Чистка лекара: Критикујеш Кризни штаб, летиш с посла

0

(Фото Бета/АП)

Лекари који трпе евентуалне последице због чланства у покрету Уједињени против ковида, или им се на било који начин крше законом загарантована радна права, могу да се обрате том удружењу и затраже заштиту, а на услузи им је и адвокат. Све је више заражених лекара, а лекарска помоћ нам је у доба пандемије најпотребнија: лекари штите нас, али је и њима потребна заштита.

“Људима се често крше права, а они нису ни свесни да то право имају. У таквим случајевима, ми смо као нека сигурна кућа”, објашњава за наш портал адвокат удружења Уједињени против ковида”, Ненад Војновић.

Каже да је на почетку било доста случајева одмазде према лекарима који су на било који начин били повезани са удружењем Уједињени против ковида. Такви примери бројали су се десетинама. Ипак, ситуација се променила, тврди наш саговорник.



“Од састанка који смо са министром здравља имали 24. септембра нисмо имали никаквих нових пријава”, каже Војновић. Он додаје да је уследило и питање због чега се у јавности не чују похвале због такве промене и изостанка притиска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наш саговорник каже да би таква ситуација требало да буде нормална и да никога не треба хвалити због тога што не врши притисак.

Последњи случај који се у јавности поменут као могући случај одмазде је проф. др Братислав Трифуновић, начелник Одељења за гастроинтестиналну хирургију Војномедицинске академије, који је, према расположивим информацијама, смењен с места начелника, сазнаје Нова.рс. Трифуновић је један од потписника апела Уједињени против ковида.

Адвокат Војновић каже да се професор Трифуновић није обратио Удружењу, нити њему лично.

Прочитајте још:  Не укидати све мере, ковид сертификати непотребни

Адвокат каже да тренутно постоје радно-правни проблеми у односу према запосленима у здравству, али да то нема везе са чланством у Уједињени против ковида.



“Постоји гомила проблема радно- правних, где се директори не придржавају закона. Утзрок тога није одмазда, него незнање и манајк кадра и тврдоглавост, јер не желе да слушају. То су проблеми који се односе на све који раде у здравству. То су страшне повреде Закона о раду, то нису мале повреде. То су незаконити распореди радног времена, где се запсоленима усмено јавља о пронени њихвог радног времена у роковима који су знатно краћи од прописаних. Усмени, незаконити налози за које надлежни одбијају да издају писано обавештење. Када се затражи да се такев захтев достави псмено, следи игнорисање Ко се побуни, тог мало пусте на миру. Пример: Човек је радио јутарњу смену, од 7 до 14 сати и опет по распореду треба да ради сутрадан од 7х до 14х. Они га зову у 21х увече да истог ретутка крене у установу, требају им људи. Тај налог је незаконит”, објашњава Војновић.

Апел

На интернет страници Уједињени против ковида објабљен је и јавни апел свим здравственим радницима да се упознају са својим правима и не дозволе њихово кршење.

Тај апел вам преносимо у целости:

“Закон је за свакога закон”, “Што ти закон дадне, нико ти не оте”, “Највећа је неправда кад ко од зла дјела свог још и корист какву има”, “Правди је насиље најгори противник”.

Када бисмо ове цитате из XИX века, чији је аутор Валтазар Богишић, један од највећих правника које смо икада имали, подвели под данашњи радноправни статус лекара, могли бисмо да направимо следеће цитате:

Прочитајте још:  Земљотрес у Србији око 16 часова, епицентар у Румунији

Закон је исти и за лекаре, и за начелнике, и за директоре, и за медицинске сестре, и за медицинске техничаре, као уосталом и за све остале запослене у систему јавног здравља;
Оно што вам Закон даје за право, не могу вам одузети ни директори, ни начелници, нити било ко трећи;

Чињењем какве неправде према вама, ти исти директори, и ти исти начелници никако не смеју имати још и какве додатне бенефите по себе;



На све то, никако се не сме дозволити да било ко према вама спроводи вербално или психичко насиље;

Имајући у виду чињеницу да смо кроз рад Групе за заштиту права лекара УПК дошли до спознаје о неким чињеницама које би се могле кориговати, у периоду који је испред нас ћемо постављати поједине текстове како бисмо борбу за права лекара учинили што ефикаснијом.

Сумирано, можемо закључити да имамо две ствари на којима бисмо могли да радимо. Најпре, утврдили смо да лекари у већини ситуација и нису најбоље упознати нити свесни која све права имају. Често нам се дешава да нам се лекари јаве за један проблем, а кроз разговор, уз постављање додатних питања, дођемо до спознаје о кршењу и бројних других права.

Друго питање јесте чињеница да своја права можемо реализовати тек пошто их захтевамо. На велику жалост, веома често, што због садржине прописа, што због незаконитог деловања послодавца, права се не остварују сама по себи. Управо обрнуто, подразумева се или наша обавеза, или постоји потреба да се сами побринемо о реализацији својих права. Управо из овог разлога, желимо да анимирамо што већи број лекара да нам пријављују своје проблеме које имају пред својим послодавцима, како бисмо заједнички могли да правимо стратегију, те приступимо решавању проблема.

Прочитајте још:  У Звечану опсадно стање, до зуба наоружани Кфор и косовска полиција бибер спрејом на Србе

Обавештавамо вас да ћемо веома брзо обрадити теме радног времена, годишњих одмора и злостављања на раду. Након тога ћемо радити и на још неким темама, а слободно нам можете давати и предлоге о темама за које бисте били заинтересовани.

Слободни сте да све проблеме које имате пријавите преко емаил адресе:

UPK.pravalekara@gmail.com.


[table id=1 /]




Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *