Млађан Ђорђевић кадрира у СПЦ: Гура Григорија за патријарха!

0

Млађан Ђорђевић жели да на чело СПЦ постави себи блиског владику да би касније остварио утицај у друштву и политици, јер зна да грађани поштују реч Цркве. Већ је кренуо у разговоре с члановима Сабора

Млађан Ðорђевић, председник покрета Ослобођење и кум лидера ССП Драгана Ðиласа, активно лобира у Сабору СПЦ да нови патријарх буде или владика диселдорфско-немачки Григорије или владика будимљанско-никшићки Јоаникије. Његова намера је да ова двојица владика буду два од три кандидата приликом предстојећег избора новог поглавара СПЦ, сазнаје Kурир.

Важна улога Цркве

Наиме, Ðорђевићева идеја је, открива наш извор, да учини све што је у његовој моћи да кандидат за новог поглавара СПЦ буде неко ко му је близак. – Управо то су владике Григорије и Јоаникије, с којима одавно има врло блиске и пријатељске односе, а веже их и заједнички политички интерес, што је Ðорђевићу изузетно важно. Он жели свог човека на челу СПЦ, јер је свестан колико је у српском народу важна улога цркве и колико се њена реч поштује и уважава, као и колико је људима важно шта црква мисли о важним стварима за државу, друштво и политику… Зато је Ðорђевић кренуо у разговоре с владикама и епархијским архијерејима који су у Сабору СПЦ, тражећи од њих да, у тајном гласању, дају подршку једном од ове двојице владика – прича извор Kурира.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одлука на жребу

На тај начин, додаје наш саговорник, Ðорђевић покушава да осигура да двојица од тројице кандидата, колико ће их бити пре коначног бирања патријарха „апостолским жребом“, практично буду њему блиски.

Прочитајте још:  ДАНАС ЈЕ ВЕЛИKА ГОСПОЈИНА: Један је од 12 највећих хришћанских празника

Међутим, с друге стране, међу великим бројем чланова Сабора СПЦ подршку има владика загребачко-љубљански Порфирије, који је и међу најизвеснијим кандидатима за новог патријарха. Ипак, према Уставу СПЦ, крајњи избор пада на случајно извлачење – жребом, и то тако што се после тајног гласања у Светом архијерејском сабору имена тројице кандидата ставе у засебне коверте, а оне у јеванђеље. Затим у тачно одређеном делу службе један од монаха ког је изабрао Сабор извлачи коверту испод корица јеванђеља и име из извучене коверте је име новог патријарха СПЦ. Истовремено се отварају и друге две коверте да би се сви епископи појединачно уверили у регуларност избора, што се затим и записнички констатује.




Верски аналитичар Жељко Ињац каже за Kурир да Ðорђевић дефинитивно има велики утицај на појединце из Сабора: – Његов прави фаворит је владика Јоаникије, а планира да истакне и владику Григорија, јер је пријатељ и с једним и с другим. У овој поставци би Григорије требало да буде као неко „страшило“, па да други помисле да је боље да гласају за Јоаникија него за Григорија, који је апсолутно опозициони, и не само то него искаче са својим антицрквеним изјавама.

САБОР СЕ МОЖДА ОДЛАЖЕ ТЕK ЗА МАЈ

Свети архијерејски синод би, према сазнањима Kурира, требало да буде заказан за неколико дана, а тада ће моћи да се зна нешто више и о датуму Светог архијерејског сабора, на којем се бира патријарх. Све ће, како сазнајемо, бити неизвесно због коронавируса, а упркос томе што је рок три месеца за избор новог патријарха, није немогуће да се он одложи чак и до маја.

Прочитајте још:  Зашто су телевизије Н1 и "Нова С" прекинуле емитовање програма?

[table id=1 /]



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *