална опозиција, претвара у све више и више насилне акције“, цитирала је агенција мађарског званичника.

Александрина Кантор, портпарол Либерално демократске партије и окружни одборник за Јужни Оксфордшир у Енглеској, у твиту је приметила: „Чини се да оксфордско одељење Black Lives Matter антисемитизам види као прихватљив начин борбе против расизма. Какво разочарање!“ Одговор је изазвао објављивање памфлета „Слобода за човечанство“ од стране активиста ове организације на друштвеним мрежама. Графите је креирао уметник Кален Окерман, познат као Mear One, 2012. године, на којима приказује бизнисмене и банкаре како седе за столом док играју друштвену игру „монопол“ и броје новац. На терену игре су постављене савијене људске фигуре, које представљају потлачене масе. Када се зидна слика први пут појавила, становници лондонског Ист Енда рекли су да је слика антисемитска, јер „слике банкара овековечују антисемитску пропаганду о завереничкој доминацији Јевреја у финансијским и политичким институцијама“. После тога, графити су уклоњени са зида зграде. Black Lives Matter Оксфорд је такође уклонио слику из свог памфлета и извинио се. „Схватамо да је недавно на једном од наших догађаја коришћена антисемитска слика. Ово нас дубоко забрињава, а особа која је израдила слику дубоко се каје “, саопштио је покрет.

Раније, 27. јуна 2020, активисти у Сједињеним Државама напали су и палицама претукли римокатолике који су се окупили на молитву, а ради заштите споменик канонизованом краљу Лују IX у Форест Парку у Сент Луису, у држави Мисури. Подстрекач ове акције био је политички активиста Умар Ли, који је на свом Твитеру објавио позив да се дође до споменика и да се „заустави мржња и расизам у Форест парку“. Назвао је оне који су се окупили да се моле светитељу „белим националистима“ и „Трамповим присталицама“. Ли је своју мржњу према споменику објаснио у петицији коју је објавио на мрежи непосредно пре демарша. „За оне који нису били упознати са краљем Лујем IX: био је бесни антисемит који је покренуо многе прогоне против јеврејског народа. Вековима касније, нацистичка Немачка је инспирацију и идеје добила управо од Луја IX, када је покренула кампању убилачког геноцида над јеврејским народом. Луј IX је такође био насилан исламофоб и водио је убилачки крсташки рат против муслимана који га је на крају коштао живота. У Ст. Луису имају бројне и снажне јеврејске и муслиманске заједнице, а они који су део ових верских заједница осећају се нелагодно живећи у граду названом по особи одговорној за убиства њихових јединовераца.“ Противници Умара Лија указују на његову припадност исламу и то објашњава његову агресију усмерену на хришћане. Истог дана, у Вашингтону, хулигани су претукли старијег римокатоличког свештеника, препознавши га по ризи.

Прочитајте још:  Турски посланик позива човечанство да се уједини против америчког империјализма

ИРФА (IRFA) није заштитила римокатолике од овог напада
Активисти БЛМ-а такође су предложили рушење статуе цара Константина која се налази поред катедрале у Јорку. Сам споменик назван је примером „величања ропства“, јер је, упркос чињеници да је Константин „подржавао хришћанство“, „стајао на челу робовласничке империје и није се борио против ропства“. Филијала БЛМ у Ситки на Аљасци, саопштила је да је потребно срушити споменик Александру Баранову, који је почетком XIX века био владар руских насеља у Северној Америци. Активисти су уверени да споменик која се налази у центру града „вређа осећања староседелачких народа Аљаске“, пошто је Баранов присилио староседеоце да пређу у православље. Руска православна црква је одговорила на бунцања ове организације. „Чињеница да БЛМ поприма све више антихришћански и антицивилизацијски карактер постаје, дакле, све очигледнија. …, написао је између осталог, епископ Сава (Тутунов) из Московске патријаршије.




Истовремено, међу римокатолицима у Сједињеним Државама, појавила се конзервативна опозиција папи Франциску, који је заједно са патријархом Вартоломејем подржао кључне антитраповске политичке и цивилизацијске трендове. Папа Франциско је подржао ескалацију левичарских, радикалних парола, а патријарх идеје Грете Тумберг.

Православни епископ, рођени Парижанин Сава (Тутунов), у септембру 2020, навео је следеће чињенице:

„Пре три месеца, руководство грчке Архиепископије у Америци придружило се БЛМ-у. Међутим, више се радило о деклерацији, о политичком наступу јерарха. Амерички језуити отишли ​​су корак даље и интегрисали су БЛМ у богослужење узносећи клетве (анатеме?) против „привилегија белих“.

То више није ни конформизам. С обзиром да се БЛМ претворио у борбу против хришћанске цивилизације, ово је издаја. Отпадништво“.

Ово је изазвало снажну хришћанску конзервативну реакцију у традиционалним хришћанским круговима.

Објављен је програмски текст папског нунција при папи Бенедикту XVI Карла Вигана о „дубокој држави и дубокој цркви“ против „дубоке цркве“, односно римокатоличког и „православног“ фанариотског либерализма:

У писму од 7. јуна 2020. године, које је упутио председнику Трампу, Вигано пише да су непријатељи „деца таме“, које лако можемо поистоветити са „Дубоком државом“.

Надбискуп је истакао да ће се на „пандемију коронавируса“ у будућности вероватно гледати као на „колосалну операцију социјалног инжењеринга“.

„Такође сазнајемо да су нереде ових дана изазвали они који су, видећи да пандемија неизбежно бледи и да социјална анксиозност јењава, морали изазвати грађанске немире, јер ће морати бити пропаћени репресијом која ће, иако легална, бити осуђена као неоправдана агресија на становништво “, написао је Вигано.

Надбискуп је тврдио да се „исто то догађа у Европи, потпуно синхронизовано“ …

У свом писму Вигано је рекао да су напади „део организоване нарације која није имала за циљ борбу против расизма и успостављање друштвеног поретка, већ супротстављање позиција; не ради постизања правде, већ због легитимисања насиља и злочина; не да служи истини, већ у корист једне политичке фракције“.

Не спомињући Григорија по имену, Вигано је мислио да је он „на страни непријатеља“.

Прочитајте још:  МИП: Русији је хитно потребан одговор САД о безбедносним гаранцијама

„Они се покоравају ‘дубокој држави’, глобализму, координираном мишљању, Новом светском поретку, на који се све више позивају у име универзалног братства које није хришћанско, које хвали масонске идеале оних који желе да доминирају светом, протјерујући Бога из градова, школа, породица, а можда чак и из цркава“, рекао је Вигано.

Вигано је своје писмо закључио речима: „Удружујући се против невидљивог непријатеља читавог човечанства, благосиљам Вас, прву даму, вољену америчку нацију и све мушкарце и жене добре воље“.




Да ли је „Алијанса“ подржала Карла Виганоа и друге присталице хришћанских традиционалних вредности у Сједињеним Државама, нарочито после тога када је Доналд Трамп, у лето 2020. године, током периода погрома присталица хришћанских вредности, доделио овој организацији 50 милијарди долара „за заштиту религиозних слобода“?

Не. Руководилац „Алијансе“ Мајкл Помпео, ангажован је у политичком лобирању за БЛМ, посебно када је у питању поглавар Грчке православне архиепископије у Сједињеним Државама Константинопољске патријаршије митрополит Елпидофор, који је не само учествовао у маршу БЛМ у Лос Анђелесу, већ и говорио у знак подршке Џоу Бајдену и учествовао у конвенцији Демократске странке САД, што је чак и огорчило америчке Грке: „Православни Грци били су огорчени учешћем поглавара Америчке Константинопољске архиепископије архиепископа Елпидофора у акцији подршке покрету Црни животи су важни“ , укључујући и његову пасивност у заштити интереса сопствених верника током пандемије, сматра шеф Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Владимир Легоида… „Недавна иницијатива поглавара америчке архиепископије Фанара, архиепископа Елпидофора (Ламбриниадиса), да учествује у мирном скупу у знак подршке покрету Black Lives Matter разљутила је многе кориснике Фејсбука, међу којима су били и православни Грци“, – написао је у Легоида на свом Телеграм-каналу. Скренуо је пажњу на чињеницу да су га корисници у коментарима под публикацијом фанарског јерарха описали као „политичког лакрдијаша“ и „духовника који доприноси грађанској кризи у Америци“, а његово деловање – као „срамоту за православног епископа“. И сам архиепископ Елпидофорос рекао је да је његово учешће у акцији мотивисано осећајем „моралне дужности“ и обавезе да „подржи светост сваког човека“.

Треба напоменути да православни фактор у Сједињеним Државама није маргиналан и да је прилично значајан. Православна Америка има свој аналог Карла Виганоуа у лику Помесне православне цркве у Америци, на чијем је челу митрополит Тихон (Молард), чију паству чине рођени Американци, али захваљујући преданој политици Помпеа и „Алијансе“, према сведочењу њеног епископа Бењамина, ПЦА је одсечена од америчке државе, као и Руска загранична црква стационирана у Њујорку, који представљају америчко православље. Заједно имају више верника од Елпидофора, јер воде активну мисију међу традиционалним Американцима против којих се БЛМ и бори.

Више од тога, управо се у Руској заграничној цркви појавио „православни Вигано“ – отац Јосиф Глисон, који је екскомуницирао БЛМ (што значи „православне“ чланове овог покрета, укључујући Елпидофора, чију је јурисдикцију Глисон оставио као, према Вигановој класификацији, „одвојену од истине“, „дубоку цркву“) као антихришћанску секту која промовише хомосексуалност.

Исход конфронтације између про и антихришћанских снага Сједињених Држава није решен и тренутно, на жалост, нема разлога да се тврди да ће „Алијанса“ дефинитивно стати на страну заштитника хришћанских вредности.

Ако се снаге које бране хришћанске темеље америчког друштва не консолидују, примена негативног сценарија за развој ситуације дехристијанизације друштва постаће сасвим реална. Реалност тако негативног развоја ситуације очигледно су показали догађаји из 2020. године.

[table id=1 /]



С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://materik.ru/analitika/ssha-i-irfa/

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Прети ли Сједињеним државама дехристијанизација друштва?

  1. Smesne price. Nema znalca koji bi objasnio da odavno amerikanci nisu vernici, cak da nisu ni normalni ljudi, pre bih rekao da u dusi licce na ove njihove omiljene zombije. Jos 1965 godine vrhovni sud je doneo presudu da Hrist i hriscanstvo su zabranjeni u svim drzavnim skolskim ustanovama, pocevs od obdanista pa do univerziteta ! Obzirom da drzavne skole ,,obrazuju,, vecinu amerikanaca, onda znajte da vezano za Boga je jos samo za Bozic, a i tu je akcenat u deda mrazu, a i to im je zabranjeno preko televizije jos pre 5 godina !

  2. @_________________Brate Pero,drzava svorena od kopaca zlata,kriminalaca i dosljaka nije nacija.Medjutim ima tu nesto dobro….Sta to.???
    PA DOLAZI IM KOSOVO POLAKO NA PRAG CARSTVA DESAVALI SE NA BALKANU,
    U EVROPI JE VEC DOSLO.
    Na nama je da pocekamo jos malo da se gamad pokolje na svom pragu.
    Nas ceka sa”kopilanovim migrantima”scenario Sirije do dolaska”МАТУШКЕ РОССИЕ”.
    Daj boze da s varam ali ne verujm.
    ISTORIJA O PROPASTI CARSTVA DESAVALI SE NA BALKANU.
    VETERANI BRACO MOJA……LANCAJTE CIZME,BEZ NJIH NEMA SLOBODE SRBIJI…AMIN…!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *