Поверљиви документи откривају: Британија пред 2 катастрофе

0

Лондон (Фото: Hannah McKay / Reuters)

Влада у Лондону приватно признаје да је Британија суочена са “системском економском кризом” у јеку пандемије коронавируса и коначног изласка из Европске уније.

У поверљивом документу у који је Гардијан имао увид наводи се да би земља наредних месеци могла да се нађе суочена са “значајним ризиком” истовремених катастрофа укључујући сезону грипа поврх пандемије коронавируса.

“Зима 2020. могла би да буде комбинација поплава, пандемије инфлуенце, нове инфективне болести и координисане индустријске акције и све то у тренутку краја транзиционог периода” Брегзита, наводи се у поверљивом брифингу британске владе из септембра.

Најбољи и најгори сценарио Брегзита

У документу су изложени могући сценарији последње фазе Брегзита, укључујући и најгоре сценарије који се тичу живота нације, од здравствене заштите до путовања и политике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Британија, процењује влада у Лондону, ће врло вероватно изаћи из ЕУ без коначног договора, што би могло да се одрази на залихе хране и доступност свежих производа, нарочито међу сиромашнима – самохраним родитељима, деци из великих породица, инвалидима.

Економски хаос могао би да доведе до социјалних нереда и кризе менталног здравља нације и истовремено финансијски ограничи могућност реаговања владе, наводи се у документу.

“Све је то део интензивног плана подршке”

Из кабинета британског премијера наводе да је документ део “интензивног плана” подршке грађанима на крају транзиционог периода.

“Kао одговорна влада ми се припремамо за читав низ сценарија, укључујући и најгори. Ово није предвиђање или прогноза веч сценарио нечега што може и не мора да се догоди”, рекао је портпарол кабинета.

Прочитајте још:  Борис Џонсон поднео оставку на место лидера Конзервативаца; обављаће дужност премијера до избора новог лидера странке




Лондон је претње поделио по принципу семафора – црвене, наранџасте и зелене зоне. Нереди, полиција, утицај на сиромашне групе, социјалну заштиту, залихе хране и воде потпадају под области високог или умереног ризика.

“Најцрње” се пише сектору здравствене неге који је пандемија короне додатно оптеретила, али и систему социјалне заштите и јавних служби где би Брегзит могао да доведе до несташица радне снаге јер се Британија до сада ослањала на радну снагу из ЕУ.

Смањене резерве лекова такође су потенцијално опасан проблем иако влада у октобру потписала уговоре вредне 80 милиона фунти за набавку лекова и остале опреме.

Други талас

Најцрњи сценарио предвиђа јачање ковида током октобра и новембра -што је и био случај, мада сада број новозаражених опада, после другог националног затварња.




У документу се упозорава да би нови пораст броја случајева могао “озбиљно да угрози” економију и на дуже стазе утиче на поверење потрошача и мешународну трговну.

Страхује се и да ће влада имати проблема са приватним сектором јер је пандемија короне жестоко погодила бројна предузећа у Британији већ финансијски уздрмана Брегзитом, што значи да ће се све више њих сада ослањати на помоћ државе.

Међу осталим разлозима за бригу су недостатак хемикалија за третирање водовода, ветеринарских лекова неопходних у производњи хране, као и смањени капацитет производње како због Брегзита тако и због короне.

Kовид је такође закомпликовао људима планове пресељења у или ван Велике Британије, а Брегзит и корона су удружено нокаутирали туристички и сектор путовања јер ЕУ осигурање више не важи за Британце.

Прочитајте још:  Погоршано здравствено стање патријарха Иринеја

[table id=1 /]




Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *