Удружење против складишта за амонијум нитрат које се налази на земљишту једног од власника Галенса

0

(Фото: Зелена патрола)

Зелена патрола јавља

У непосредној близини претакалишта за течна горива (Мол и Нафтахем) налази се складишни простор за вештачко ђубиво, у коме се само у једној хали може ускладиштити 2.400 тона ђубрива са садржајем 90 одсто амонијум нитрата, при чему се на истој парцели налазе три оваква складишта, саопштило је Удружење грађана “Kарловачки виногради”.

Ово Удружење тврди да употребна дозвола за ту делатност не постоји, а да су процене ефекта експлозије рађене на процени ефекта експлозије једног складишног капацитета.

“Kако су складишта тренутно празна током радова на изградњи брзе пруге, наше активности су усмерене у циљу да се овакве опасне материје изместе, и даље забрани складиштење материја која могу угрозити животну средину и здравље и безбедност људи”, наводи се у саопштењу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, постоји захтев за изградњу резервоара за течни нафтни гас капацитета 3.000 метра кубна.

“Уз већ постојеће складишне капацитете за течна горива (дизел и бензин) опасност по живот и здравље људи је умногостручена, а ширењем капацитета компанија Мол и Нафтахем и ови објекти ће добити статус комплекса вишег реда ризика. Kако је процена ризика у документу рађена на основу капацитета резервоара према стању из 2017/2018. године, упозоравамо да су последице ширења ових капацитета до данас несагледиве”, саопштавају из овог Удружења.

 

Објашњавају да је зона повредивости 2.665 метара од центра експлозије, према проценама из 2018. године и да она допире до будуће марине за пловне објекте у Сремским Kарловцима.

“Ако се узме у обзир и домино ефекат (да се експлозија пренесе и на резервоаре за течна горива) та зона се повећава. Због овога је забрањено било шта градити у близини складишта, а порез се наплаћује као да смо у грађевинској зони. Наведени подаци указују на озбиљну угроженост људи и имовине како на подручју Kарловачких винограда, тако и ширем подручју Сремских Kарловаца. Све наведено доводи у озбиљан ризик здравље и безбедност људи и имовине, развој туризма и привреде, и делује врло демотивишуће за нове инвестиције и уједно обара вредност некретнина у овом подручју”, пише у саопштењу.

Прочитајте још:  Модерни“ Руси из Београда „бране“ Србију од Путина и традиције (видео)




Породица Петрић вс. природа

Према подацима Републичког геодетског завода власник парцеле на којој се наводно налази складиште за вештачко ђубриво је предузеће Промист ДОО. Површина парцеле је 10.352 квадрата, а земљиште се води као пољопривредно. У списку имовине предузећа не стоји да се ту налази складиште.

Ипак, како је наведено на сајту предузећа Инжењеринг из Зрењанина, они су још пре неколико година израдили техничку документацију за реконструкцију и пренамену објеката три магацина укупне величине 4.500 квадрата. У опису пројекта пише да је техничка документација урађена за безбедно складиште минералног ђубрива АН34% односно амонијум нитрат (порекло Русија) и САН33% односно стабилизовани амонијум нитрат (произвођач ХИП Азотара Панчево). У оквиру техничке документације израђени су документи Политика система за управљање безбедношћу у оквиру целе компаније, Извештај о безбедности и План заштите од удеса.

Власник предузећа Промист је Небојша Петрић, а удео у компанији има и његова супруга Сања Петрић позната по томе да је купила више од 200 парцела на Фрушкој гори и оградила брдо Kестен, због чега се еколошки активисти већ месецима уназад буне. Они, између осталог, имају удела и у власништву инвеститорске компаније Галенс.

Судећи по повезаности Петрића са овим местом, Промист има јако присуство у Сремским Kарловцима. Kао сестра фирма Промиста појављује се и Општа земљорадничка задруга Сремски Kарловци у којој је сувласница и председница надзорног одбора Сања Петрић, а један директор Милија Павловић, који је такође и директор Промиста. Повезаност ова два предузећа може се видети и по томе да је званичан мејл земљорадничке задруге у Агенцији за привредне регистре оффице@промист.рс.

Прочитајте још:  Акција МУП-а Србије: Ухапшен због фотографије са оружјем и заставом "Исламске државе"

Земљорадничка задруга Сремски Kарловци има власничка права на више парцела у Сремским Kарловцима, укључујући пољопривредна и грађевинска земљишта. Основна делатност је “услуге у гајењу усева и засада”.

[table id=1 /]



021

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *