ОТКРИВЕН ПЛАН ТУРСКЕ: Јермени су отишли, ево кога пребацују у Карабах

0
ердоган

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Турска је отворила две канцеларије у сиријској регији Африн, у којој су некада живели Курди, где се породице могу регистровати и спремити за премештај у регион Нагорно-Карабаха (Арцах).

Циљ је њихово коначно пресељење у областима које је Азербејџан добио по мировном споразуму од 10. новембра 2020. године и ранијим споразумима из Минска. Ове информације потичу из неименованих извора “Африн Поста”.

Извор тврди да се прва канцеларија налази у банци “People Credit” у старом округу Африна, у којој су турске обавештајне службе пренеле своје седиште.

Друга канцеларија налази се на месту некадашње Ronahi Press која се налази поред болнице у четврти Нови Африн, која је такође центар турске обавештајне службе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извори су наговестили да две канцеларије сведоче о великом одзиву туркменских породица, посебно оних из провинције Хомс, а породични подаци се прикупљају у припреми за њихов премештај у регион Карабаха. Ову информацију је пренела и Организација за људска права-Африн-Сирија.

– Турска отвара две канцеларије у Африну да региструје оне туркменске досељенике који желе да се преселе у Арцах – рекла је група за људска права у свом посту на Фејсбуку.

Група је истакла да је неколико поткрепљујућих извора потврдило да турске власти које тренутно окупирају северни сиријски регион Африн посебно региструју етничке Туркмене који већ дуго живе у том региону у покушају да се населе и превезу породице у Арцах.

Према надзорном телу за људска права, напорима координирају турска обавештајна служба и милитантне банде “Сивих вукова” које су претежно протурске оружане фракције туркменског порекла, као што су “Султан Мурад”, “Сулејман Шах”, ​​групе “ал-Хамзат”, које су послале џихадисте да се боре заједно са азербејџанским снагама у офанзиви на Карабах 2020. године.

Прочитајте још:  Ослобођење Бугарске




– Извештаји очевидаца кажу да две канцеларије сведоче о великом одзиву туркменских породица, посебно оних арапских бедуина из сиријске провинције Хомс који полажу право на своје турске корене, што указује на то да се породични подаци узимају у припреми за њихов премештај у Азербејџан да би заменили принудно расељене јерменске староседеоце регије Арцах – саопштила је Организација за људска права Африн-Сирија.

Извори су такође идентификовали Абу Тарвата, добро познатог локалног турског обавештајног агента из регије Азаз, који управља првом канцеларијом, “док другом канцеларијом управља такозвани Киру” који је Туркмен из једног села ал-Раи Азаз поред турске границе, северно од сиријског града Алепа.

Гласине о овоме известио је раније Рами Абд ал-Рахман, лидер Сиријске опсерваторије за људска права 19. новембра.

Према његовим речима, турска понуда представљена је туркменским милитантима само зато што Турска тврди да је њихово порекло са Кавказа.

Број сиријских милитаната које је Турска послала у Азербејџан достигао је 4.000, известила је Сиријска опсерваторија за људска права. Група је саопштила да се милитанти регрутују у Африну и градовима на северу Сирије под контролом турске војске и протурских милиција, након што су окупљени и обучени у специјалним логорима на турској територији.


[table id=1 /]




Африн Пост

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *